Asumisoikeusasuminen

Asumisoikeus on vaihtoehto omistusasumisen ja vuokralla asumisen välissä.

Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasunto on omistusasunnon ja vuokra-asunnon välimuoto. Asumisoikeusasunnon asukkaaksi pääsee maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on valtion lainoittamissa kohteissa enintään 15 % asuntolainoituksen perustana olevasta hankinta-arvosta. Asumisesta maksetaan lisäksi kuukausittain vuokraan verrattavaa käyttövastiketta.

Asumisoikeusasunto pysyy asukkaalla niin kauan kuin hän haluaa. Luopuessaan asunnosta asukas saa takaisin sijoittamansa asumisoikeusmaksun. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omaksi.

Asumisoikeusasunnon hakeminen

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka eivät omista paikkakunnalla asumistarpeen tyydyttävää omistusasuntoa eivätkä varoja sen hankkimiseen. Varallisuusrajaa ei ole 55 vuotta täyttäneillä hakijoilla.

Asumisoikeusasunnon hakua varten tarvitaan järjestysnumero. Vantaa kuuluu Helsingin seudun muodostamaan yhteiseen asumisoikeuden hakualueeseen, jolla on yhteinen asumisoikeuden järjestysnumerojärjestelmä. Vantaan asumisoikeusasiat hoidetaan kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin asuntopalveluissa, josta haetaan myös järjestysnumero. Ohjeet järjestysnumeron hakemisesta ja asumisoikeusasuntojen omistajien yhteystiedot sekä kohdelistat löytyvät Helsingin seudun asumisoikeusasioiden palvelusivustolta.

Ajankohtaista