Yhteishaku lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen

Yhteishaussa voit hakea opiskelemaan lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Hakuaika syksyllä 2021 alkaviin koulutuksiin on 23.2.-7.4.2021 Huom! Hakuaikaa on pidennetty opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä.

Voit osallistua yhteishakuun, jos

  • olet suorittanut peruskoulun
  • sinulla ei vielä ole ylioppilas- tai ammattitutkintoa.

Kattavasti tietoa yhteishaussa hakemisesta ja Vantaan oppilaitoksista löydät sivustolta: sivistysvantaa.fi/yhteishaku.

Täytä hakulomake

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi.

Samalla sähköisellä hakulomakkeella voit hakea lukioihin, ammatillisiin oppilaitoksiin tai molempiin. Merkitse lomakkeelle 5 hakutoivetta. Järjestä hakutoiveesi sen mukaan, mihin eniten haluaisit opiskelemaan. Vaikka hakupisteesi riittäisivät kaikkiin valitsemiisi opiskelupaikkoihin, voit tulla valituksi vain yhteen: hakutoiveistasi ylimpään, johon pisteesi riittävät.

Valinnoista kannattaa jutella opon ja vanhempien kanssa ennen lomakkeen täyttämistä.

Tallenna ja lähetä hakemuksesi

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat vahvistusviestin hakulomakkeella antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Viestissä on linkki, jonka kautta voit käydä muuttamassa hakutoiveitasi ja niiden järjestystä. Hakuajan päättymisen jälkeen et voi enää muokata hakemustasi.

Joihinkin lukioiden erityislinjoihin haettaessa toimitetaan hakulomakkeet suoraan oppilaitokseen. Katso tarkemmat ohjeet erityislinjoille hausta lukioiden sivuilta.

Tarkista, tarvitaanko liitteitä tai järjestetäänkö pääsykokeet

Tarkista oppilaitosten verkkosivuilta tai opintopolku.fi -sivustolta hakukohteen tiedoista, tarvitaanko hakemaasi oppilaitokseen hakulomakkeen lisäksi muita lomakkeita, todistuksia tai lausuntoja. Toimita tarvittavat liitteet oppilaitokseen ajoissa.

Lukioiden erityislinjoille ja moniin ammatillisiin koulutuksiin järjestetään pääsy- tai soveltuvuuskokeet tai vaaditaan hakijoilta ennakkotehtävien tekemistä. Aina pääsykokeisiin ei lähetetä erillistä kutsua, joten tarkista kokeen ajankohta oppilaitoksen verkkosivuilta.

Vantaan lukioiden erityislinjojen mahdolliset ennakkotehtävät / valintakokeet / haastattelut ajoittuvat huhti-toukokuulle. Tarkista tiedot lukioiden sivuilta.

Katso lukioiden erityislinjat ja ammatillisen koulutuksen pääsykokeelliset alat Vantaan yhteishakusivustolta.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen valittujen nimet julkaistaan aikaisintaan 17.6.2021. Tarkista oppilaitosten sivuilta ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen. Viimeinen päivä opiskelupaikan vastaanottamiseen on 1.7.2021.

Lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus Vantaalla

Lukiokoulutus on yleissivistävää ja antaa hyvät valmiudet jatko-opintoihin yliopistoissa ja korkeakouluissa. Vantaan lukioiden erityislinjoilla voit erikoistua opinnoissasi urheiluun, teatteriin, luonnontieteisiin, mediaan tai musiikkiin ja tanssiin. Voit suorittaa myös englanninkielisen IB Diploma Programme -tutkinnon.

Ammatilliset opinnot tähtäävät oikeaan ammattiin ja työpaikkaan, joten yhteys työelämään on mukana opinnoissa koko ajan. Vantaan ammattiopisto Varia tarjoaa koulutusta kuudella eri alalla, joilta voit suorittaa perustutkinnon ja valmistua lähes 30 eri ammattiin.

Muut haut vuonna 2021

Vuonna 2021 myös seuraavat yhteiset haut järjestään samaan aikaan.

23.2.-7.4.2021 Hakuaika vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen, ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) ja työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen (TELMA)

23.2.-7.4.2021 Hakuaika perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen (perusopetuksen lisäopetus, ammatiliseen koulutukseen valmistava koulutus VALMA, maahanmuuttajille ja muille vieraskielisille tarkoitettu lukiokoulutukseen valmistava koulutus LUVA)

Ajankohtaista