Kouluruokailu

kouluateria

Kouluissa tarjotaan jokaisena koulupäivänä oppilaalle maksuton ateria. Kouluruokailun tavoitteena on tarjota oppilaalle ravitsemussuositusten mukaista, täysipainoista ja maistuvaa ruokaa. Ruokailuun osallistuvien ja ruokailun valvojan vastuulla on, että ruokahetkestä muodostuu rauhallinen sekä viihtyisä ja ruokailuun on varattu aikaa riittävästi. Kouluruokailu on kiinteä osa koulun kasvatus- ja opetustoimintaa.

Oppilas kokoaa lautasmallin mukaisen annoksen ja ruokaa voi hakea lisää. Ruokalistoissa huomioidaan sesongin mukaiset raaka-aineet sekä kansalliset juhlapäivät ja vuosittain toukokuussa juhlistetaan perinteisesti Vantaa päivää kermaisella lohikeitolla. Kerran viikossa kasvisruokaa tarjotaan kaikille ja päivittäin kasvisruokaa on toisena vaihtoehtona.

Koululounas sisältää:

  • pääruoka lisäkkeineen,
  • salaatti tai raaste ja salaatinkastike,
  • näkkileipä tai pehmeä leipä ja levite,
  • maito, piimä tai vesi.

Keitto- ja puuroaterialla on tarjolla pehmeää leipää, leikkelettä, tuorepala ja hedelmä. Puuroaterialla tarjotaan lisäksi marjakeittoa.

Erityisruokavalio

Laktoositonta maitojuomaa on tarjolla sitä tarvitseville, mutta sen saaminen edellyttää kuitenkin erityisruokavalioilmoituksen täyttämisen. Erityisruokavalion tarpeesta tai ruokavaliota muista syistä rajoitettaessa oppilaan huoltajan tulee toimittaa ilmoitus kouluun erityisruokavaliolomakkeella, joka löytyy tämän sivun oikeasta ylälaidasta. Erityisruokavaliolomakkeen ja toimintaohjeen erityisruokavalion ilmoittamiseen saa tarvittaessa myös koululta. Lääkärintodistus vaaditaan erityisruokavaliolomakkeen ohjeistuksen mukaisesti. Lääkärintodistus tulee päivittää vuosittain, jotta voidaan varmistua erityisruokavalion oikeellisuudesta ja myös siitä, ettei koululaisen ruokavaliota rajoiteta turhaan.

Vegaaniruoka kouluissa

Vantaan varhaiskasvatuksessa ja kaikissa oppilaitoksissa tarjotaan lapsille ja nuorille mahdollisuutta vegaaniruokailuun syyslukukauden 2019 alusta lähtien. Vegaaniruokailun mahdollisuutta on jo kokeiltu Vantaan päiväkodeissa, Martinlaakson koulussa ja Tikkurilan lukiossa, ja nyt vegaaniruokailu laajene vaihtoehdoksi kaikille vegaanista ruokavaliota kotonakin noudattaville. Vegaaniruokavalio ilmoitetaan syyslukukauden alussa oppilastietoilmoituksella. Oppilas/opiskelija saa oppilastietoilmoituksen lukuvuoden alussa ja se palautetaan täytettynä koululle. Lääkärintodistusta ei tarvita.

Koulujen välipalamyynti

Täytetyt sämpylät, hedelmät ja muut maukkaat syötävät pitävät nälän loitolla pitkinä koulupäivinä ja harrastuksissa koulun jälkeen. Välipalalla on tarjolla erilaisia pikkusuolaisia, leivonnaisia sekä juomia. Erityisruokavaliota noudattavat voivat varmistaa itselleen sopivaa syötävää (laktoosittomana tai gluteenittomana) tilaamalla välipalan etukäteen koulun keittiöstä.

Välipalaa myydään koulun ruokasalissa pääsääntöisesti klo 14 välitunnilla. Kukin koulu ratkaisee tarpeen välipalaan ja sen kuinka monena päivänä viikossa välipalaa on tarjolla. Välipalan hinnat ovat 0,50€ ja 1,50€ välillä. Välipala maksetaan eri maksutavoilla kohteesta riippuen. Oppilaan tulee tarkistaa, millä maksutavalla hänen koulussaan välipala maksetaan, koska maksutavat ovat palveluntuottajakohtaisia.

Yksi maksutavoista on kaupunkikortti, jonka voi ostaa yhteispalvelupisteistä. Kortille voi ladata arvoa koululaisen välipalojen maksamiseen. Ostaja maksaa kortista lisäksi pantin, jonka saa takaisin, kun palauttaa ehjän kortin yhteispalvelupisteeseen.

Ajankohtaista