Asumisoikeusasuminen

Asumisoikeus on vaihtoehto omistusasumisen ja vuokralla asumisen välissä.

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet, jotka eivät omista paikkakunnalla asumistarpeen tyydyttävää omistusasuntoa eivätkä varoja sen hankkimiseen. Varallisuusrajaa ei ole 55 vuotta täyttäneillä. Valtion tuella tuotettuja asumisoikeusasuntoja omistavat kunnat, yleishyödylliset yhteisöt ja asumisoikeusyhdistykset.

Asumisoikeusasuntoon pääsee tehtyään omistajan kanssa asumisoikeussopimuksen ja maksettuaan asumisoikeusmaksuna osan asunnon hankintahinnasta. Asumisoikeusmaksu on valtion lainoittamissa kohteissa enintään 15 % asuntolainoituksen perustana olevasta hankinta-arvosta. Asumisen aikana maksetaan vuokraan verratavaa käyttövastiketta.

Asumisoikeusasunto pysyy asukkaalla niin kauan kun hän haluaa. Asunnosta luovuttaessa luovutushinta on alkuperäinen asumisoikeusmaksu korotettuna rakennuskustannusindeksillä. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omaksi.

Helsingin seutu muodostaa yhteisen asumisoikeuden hakualueen. Järjestysnumeroilla, jotka on haettu 1.1.2015 jälkeen, voi hakea asumisoikeusasuntoa minkä tahansa alueeseen kuuluvan kunnan alueelta huolimatta siitä, mihin alueen kuntaan on järjestysnumerohakemuksen osoittanut. Ennen yhteisen hakualueen muodostamista haetut järjestysnumerot ovat voimassa vain sen kunnan alueella, josta ne on aiemmin haettu.

Ajankohtaista