Lapsen kanssa kotona

Tervetuloa sivustolle!

Vantaan varhaiskasvatus ja oppilashuolto ovat yhteistyössä koonneet tänne vinkkejä lapsiperheiden arkeen koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusolosuhteissa. Löydät sivulta mm. mielekästä tekemistä lapsille tai koko perheelle, tietoa lapsen ja vanhemman hyvinvoinnin tukemiseksi, sekä yhteystietoja eri palveluihin, joista voi olla apua tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Voitte seikkailla sivulla yhdessä lapsen kanssa valiten vaikkapa päivän puuhan, tai rauhassa itseksesi etsien tietoa mieltäsi askarruttavaan kysymykseen.

Hyvä ja sujuva arki poikkeusoloissa

Erityisesti poikkeustilanteessa on tärkeää kiinnittää huomiota arjen sujuvuuteen. Sujuva arki lisää hyvinvointia. On tärkeää pitää kiinni arkirutiineista, kuten normaaleista heräämisajoista, säännöllisestä ruokailurytmistä, päivittäisistä ulkoiluista ja lepohetkistä, yhteisistä leikki- ja lukutuokioista, sekä nukkumaanmenoajoista ja riittävistä yöunista. Asioiden ennakointi luo turvaa, ja arkirytmissä pysyminen myös helpottaa paluuta arkeen poikkeustilanteen jälkeen. Monia lapsia voi auttaa kuvien avulla kerrottu päiväohjelma, vaikka jääkaapin ovessa. Hyviä kuvia päiväohjelmaan löytyy Papunetin sivuilta tai ne voi piirtää itse. Myös Neuvokas perhe -sivustolta löytyy malli perheen lukujärjestykseen

Arjen rakentaminen ja ylläpitäminen poikkeusoloissa voi kuormittaa ja vaatii joustavuutta kaikilta, jolloin tarvitaan erityisesti lempeyttä toinen toista kohtaan. Kun elämä tuntuu kapeutuvan vain kotiseinien sisäpuolelle, sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen on tärkeää. Tässä apuna voivat olla etäyhteydet esimerkiksi videopuhelun kautta – tämä toimii myös lasten kaverisuhteita ylläpitävänä tekijänä.

Vinkkejä arkeen löydät näiltä sivustoilta

Erityispedagogiikan asiantuntijoiden vinkkejä ja videoita vanhemmille siihen, miten arki saadaan toimimaan ja kotona olosta tulee kaikille mukava kokemus.
https://positive.fi/fi/resurssit/

Neuvokas perhe –sivustolta löytyy hyviä vinkkejä lapsiperheille niin nukkumiseen, syömiseen kuin yhdessäoloonkin liittyen. https://neuvokasperhe.fi/

MLL:n sivuilta vanhempien osiosta löytyy mm. paljon tietoa lasten kehityksestä ja kasvatuksesta, vinkkejä haastaviin kasvatustilanteisiin sekä perheen kriisitilanteisiin. https://www.mll.fi/vanhemmille/

Jos lapsen kehitys tai kasvatus mietityttää, Familyboostin sivuilta löytyy tukea vanhemmille esimerkiksi erilaisten vinkkien ja materiaalin muodossa.
https://www.familyboost.fi/

Viitottu Rakkaus tarjoaa kasvatuksen, opetuksen ja ohjauksen tukimateriaaleja koteihin ja ammattilaisille. Materiaalit on suunniteltu tukemaan lasten ja nuorten oppimista, kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä edistämään vuorovaikutus- ja tunnetaitojen kehittymistä. 
https://www.viitotturakkaus.fi/

Pieniä lapsia voi auttaa tekemällä kuvatuen päivän ohjelmasta. Hyviä kuvia löytyy Papunetin sivuilta tai ne voi piirtää itse.
http://papunet.net/materiaalia/kuvapankki/

Vantaan varhaiskasvatuksen kuraattorien ja psykologien oma sivu Instagramissa. Vinkkejä ja tukea liittyen vanhemmuuteen.
https://www.instagram.com/vakatiimi_vantaa/

Turun yliopiston Voimaperheet-tutkimusryhmä on avannut Yhdessä selviydytään –internetsivuston tueksi vanhemmille, jotka kaipaavat työkaluja huolten hallintaan ja lasten psyykkisen hyvinvoinnin tukemiseen koronapandemian aikana.

Vanhemman oma jaksaminen

Kaiken keskellä on vanhemman tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan. Oma aika tehden jotain mukavaa lisää vanhemman voimavaroja kotonaoloon ja lapsista huolehtimiseen. Jos tuntuu, että korona-uutisointi ahdistaa liikaa, pyri rajaamaan uutisten katsomista ja somessa viettämääsi aikaa. Hyödynnä niitä taitoja, jotka ovat auttaneet sinua aiemminkin selviytymään erilaisista vastoinkäymisistä. Jos oma tai läheisesi jaksaminen huolestuttaa, hae vertaistukea tai apua ammattilaiselta.

Väestöliitto tarjoaa vanhemmille ajantasaista tietoaineistoa sekä maksuttomia palveluita kuten perhepulma-chat, ajanvarauschatteja, parisuhdenpuhelin sekä ryhmächatteja.

Mielenterveystalon nettisivuilta löytyy tietoa, neuvoja ja omahoito-oppaita (mm. masennukseen, koronaan liittyvään ahdistukseen ja taloudelliseen ahdinkoon liittyvään ahdistukseen).

Vantaalla toimii psykiatrisia sairaanhoitajia, joiden vastaanotolle ei tarvitse lähetettä, eikä sinulla tarvitse olla diagnosoitua tai todettua mielenterveyden ongelmaa. Yhteydenottoon riittää oma tunne avun tai keskustelun tarpeesta.

Leikit sisällä ja ulkona

Leikkiminen tukee lapsen kehitystä, hyvinvointia ja oppimista. Ruutuajan määrään olisi hyvä kiinnittää huomiota ja ohjata lasta vapaaseen leikkiin tai valita yhdessä kivoja leikkejä, joita leikkiä sisarusten tai perheen kesken.

Osana MLL 100 -juhlavuotta tälle sivulle on koottu sata suosittua leikkiä.
Leikkipankista löytyy leikkejä moneen eri teemaan.
Oppi- ja ilo sivustolla on ulko- ja sisäleikkejä ja kaikissa leikeissä selkeät ohjeet.

Puuhailua ulkona

Ulkoillessa toteutuu moni tärkeä asia, kuten liikunta, raitis ilma ja luonnonvalo, josta kevätaikaan jo saa elintärkeää D-vitamiinia. Ulkoilu on siis hyödyllisintä juuri valoisalla aina kun siihen on mahdollisuus. Ulkoillessa toteutuu parhaiten päivittäinen liikuntamääräsuositus, joka on lapselle 3 tuntia päivässä. Liikkumista on hyvä toteuttaa vaihtelevissa maastoissa, johon metsä ja lähiluonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet.

Luonto-Liiton kevätseurantakorttiin voi merkata ylös kevään merkkejä luonnossa.

Lähde mukaan Erkki Änkyrämadon seikkailuun! Vantaan luontokoulu toteuttaa jatkokertomuksena luontoaiheisen tarinan 8.4. alkaen. Jokaiseen tarinaan liittyy tehtäviä, joita voi tehdä lasten kanssa omassa lähiluonnossa.

Lähiluonnossa voi vaikkapa kokeilla luontoparkouria tai etsiä kevään ensimmäisiä ötököitä. Nämä ja 28 muuta vinkkiä luontotoimintaan perheen kanssa löytyy Suomen ladun sivuilta.

Kerätkää yhdessä retket talteen ja ideoikaa uusia retkiä retkikortin avulla. Täytettävät retkikeräilykortit löytyvät Luontohetkiblogista.

Oppi- ja ilo sivustolla on ulkoleikkivinkkejä ja kaikissa leikeissä selkeät ohjeet.

Osallistu luontoliikuntabingoon esimerkiksi pyöräretkeilemällä tai taiteilemalla luonnossa. Liikuntabingo löytyy allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta.

Luonnon ihmeitä voi seurata myös Maailman luonnonsäätiön (WWF) live-kameran kautta.

Pelit ja sovellukset

Tutustu ensin itse peliin tai sovellukseen. Suunnitelkaa yhdessä lapsen kanssa milloin on päivän oma "digi-hetki" ja valitkaa mitä sovelluksia lapsi käyttää.

Ilmaiset verkkopelit lapsille: Oppi ja ilo

Pikku Kakkosen minipelit
Papunetin pelit ja sovellukset

Ylen Areenasta löytyy oma lastenareena, jossa on monipuolista toimintaa tarjolla

Ekapeli on tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattava oppimispeli, joka harjoittaa lukutaidon perusteita.
Pelit on kehitetty Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin työryhmän toimesta.
Ekapeli  ja  Ekapeli-Maahanmuuttaja

Eläinten juhlat on sovellus, jonka avulla voi opetella sanoja ja riimejä.

Yle Areenasta löytyy myös paljon lapsille suunnattua ohjelmaa mm. elokuvia, sarjoja ja kuunnelmia.
https://areena.yle.fi/radio/ohjelmat/lapset

Taidekasvatusta lapsille

Kotivara

ARXin Kotivara tarjoaa tartuntavaaratonta taidetta etäarkeen kotona sinnitteleville lapsille aikuisineen. Maanantaista 23.3. lähtien löydät joka arkiaamu uuden tehtävän ARXin verkkosivuilta ja somekanavilta. Tiistait ja torstait olemme ARXin Taideaamujen hengessä suunnitelleet taaperoille, mutta kaikki työpajailut taipuvat monen ikäisille. Osa vinkeistä on suunniteltu niin, että ne antavat vanhemmalle mahdollisuuden syventyä etätyöhön ja osa taas tarjoaa mukavaa taidetouhua yhteisiin hetkiin. Pyrimme käyttämään arkisia materiaaleja ja välineitä, joita löytyy ihan tavallisista kodeista.
ARXin Kotivara -etäohjeet

ARX somessa: www.instagram.com/arxgrammi/, www.facebook.com/ARXHameenlinna/

Elokuvakasvatusta etäopetukseen

Koulukino on koonnut yhteen etäopetukseen sopivia materiaaleja, löydät ne kootusti täältä: Koulukinon elokuvakasvatusta etäopetukseen

RimCirkus

Materiaaleja, muun muassa Karhun talviuni -prosessidraama
RimCircuksen videoita, teemoina muun muassa draama ja sirkus:
https://rimcirkus.home.blog/videot-videor/

Träskändan puistoon seikkailemaan!

Träskändan puistoseikkailu on perheille ja alakouluille suunnattu omatoiminen kierros 1800-luvun kartanopuutarhaan ja kartanon mielenkiintoiseen historiaan. Seikkailun rasteilla tutustutaan toiminnallisesti kulttuuriympäristöön, arkkitehtuuriin ja säätyläistön kartanoelämään. Puistoseikkailu on Espoon kaupunginmuseon käsialaa ja se on tuotettu yhdessä kartanon entisellä koululla sijaitsevan Lasten kulttuurikeskus Auroran kanssa.

Intopolku

Intopolku johdattaa koululaiset kotiopiskelun äärelle! Intopolun sisällöissä on paljon vinkkejä, tehtäviä ja kokonaisia opintosisältöjä, joita voi toteuttaa myös kotona. Intopolusta löytyy Kulttuuripolku, Kirjastopolku ja Ympäristöpolku – sisältöjä löytyy siis monelta eri taiteenalalta, kulttuurista, kirjallisuudesta, historiasta ja ympäristöön liittyen. Intopolku-etusivun uutisiin päivittyy uusia koonteja ja yksittäisiä vinkkejä koko kevään ajan. Sisällöistä saavat vinkkiä eri alojen opettajat, mutta rohkeimmat koululaiset voivat astua Intopolulle myös ihan itse!
Intopolkua ylläpitää Porin kaupunki ja toteutuksessa on mukana mm. Porin lastenkulttuurikeskus. Ja kyllä, sisällöt sopivat myös muille kuin porilaisille! https://www.pori.fi/intopolku

Lilla Villanin virtuaalit vinkit

Vuonna 2018 teimme Lilla Villanin vintille näyttelyn, jossa juhlimme Topeliuksen 200v juhlavuotta. Näyttelyn aiheen inspiroimana syntyi myös virtuaalinen taidepolku Topeliuksen maailmaan. Anne Lihavainen ja Tiina Kolehmainen kertovat Topeliuksesta ja vinkkaavat sekä innostavat esineteatterin tekemiseen.
Miksi Mörkö hymyilee?-video esittelee Lilla Villanin uusimman kiertävän näyttelyn , joka on tietysti nyt kiertuepaussilla.
https://lillavillan.fi/teatteri/lilla-villanin-virtuaalit-vinkit/

Bändisoittimet ja sirkusvälineet

Lastenkulttuurikeskus Louhimon nettisivuilta löydät laajan opetusmateriaalipankin bändisoittimiin sekä oppaita mm. kansanmusiikkisisältöjen toteuttamiseen ja sirkusvälineiden rakentamiseen.
Sirkusvälineiden rakennusopas

Soittamisen itseopiskelumateriaalit

Sadun maailman kotisohvalta

Teatteri Hevosenkenkä avasi syyskuussa 2019 oman Satukanavan, jolle päivittyi syksyn mittaan yhteensä 20 satua. Juhannusmäen sadunkertoja, näyttelijä Eero Ahre, lukee kanavalla Topeliusta, Andersenia, kansansatuja, klassikoita ja myös lasten omia satuja.
Tervetuloa sadun pyörteisiin!

Virtuaalinen Annantalo

Annantalo ja Tehdään taidejuttuja antavat perheille ja nuorille ideoita taiteen kohtaamiseen kotona nykyhetken poikkeuksellisen arjen keskellä. Virtuaalisen Annantalon discoverAnnantalo -osiossa tutustut Annantalon esityksiin ja näyttelyihin ja Tehdään taidejuttuja -osio taas tarjoaa laadukkaita taidepajoja.
Palvelu toimii Annantalon Youtube, Facebook ja Instagram -kanavissa. Sosiaalisen median kanavien lisäksi Annantalon nettisivuilta tulee löytymään ladattavia oppimateriaaleja.
Lisätietoja: anna.puhakka(a)hel.fi

Virtuaalinen metsäretki

Laita kuulokkeet korviin ja keskity virtuaalisestikin välittyvään luonnon voimaan!

Kirjastokino

Kirjastokino tarjoaa elokuvia ilmaiseksi.

Helsingin Teatterikoulun Lasten oma satutuokio

Teatteria poikkeusoloissa: Helsingin teatterikoulu haluaa helpottaa kotona työtä tekevien ja kiireisten päiväkotivanhempien tilannetta rajoitusten ajan ja aloittaa päivittäisen hyvän mielen draamasatutuokion järjestämisen. Tuokio järjestetään arkisin kello 16-16.30. Satutuokio on ilmainen ja järjestetään videon välityksellä sekä YouTubea, että Zoom-palvelua hyödyntäen. https://www.helsinginteatterikoulu.fi/lasten-oma-satutuokio/

Materiaaleja kuvataiteen opetukseen

Opetushallituksen sivut: https://www.oph.fi/fi/opettajat-ja-kasvattajat/materiaaleja-kuvataiteen-opetuksen-tueksi

Kuvataideopettajat KUVIS ry:n sivut: http://www.kuvataideopettajat.fi/kuviksen-etaopetus/

Mediakasvatuksen materiaaleja

https://mediakasvatus.fi/uutinen/2020/03/koostimme-materiaaleja-etaopetuksen-tueksi/
Materiaaleja ja tukea Opetushallituksen sivuilla
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tukea-poikkeuksellisiin-opetusjarjestelyihin
https://www.oph.fi/fi/esimerkkeja-etaopetukseen-soveltuvista-oppimateriaaleista-ja-aineistoista

Menetelmät ja muut oppaat

Lastenkulttuurikeskukset ovat tuottaneet menetelmäoppaita ja materiaaleja taide- ja kulttuuritoimintaan jo pitkään. Löydät kokoamamme tietopankin täältä: https://www.lastenkulttuuri.fi/materiaalit/

Askarteluvinkkejä lapsille ja perheille
https://www.slojd-detaljer.fi/inspiraatiota/askartelua-lapsille/

https://fi.pinterest.com/

Vinkit lasten maalausharrastukselle
https://taidekoti.com/2016/03/15-vinkkia-vesivarimaalaukseen/

Sadut ja tarinat

Lukeminen tarjoaa mahdollisuuksia mukavien yhteisten hetkien viettämiseen lapsen kanssa. Perinteisten kirjojen lisäksi tarjolla on monipuolisesti sähköistä materiaalia.

Ylen äänikirjakokoelma ja radio-ohjelmat lapsille

Lukulumo- sovellus (myös eri kielellä kuunneltavissa)
Lukulumo – monikielinen kuvakirjapalvelu varhaiskasvatukseen
Satoja, laadukkaita kuvakirjoja älylaitteessasi. Lukulumo on varhaiskasvatukseen suunnattu digitaalinen työkalu, joka tarjoaa laajan valikoiman kuvakirjoja suomeksi ääneen luettuina. Helppokäyttöisen sovelluksen avulla voit kuunnella suurta osaa kirjoista myös kymmenillä eri kielillä.Papunetin selkosadut

Kokeilkaa myös satuhierontaa, joka rentouttaa ja vahvistaa lapsen turvallisuuden kokemusta.
http://hyvinvoivaperhe.fi/category/perheille/satuhieronta/
https://satuhieronta.fi/satupankki-satuhierontaohjaajat/voimauttavat-sadut/

Lukukaveri

Lukukaveri yhdistää etäkoululaisen ja seniorin. Etäkoululainen soittaa seniorille huoltajan läsnäollessa ja lukee hänelle ääneen ennalta sovittuun aikaan. Etäkoululainen voi valita lukemisensa – lue opettajan valitsemaa kirjaa tai vaikka lempisatusi! https://lukukaveri.com/

Musiikkia monella eri tavalla

Musiikki tuottaa iloa poikkeusoloihin!

Konserttikeskuksen etäkonsertit

Konserttikeskus lähettää kevään mittaan lapsille ja nuorille suunnattuja etäkonsertteja peruuntuneiden/siirtyneiden koulu- ja päiväkotikonserttien tilalle. Nämä sopivat hyvin etäopetusmateriaaliksi tai sisällöksi koulu- tai päiväkotipäivään. Konsertin voi katsoa livenä silloin kun se lähetetään alla näkyvän ohjelmiston mukaisesti, tai taltioituna sisältönä omaan toimintaan sopivana ajankohtana.
Yksi konsertti kestää noin 40 minuuttia. Koulujen ja päiväkotien käyttöön konsertit lähetetään Konserttikeskuksen Youtube-kanavalla, johon etäkonserttitilauksen tehnyt taho saa linkin. Kaikki konsertit ovat nähtävissä myös Konserttikeskuksen Facebook-sivulla maksutta, jotta myös kaikilla perheillä olisi mahdollisuus nauttia näistä konserteista.


Mimmit –yhtyeen Youtubekanavalta löydät laadukasta lasten musiikkia upeiden animaatioiden kera. Kappaleiden joukossa on myös uusi ajankohtainen Muista pestä kädet! -kappale.

Yle Areenan kautta pääsette lapsen kanssa seuraamaan Peppi Pitkätossu -balettia kotisohvalta

Kielinuppu

Kotimuskari YouTubesta esimerkiksi Muskaritädit Tanja ja Nina tai Marian muskari: Karanteenimuskari.

https://www.youtube.com/channel/UCyNHdZcZ68jOGnDEO5F8Viw

https://www.youtube.com/channel/UC9z1gz5-hbHcFvwSyeBm94Q