Jättipalsamitalkoot

Ihmisiä kitkemässä jättipalsamia, kuvaaja: Saara Juopperi

Torjunta-aikaa toukokuusta elokuulle

Jättipalsamia voi kitkeä heti taimien ilmestymisestä toukokuussa loppukesälle aikaan ennen siementen kypsymistä. Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, joka leviää erityisesti purojen varsilla ja muilla kosteilla kasvupaikoilla ja köyhdyttää luonnon monimuotoisuutta. Jättipalsamin valtaamilta alueilta myös huuhtoutuu maa-ainesta ja ravinteita puroihin, mikä huonontaa vedenlaatua ja vaikeuttaa esimerkiksi taimenien selviytymistä.

Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, josta pääsee eroon, kun uusia siemeniä ei pääse syntymään. Vaikka jättipalsami on levinnyt Vantaalla laajalle, torjuntatyö tuottaa nopeasti tuloksia ja paikallisesti jättipalsamin saa häviämään parhaimmillaan kahdessa tai kolmessa vuodessa.

Alkuun pääsee helposti

Jättipalsamin kitkeminen onnistuu ilman erityisiä työvälineitä. Jos talkoot järjestetään kaupungin omistamalla viheralueella ja tarvitaan apua kitkentäjätteen poiskuljettamisessa, siitä on sovittava etukäteen Kadut ja puistot -palvelualueen viheraluekunnossapidon kanssa. Ohjeita talkoiden järjestämiseen ja vinkkejä sopivista talkookohteista saa myös ympäristökeskuksesta, ymparistosuunnittelu@vantaa.fi. Jättipalsamitalkoisiin purojen ja virtavesien varsilla voi saada apua myös purotalkkareilta.

Kitketyt jättipalsamit voidaan keväällä ja alkukesällä jättää maastoon. Kasvit juurtuvat helposti uudelleen, joten ne kannattaa kasata kuivalle paikalle suureksi keoksi. Kasan alimmaiset tukahtuvat ja päällimmäiset kuivuvat. Jos jättipalsameita on vain muutama, voi ne nostaa kivelle tai puun oksalle. Kukinnan alettua voi varmuuden vuoksi katkaista kukinnot muusta varresta. Kun siemenet ovat jo kypsymässä, jättipalsamit tai niiden katkaistut kukinnot kannattaa säkittää ja kuljettaa pois.

Jättipalsamin torjuntatyössä kitkettyjen kasvien säkittäminen ja säkkien raahaaminen on monesti työn raskain vaihe. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, jatkon kannalta on parempi sekin, että kitkee ja kasaa jättipalsamit yhteen paikkaan. Jos osa kitketyistä kasveista virkoaisi ja saisi kypsytettyä siemeniä, ne jäisivät kuitenkin samaan paikkaan pienelle alueelle.

Tietoa tulevista jättipalsami- ja purokunnostustalkoista löytyy tietoja Vantaan lähiluonnon ja Vantaan purotalkkareiden facebook-sivuilla.

Ajankohtaista