Yhteishaku lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen

Yhteishaussa voit hakea opiskelemaan lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Hakuaika syksyllä 2022 alkaviin koulutuksiin on 22.2.-22.3.2022.

Voit osallistua yhteishakuun, jos

  • olet suorittanut peruskoulun
  • sinulla ei vielä ole ylioppilas- tai ammattitutkintoa eikä korkeakoulututkintoa.

Kattavasti tietoa yhteishaussa hakemisesta ja Vantaan oppilaitoksista löydät sivustolta: sivistysvantaa.fi/yhteishaku.

Täytä hakulomake

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi.

Yhteishaussa voit hakea opiskelemaan lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin, uuteen TUVA-koulutukseen, itsenäiseen elämään valmentavaan TELMA-koulutukseen sekä kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetuille linjoille. Merkitse lomakkeelle 7 hakutoivetta. Järjestä hakutoiveesi sen mukaan, mihin eniten haluaisit opiskelemaan. Vaikka hakupisteesi riittäisivät kaikkiin valitsemiisi opiskelupaikkoihin, voit tulla valituksi vain yhteen: hakutoiveistasi ylimpään, johon pisteesi riittävät.

Valinnoista kannattaa jutella opon ja vanhempien kanssa ennen lomakkeen täyttämistä.

Tallenna ja lähetä hakemuksesi

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat vahvistusviestin hakulomakkeella antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Viestissä on linkki, jonka kautta voit käydä muuttamassa hakutoiveitasi ja niiden järjestystä. Hakuajan päättymisen jälkeen et voi enää muokata hakemustasi.

Joihinkin lukioiden erityislinjoihin haettaessa toimitetaan hakulomakkeet suoraan oppilaitokseen. Katso tarkemmat ohjeet erityislinjoille hausta lukioiden sivuilta.

Tarkista, tarvitaanko liitteitä tai järjestetäänkö pääsykokeet

Tarkista oppilaitosten verkkosivuilta tai opintopolku.fi -sivustolta hakukohteen tiedoista, tarvitaanko hakemaasi oppilaitokseen hakulomakkeen lisäksi muita lomakkeita, todistuksia tai lausuntoja. Toimita tarvittavat liitteet oppilaitokseen ajoissa.

Lukioiden erityislinjoille ja joihinki ammatillisiin koulutuksiin järjestetään pääsy- tai soveltuvuuskokeet tai vaaditaan hakijoilta ennakkotehtävien tekemistä. Aina pääsykokeisiin ei lähetetä erillistä kutsua, joten tarkista kokeen ajankohta oppilaitoksen verkkosivuilta.

Vantaan lukioiden erityislinjojen mahdolliset ennakkotehtävät / valintakokeet / haastattelut ajoittuvat huhti-toukokuulle. Tarkista tiedot lukioiden sivuilta.

Katso lukioiden erityislinjat ja ammatillisen koulutuksen pääsykokeelliset alat Vantaan yhteishakusivustolta.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen valittujen nimet julkaistaan aikaisintaan 16.6.2022. Tarkista oppilaitosten sivuilta ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen. Viimeinen päivä opiskelupaikan vastaanottamiseen on 30.6.2022.

Lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus Vantaalla

Lukiokoulutus on yleissivistävää ja antaa hyvät valmiudet jatko-opintoihin yliopistoissa ja korkeakouluissa. Vantaan lukioiden erityislinjoilla voit erikoistua opinnoissasi urheiluun, teatteriin, luonnontieteisiin, mediaan tai musiikkiin ja tanssiin. Voit suorittaa myös englanninkielisen IB Diploma Programme -tutkinnon.

Opiskelumahdollisuudet ammatillisessa koulutuksessa ovat laajat ja monipuoliset. Vantaan ammattiopisto Variassa on tarjolla 17 eri ammatillista tutkintoa neljässä eri toimipisteessä: Aviapoliksessa, Hiekkaharjussa, Koivukylässä ja Myyrmäessä. Lisäksi Varian oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden opiskella ammattiin yhdistämällä työnteon ja opiskelun. Koulutusta on tarjolla monipuolisesti palvelualoilla (sosiaali- ja terveys, elintarvike, ravintola- ja catering, media, turvallisuus, matkailu, hius- ja kauneudenhoito) ja tekniikan alalla (logistiikka, rakentaminen, auto, ilmailu, sähkö ja ict, kiinteistö- ja konetekniikka).