30. Mehtälä, Henri

Kuva Henri Mehtälä


Ikä:
16

Asuinalue:
Tikkurila

Esittely:
Olen Henri Mehtälä, Tikkurilan ydinkeskustassa eli Tikkuraitilla asusteleva, mutta Helsingissä Ressun lukiossa ensimmäistä lukuvuotta opiskeleva vuosimallin 2005 nuori. Olen aktiivinen monessa asiassa ja siis nykyisenkin Vantaan nuorisovaltuuston jäsen eli jatkokaudelle olen hakemassa. Viimeiset kaksi vuotta ollessani nuorisovaltuuston jäsenenä olen lähtenyt mukaan pääasiassa kaikkeen. Parhaillaan olen kahden lautakunnan varaedustajana sekä myös kaupungin muissa työryhmissä mukana edustamassa nuorisovaltuustoa. Vaikutan Vantaalla siis parhaani mukaan, sillä näen tässä kaupungissa paljon mahdollisuuksia ja omaan upeita visioita etenkin kaupunkisuunnittelun puolella.

Harrastukset:
Politiikka on intohimoni, mutta lienee laskeutuva kuitenkin harrastukseksi. Yhdistettynä ainaiseen haluuni oppia voisin sanoa, että harrastan yleistietoa poliittisella painotuksella. Luen erittäin paljon uutisia (sekä Twitteriä), joiden lisäksi myös liiankin usein päädyn lukemaan jostain aivan random asiasta kokonaisia Wikipedia-artikkeleita.

Sentään harrastan muutakin, sillä aina ehtiessäni hyppään maantiepyöräni selkään tai käyn patikoimassa jossain keskimääräistä pidempiä kävelymatkoja (ennätys toistaiseksi 55km) sekä käyn frisbeegolffaamassa aina välillä säiden salliessa.

Voidaankohan harrastukseksi laskea sosiaalisuutta? Noh, joka tapauksessa äärimmäisen sosiaalisena ihmisenä nautin aina olla muiden ihmisten seurassa, joten vapaa-ajallani suuren osan ajastani vie ystävieni ja tuttujeni tapaaminen.

Taiteellisuutta minusta ei löydy, mutta arvostusta taiteelle ja kulttuurille senkin puolesta. Pitäydyn siis teattereissa ja näyttelyissä kuluttajan puolella. Ainoa taiteellinen puoleni lienee kiinnostukseni kaunokirjallisuuden luomiseen, jossa välin käyttämäni jutusteleva ote lienee maltillisesti näkyvä tässäkin tekstissä.

Slogan:
Nuorten myötä modernimpi Vantaa!

Kommentit vaalikoneväittämiin:
1. Kysymys on kovin monimutkainen, sillä yleisesti Vantaa (ja siis Suomi) on turvallisempi nuorille kuin lähes kaikki muut paikat maailmassa, mutta ei meillä täälläkään loputtoman turvallista ole. Kaikkiallahan on toki mahdollista luoda itselleen ongelmia ja turvattomuutta. Jos niitä ei kuitenkaan ala itselleen vaikkapa nuorisorikollisuudella luomaan, uskon Vantaan olevan turvallinen paikka asua, mutta aina kannattaa olla varovainen. Turvallisuudessa on lähes aina parannettavaa, mutta en sanoisi sen olevan Vantaan ongelma vaan enemminkin valtion tai maailman ongelma. Toki silti meidänkin pitää tehdä parhaamme turvallisuuden puolesta.
2. Olen ehdottomasti, sillä kannalla, että kaupungin tulee tarjota nuorilleen mahdollisuudet harrastamiseen. Harrastusmahdollisuuksien luomisesta oiva esimerkki on uusien liikuntapaikkojen (kaikkiin eri lajien) rakennuttaminen sekä erilaiset kerhot yms., joita tarjotaan nytkin jo. Vantaan tulisi kuitenkin kalliiksi tarjota jokaiselle nuorelle mahdollisuus harrastaa ratsastusta tai jääkiekkoa suorilta, mutta niissäkin pitää olla mahdollisuus hakea tukea. Kyseinen tukijärjestelmä kuitenkin onneksi lienee kaatuva valtion syliin eikä siten ole enää Vantaan kaupungin asia.
3. Maltillinen edelläkävijyys on toki ihailtavaa, mutta emme saa kurittaa Vantaan jo valmiiksi kehnoa taloutta muita vahvemmilla ilmastotavoitteilla, sillä talouden heikentyessä lopulta ilmastokin tulee kärsimään entistä enemmän. Meidän kannattaa pyrkiä suhteellisen suurena kaupunkina Suomessa vaikuttamaan yleisesti Suomen kuntien yhtenäisyyteen ilmastotavoitteissa. Ilmastonmuutoksen torjuntaa edistää myös huomattavasti, mikäli valtion tasolla sijoitettaisiin enemmän tieteeseen, jolla löydetään aina vaan halvempia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja nykyisille mekanismeille yhteiskunnan toiminnassa.
4. Ehdottomasti koulukiusaamiseen ja kouluväkivaltaan pitää puuttua kovemmin, sillä korjattavaa löytyy vielä paljon. Korjausliikkeen pitäisi lähteä entistä vahvemmin jo esiopetuksesta eikä päästää yhtään lasta tuntemaan tarpeekseen kiusata muita.
5. Kouluruoassa on paljon korjattavaa. Ei sen taso nyt huonokaan ole ja sitä on pääasiassa aina kyllä voinut syödä (ja onhan hyviäkin ruokia), mutta kyllä kehitettävää olisi. Asioita pitäisi korjata jo korkealla tasolla kilpailuttaen Vantin (eli tahon, joka valmistaa ruuat) etsien mahdollisia muita vaihtoehtoisia sekä mahdollisesti parempia valmistajia.
6. Vaikka äänestäisin itse erittäin mielelläni kuntavaaleissa, ei äänestysikärajaa voida ainakaan vielä nykypäivänä laskea. Ensin pitää lisätä yhteiskuntaopin määrää kouluissa, jotta varmemmin kaikki nuoret ymmärtäisivät, ketä äänestävät ja miksi.
7. Kaunis, mutta kovin kallis ajatus. Mieluummin luodaan aidon helposti haettavissa oleva tuki, jota huonommassa taloudellisessa asemassa olevat vantaalaiset (tai enemminkin ihmiset, jotka asuvat HSL-alueella) voisivat hakea. Mikäli mahdollista lain kannalta niin voimme myös vaan määrätä tietyn tulorajan, jota vähemmän tienaavat saavat matkustaa ilmaiseksi, kunhan järjestelmä luodaan aukottomaksi ja oikeasti tasa-arvoa edistäväksi.
8. Mieleni teki valita hevoskärryt aivan vaan vastustaakseni kysymyksen mustavalkoista vastakkainasettelua. Valitsin kuitenkin julkisen liikenteen, sillä siinä on eniten kehitettävää. Kaikkia näitä (paitsi hevoskärryjä) pitää huomioida kehityksessä ja kaupungin kuuluu tehdä parhaansa, jotta jokainen toimisi mahdollisimman hyvin. Yksityisautoilun mahdollisuuksien heikentäminen ei ole oikea tapa saada ihmisiä siirtymään julkisiin. Oikea tapa on kehittää julkista liikennettä luotettavammaksi.
9. Jotta saamme nuoret kasvamaan terveiksi aikuisiksi, eivät he saa murtua erilaisten huolien tai mielenterveyden ongelmien alla. Koulupsykologien ja -kuraattorien saatavuutta on voitava entisestään parantaa, jotta jonot eivät olisi kuukausien pituisia kuten nykyään monessa paikassa ovat.

Ajankohtaista