55. Välimaa, Saara

Kuva Saara Välimaa


Ikä:
15

Asuinalue:
Ylästö

Esittely:
Moi! Olen Saara Välimaa, 15-vuotias Ylästöstä. Harrastan musiikkia ja partioita. Kuulin nuorisovaltuustosta koulussa pari vuotta sitten, ja päätin lähteä nyt ehdolle, koska haluan vaikuttaa nuorten asioihin. Mulle tärkeitä asioita on oikeudenmukaisuus ja ilmastonmuutoksen torjuminen.

Harrastukset:
Huilun soitto, partio, lukeminen

Kommentit vaalikoneväittämiin:
1. Vantaalla ei ole mitään piirteitä, jotka tekisivät siitä juuri nuorille turvattoman paikan asua.
2. Harrastukset ovat lapsille ja nuorille tärkeä tapa viettää aikaa, saada ystäviä ja ilmaista itseään, eikä perheen taloudellinen tilanne saisi määrittää, onko lapsella/nuorella mahdollisuutta harrastaa. Mielestäni Vantaa voisi myös maksuttoman harrastuksen sijaan tarjota perheille apua maksullisen harrastuksen maksamiseen.
3. Vantaan tulee olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen torjunnassa, koska jokaisen kunnan tulee tehdä kaikkensa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Jos jokin Suomen suurimmista kaupungeista (esim. Vantaa) on edelläkävijä, se vaikuttaa ilmastonmuutokseen enemmän ja antaa esimerkin muille kaupungeille, koska silloin edelläkävijyys vaikuttaisi yli kahteensataan tuhanteen ihmiseen, vaikka kyse olisi vielä vain yhdestä kunnasta.
4. Koulun pitäisi olla turvallinen paikka jokaiselle oppilaalle, joten kouluväkivaltaan ja -kiusaamiseen pitäisi puuttua mielestäni kovemmin aina siihen asti, kunnes jokainen koulukiusattu (ja kiusaaja) saa apua.
5. Kouluruoan taso on mielestäni laskenut, mutta ruoka on kuitenkin melko hyvää ja sitä on tarpeeksi.
6. Useat nuoret ovat kiinnostuneita poliittisesta vaikuttamisesta, ja 16-vuotiaat ovat tarpeeksi kypsiä päättämään, ketä he äänestävät, miten äänestäminen vaikuttaa asioihin ja etsimään tietoa kuntavaaleista ja ehdokkaista.
7. Julkisen liikenteen ei mielestäni tulisi olla maksutonta, koska silloin matkalippujen hintojen verran rahaa otettaisiin pois jostakin muusta. Mielestäni on erittäin hyvä järjestely, että esim. lapset, opiskelijat ja eläkeläiset saavat alennusta julkisessa liikenteessä; sen sijaan, että julkinen liikenne olisi kokonaan maksutonta, ihmisten tulisi saada helposti alennusta, jos on huono taloudellinen tilanne.
8. Ensisijaisesti tulee huomioida julkinen liikenne, koska ilmastonmuutos tulee pakottamaan ihmiset vähentämään yksityisautoilua. Ensisijaisesti julkisen liikenteen huomioiminen on paras vaihtoehto, koska silloin ihmiset tarvitsevat autoa vähiten. Vaikka esim. polkupyöräilylle olisi myös hyvät mahdollisuudet, autolla tai julkisella liikenteellä pääsisi silti nopeammin paikasta toiseen.
9. Käyttäisin rahat koulujen kunnostamiseen, koska oppilaiden on mukavampi tulla kouluun, joka on hyvässä kunnossa, eikä koulussa ole esimerkiksi sisäilmaongelmia. Mikäli koulussa on esim. hometta, on parempi, että asia korjataan mahdollisimman pian, eikä anneta homman levitä käsiin, koska silloin oppilaat voivat joutua pitkäksi aikaa opiskelemaan muualle.

Ajankohtaista