52. Vauhkonen, Miro

Kuva Miro Vauhkonen


Ikä:
18

Asuinalue:
Askisto

Esittely:
Morjens, olen 18-vuotias kokenut edustaja nuorisovaltuustossa, jonne haen nyt kolmannelle kaudelle. Aloitin kyseisessä tehtävässä vuoden 2018 alussa. Tähän mennessä vastaan on tullut lukuisia nuoria koskevia ongelmia, jotka ovat vaatineet määrätietoisia toimenpiteitä. Esimerkiksi kouluruoka, nuorten mielenterveyspalvelut, joukkoliikenne sekä koulujen resurssivaje ovat herättäneet minussa ajatuksia ja tarvetta toimia.

Tuleva kausi 2022–2023 tulee olemaan murroksen aikaa. Koronakriisin jälkeen nuorten sopeutuminen kohti normaalia tulee olemaan hyvin haastavaa. Lisäksi Vantaan taloustilanne on heikentynyt entisestään. Emme voi välttyä myöskään ikäviltä ratkaisuilta vaikeassa tilanteessa.

Siksi tarvitsemme näinä vaikeina aikoina kokeneita ja suoraselkäisiä edustajia nuorisovaltuustoon, jotta nuorten edunvalvonta ja verkostot kaupungin virkamiehiin ja poliitikkoihin ei horjuisi. Tarvitsemme myös vakaata ääntä, joka ottaa huomioon talouden tiukat realiteetit, ennen kuin lähdemme ostelemaan päättömästi kaikkea kivaa. Tähän minä olen valmis.

Harrastukset:
Lentopallo, päivittäinen politiikan seuranta ja vaikuttaminen. Jatko-opintosuunnitelmissa kiinnostavat oikeus-, kauppa- sekä taloustieteet.

Slogan:
Vauhkonen - vapautta, vaurautta ja vakautta Vantaalle!

Kommentit vaalikoneväittämiin:
1. Koronapandemian tultua tehtyjen rikosten määrä lähti kovaan kasvuun Vantaalla. Esimerkiksi poliisin kotihälytystehtävät kasvoivat 40 % ja ryöstöt jopa 80 % vuonna 2020. Yhteensä rikoksia tehtiin noin 28 000, eli ts. kolme rikosta tunnissa. Vaikka suurin osa Vantaasta koetaan pääosin turvalliseksi, niin tietyt alueet, kuten Myyrmäen, Korson ja Tikkurilan juna-asemat koetaan erityisen turvattomiksi. Mielestäni vartijoiden ja poliisien resursseja tulisi merkittävästi lisätä, jotta heidän kyky suorittaa tehtäviään paranisi.
2. Mielestäni kaupungin tehtävänä ei ole tarjota ilmaisia harrastuksia kaikille lapsille ja nuorille, vaan se on enemmänkin urheiluseurojen ja kirkon tehtävä. En myöskään näe, että kaupungilla olisi varaa tämän toteuttamiseen. Puitteet harrastusten suorittamiseen tulee kuitenkin olla kunnossa, kuten liikuntasalien tarjoaminen kenttäharrastuksiin.
3. Vantaa on luopumassa kivihiilen käytöstä jo vuonna 2022 ja hiilineutraali tavoite on vuonna 2030. Tämä tavoite saavutetaan mm. uusilla energiaa säästävillä asunnoilla, liikennettä tehostamalla sekä EU:n päästökauppajärjestelmällä.
4. Me todella tarvitsemme kovempia keinoja tämän iänikuisen ongelman ratkaisuun. Meillä on jo kaikki 15-vuotta täyttäneet rikosoikeudellisessa vastuussa - miksi emme sitten soveltaisi rikoslakia ilmiselvissä pahoinpitelyissä / sanallisissa rikoksissa?
5. Vaihtelee oppilaitoksen mukaan, mutta kuulemani mukaan Vantin tarjoama kouluruoka on ollut laadultaan kehnoa. Syy tähän on se, että Vantti on kaupungin oma yhtiö, jota ei ole kilpailutettu markkinoilla kertaakaan v. 2012 perustamisesta lähtien. Nyt valtuustossa on suunniteltu Vantin mahdollista kilpailuttamista sekä mahdollista alasajoa - tarkoituksena etsiä parempi ruoan valmistaja. Tätä tuen vahvasti.
6. Mielestäni tätä voisi kokeilla seuraavissa kuntavaaleissa pilottikokeiluna ja tutkia seuraukset. Äänestysoikeus tarkoittaisi samalla myös oikeutta asettua ehdolle. Alempi äänestysikäraja todennäköisesti nostaisi äänestysprosenttia kaikissa nuorten ikäluokissa, mutta toisaalta altistaisi nuorimmat herkemmin populismille ja muulle äänestyspäätöstä vaikuttavalle puheelle.
7. Tämä on taas sellainen aihe, jossa kaiken kivan tulisi olla ilmaista. Tosiasia on se, että nykyään puolet HSL:n rahoituksesta tulee kuntien veroista ja puolet lipputuloista. Joukkoliikenteen ollessa ilmainen veronkorotukset olisivat vastaavasti väistämättömiä. Mielestäni nykyiset lippuhinnat ovat hyvin sopivia ja edullisia - alaikäisille ja opiskelijoille tarjotaan myös merkittäviä 50 % ja 45 % alennuksia.
8. Tosiasia on se, että ihmiset liikkuvat eniten autolla sen ollessa kaikista käytännöllisin kulkuneuvo edellä mainituista. Kuitenkin kaikkia kulkumuotoja tulee kehittää mahdollisuuksien mukaan muita vaihtoehtoja rajoittamatta. Joukkoliikenteen merkitys päästöjen vähentämisessä on myös merkittävä.
9. 100 000 € on liian pieni summa kouluruoan parantamiseen tai koulujen kunnostamiseen. Nuorisotilojakin on mielestäni jo hyvin saatavilla. Tällä summalla saataisiin kuitenkin arviolta 2-3 koulupsykologia / -kuraattoria vuodeksi, joista on huutava pula Vantaalla. Yksikin tällainen terveydenhuollon ammattilainen auttaa vuoden aikana satoja nuoria.

Ajankohtaista