Ekologisuus ja taide

Kivistössä on käytössä useita kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja, joiden avulla vähennetään hiilidioksidipäästöjä, jätteen määrää sekä edistetään vastuullista vedenkäyttöä, paikallisen ruuan tarjontaa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Suunnittelussa on otettu monipuolisesti huomioon kestävän elämäntavan eri osa-alueet. Suunnitelluilla toimenpiteillä pyritään saavuttamaan taso, jolla kaupunkikeskuksen asukas käyttäisi luonnon resursseja merkittävästi keskivertosuomalaista vähemmän.

Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä Kivistön keskustaan on rakennettu putkijätejärjestelmä. Putkikeräys alentaa energiakustannuksia ja sen ympäristövaikutukset ovat pienemmät verrattuna perinteiseen jätteen keräykseen. Jokaiselle asukkaalle on osoitettu asuintalon lähettyvillä sijaitseva keräyspaikka, josta jätteet liikkuvat maanalaista putkistoa pitkin jatkokäsittelyyn. Asukkailla on lisäksi pääsy kierrätyshuoneisiin, joihin voi viedä putkijätejärjestelmään sopimattomat jätteet.

Korukivien inspiroimassa Kivistössä taide on läsnä kaikkialla. Rakentajat ovat valinneet arkkitehdeilleen taiteilijaparit, joten piha tai talon seinä on usein jo taideteos itsessään. Täällä kauppaan, asemalle ja töihin kuljetaan taidenäyttelyn kautta: yhtäällä seinäelementtiä valaisee värilasi, toisaalla rakennuksia yhdistää veistos, Kehäradan kaukaloa koristaa graafinen taidebetoni ja sähkökaappeihin kiinnitetyt teokset muodostavat katugallerian.

Vuonna 2015 Kivistössä pidettiin asuntomessut, jolloin viehättävien puistojen ja pienten metsiköiden reunaan kaavoitetulle asuntomessualueelle rakennettiin yhteensä yli 350 asuntoa kolmeen kerrostaloon, kolmeen paritaloon ja 26 pientaloon sekä kuuden pientalon ryhmärakentamishankkeeseen. Viheralueiden rinnalla kaupunkikuvassa vilahtaa myös viherkattoja, viljelypalstoja sekä kasvihuoneita.

Taide on vahvasti mukana Keimolanmäessä. Moottoristadionin historiaa on tuotu kuvina ja Isosuon väriskaalaa väreinä rakenteilla olevalle asuinalueelle. Entinen valvontatorni jää muistuttamaan kunnostettuna valo- ja ääniteoksena menneistä vuosista.