Jättipalsamitalkoot

Ihmisiä kitkemässä jättipalsamia, kuvaaja: Saara Juopperi

Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, joka leviää erityisesti purojen varsilla ja muilla kosteilla kasvupaikoilla ja köyhdyttää luonnon monimuotoisuutta. Jättipalsamin valtaamilta alueilta myös huuhtoutuu maa-ainesta ja ravinteita puroihin, mikä huonontaa vedenlaatua ja vaikeuttaa esimerkiksi taimenien selviytymistä.

Mätäojalla hanke jättipalsamin hävittämiseksi

Vantaan kaupunki on mukana jättipalsamintorjuntahankkeessa, jonka tarkoituksena on hävittää jättipalsamia Mätäojan suojelualueelta ja laajemminkin puron valuma-alueelta. Hanketta rahoittaa ELY-keskus ja yhteistyökumppanina siinä on Helsingin kaupunki. Mätäoja virtaa Vantaan Kaivokselasta Helsingin Iso-Huopalahteen, ja molemmat kaupungit torjuvat jättipalsamia omalla alueellaan. Vantaan puolella puroa kutsutaan Mätäojaksi ja Helsingin puolella Mätäjoeksi.

Martinlaakson jättipalsamitalkoot tiistaina 3.8. klo 17-19

Tapaamispaikkana huoltoaseman pihan reuna (Martinlaaksontie 24). Tapaamispaikka ja talkoalue kartalla.
Mukaan tarvitset vain kumisaappaat, pitkälahkeiset housut, hanskat sekä reippaan talkoomielen. Kaupunki tarjoaa talkoilijoille pientä purtavaa sekä juotavaa!

Talkoita järjestetään myös myöhemmin kesällä, ja talkooajat päivitetään tälle sivulle. Tulevista jättipalsami- ja purokunnostustalkoista kerrotaan myös Vantaan lähiluonnon ja Vantaan purotalkkareiden facebook-sivuilla.

Talkoissa kaupungin asiantuntijat neuvovat kitkijöitä ja kaupunki tarjoaa talkoolaisille talkooeväät. Talkoisiin kannattaa pukea pitkälahkeiset housut ja vedenkestävät kengät. Jättipalsamin kitkeminen onnistuu ilman erityisiä työvälineitä.

Vantaa osallistuu myös Soolotalkoot-kampanjaan (siirryt vieraslajit.fi-sivustolle), jossa kannustetaan asukkaita itsenäiseen jättipalsamin kitkemiseen. Omatoimista keruuta varten kaupunki on valinnut useita talkookohteita

Jokiuomanpuistoon ja Viherpuistoon on toimitettu keruukehikot jättipalsamille. Muissa kohteissa jättipalsamit kasataan juurineen maahan mahdollisimman korkeiksi keoiksi. Mahdollisista uusista soolotalkookohteista ilmoitetaan myöhemmin.

Kaupunki tukee omatoimisia, kaupungin omistamilla viheralueille järjestettäviä talkoita myös neuvonnalla ja tarvittaessa kuljettamalla kitkentäjätteitä pois luonnosta. Talkoisiin liittyvää neuvontaa, vinkkejä sopiviksi talkookohteiksi ja apua kitkentäjätteiden poiskuljetukseen saa lähettämällä viestiä osoitteeseen ymparistosuunnittelu@vantaa.fi. Kitkentäjätteiden poisviennistä tulee sopia etukäteen.

Jättipalsamitalkoisiin purojen ja virtavesien varsilla voi saada apua myös purotalkkareilta.

Torjunta-aikaa toukokuusta elokuulle

Jättipalsamia voi kitkeä heti taimien ilmestymisestä toukokuussa aikaan ennen siementen kypsymistä, joka tapahtuu noin elokuun puolivälissä.

Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, josta pääsee eroon, kun uusia siemeniä ei pääse syntymään. Vaikka jättipalsami on levinnyt Vantaalla laajalle, torjuntatyö tuottaa nopeasti tuloksia ja paikallisesti jättipalsamin saa häviämään parhaimmillaan kahdessa tai kolmessa vuodessa.

Kitketyt jättipalsamit voi keväällä ja alkukesällä jättää maastoon. Kasvit juurtuvat helposti uudelleen, joten ne kannattaa kasata kuivalle paikalle suureksi keoksi. Kasan alimmaiset tukahtuvat ja päällimmäiset kuivuvat. Jos jättipalsameita on vain muutama, ne voi nostaa kivelle tai puun oksalle. Kukinnan alettua voi varmuuden vuoksi katkaista kukinnot muusta varresta. Kun siemenet ovat jo kypsymässä, jättipalsamit tai niiden katkaistut kukinnot kannattaa säkittää ja kuljettaa pois.

Jättipalsamin torjuntatyössä kitkettyjen kasvien säkittäminen ja säkkien kuljettaminen on monesti työn raskain vaihe. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, jatkon kannalta on parempi sekin, että kitkee ja kasaa jättipalsamit yhteen paikkaan. Jos osa kitketyistä kasveista virkoaisi ja saisi kypsytettyä siemeniä, ne jäisivät kuitenkin samaan paikkaan pienelle alueelle.

Ajankohtaista