Frisbeegolf

Frisbeegolfin peli-idea on samantapainen kuin golfissa, mutta pallojen sijasta pelissä käytetään muovisia frisbeitä ja maaleina metallisia koreja. Laji sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille harrastajille ja ammattilaisille. Vantaalla frisbeegolfradat sijaitsevat Varistossa, Kartanonkoskella, Simonmetsässä, Malminiitynpuistossa ja Päiväkummussa.

Varistonniityn frisbeegolfrata

Vantaan ensimmäinen 18-väyläinen frisbeegolfrata sijaitsee Varistossa Varistonniityn lähivirkistysalueella. Alue on laaja ja käsittää sekä puistomaista aluetta, umpeutuvaa peltoa että metsäalueita. Olemassa olevia laskettelurinteitä ja vanhoja peltoalueita on hyödynnetty väylien linjauksissa. Väylien pituudet vaihtelevat noin 70 metristä aina yli 180 metriin.

Varistonniityn frisbeegolfrata on melko haastava metsä-/niittyrata (par 60). Siellä vaaditaan tarkkoja heittoja paikoin melko tiukoilla väylillä.

Alueelle pääsee helposti julkisella liikenteellä ja se sijaitsee asutuksen läheisyydessä osoitteessa Rystypolku 6. Lähin parkkipaikka on tenniskeskuksen paikoitusalueella.

Malminiityn frisbeegolfrata

Malminiitynpuistossa sijaitsevalla 9-väyläisellä frisbeegolfradalla pääset kokeilemaan monen tasoisia ja pituisia väyliä luonnonkauniissa maisemissa. Osa Malminiityn väylistä soveltuu erinomaisesti myös vasta-alkajille radan helppoutensa vuoksi. Väylät on pyritty suunnittelemaan siten, että puiston muut käyttäjät eivät ole vaarassa harhaheittojen sattuessa.

Malminniityn rata sijaitsee osoitteessa Malminniityntie 15.

Päiväkummun frisbeegolfrata

Päiväkummun 10-väyläinen rata sijaitsee Ester Koskelaisen puistossa. Rata on perustettu vuonna 2006 Päiväkummun omakotitaloyhdistyksen aloitteesta. Pisin väylä on noin 88 metriä ja lyhyin noin 42 metriä, heittopaikat sijaitsevat pääosin poluilla. Rata soveltuu lyhyytensä ja helppoutensa vuoksi aloittelijoille ja harrastelijoille.

Simonmetsän frisbeegolfrata

Vuonna 2004 rakennetusta Simonmetsän frisbeegolfradasta on poistettu Metsäruusunpuistossa sijaitseva väylä. Lemmikkipuistossa sijaitsee kolme heittopaikkaa ja koria, korien paikat on arvioitu siten, että niistä on mahdollisimman vähän häiriötä muille puiston käyttäjille. Kaksi koria sijaitsee puiston Talvikkitien puoleisessa osassa tien suuntaisesti ja yksi puiston keskivaiheilla. Radalle pääsee Raatetieltä.

Kartanonkosken liikuntapuiston multigolfrata

Kartanonkosken liikuntapuiston yhteyteen on rakennettu 2018 multigolfrata, jossa voi pelata frisbeegolfia, futisgolfia sekä puistogolfia. Futisgolfin ja puistogolfin idea on sama kuin golfissa: pelataan pallo reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä. Kohteena on halkaisijaltaan metrin kokoinen reikä, jonka ”lippuna” on frisbeegolfkori. Futisgolfia pelataan jalkapallolla ja puistogolfia golfin Draivia kouluun -ohjelmasta tutuilla muovimailoilla ja sähly -tai tennispalloilla. Multigolfradalla voi pelata yhtä lajia tai vaikka vuorotellen kaikkia kolmea lajia. Rata on suunniteltu lajien aloittelijoille ja perheille.

Oikeiden golfmailojen ja pallojen käyttö multigolfradalla on kiellettyä.

Kartanonkosken liikuntapuisto osoite on Tilkuntie 5.

Koulujen pihoille asennetut frisbeegolf-korit

Liikuntapalvelut asensi kesän 2016 aikana koulujen pihoille eri puolille Vantaata kiinteitä frisbeegolf-koreja (3 koria/koulu). Korit ovat koulupäivien ajan koululaisten välitunti- ja liikuntatuntikäytössä, mutta iltaisin, viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Korit sopivat hyvin lajiin tutustumiseen ja harjoituskäyttöön.

  • Askiston koulu, alakenttä, Uudentuvantie 5
  • Kaivokselan koulu (tulossa), Kaivosvoudintie 10
  • Kuusikon koulu, Hovitie 11
  • Kytöpuiston koulu, Peltoniemenkuja 1
  • Mikkolan koulu, Venuksentie 2
  • Mårtensdals skola (tulossa), Laajavuorenkuja 4
  • Ruusuvuoren koulu, Kisatie 21
  • Seutulan koulu (piha remontissa), Katriinantie 60
  • Västersundoms skola, Hetbackantie 3

Vantaan frisbeegolfrataselvitys

Frisbeegolf on verrattain nuori laji, joka on tasaisesti kasvattanut suosiotaan. Vantaan frisbeegolfratojen käyttöaste on erittäin suuri ja radat ovat osoittautuneet riittämättömiksi harrastajamäärien kasvaessa. Viheralueyksikkö ja liikuntapalvelut ovat saaneet runsaasti yhteydenottoja uusien ratojen puolesta. Vastaavasti yhteydenottoja on tullut myös frisbeegolfratoja vastaan.

Laji on koettu vaarallisena ja häiritsevänä sijoittuessaan rakennetuille yleisille puistoalueille muiden käyttäjien sekaan. Toistaiseksi frisbeegolfratoja ei ole huomioitu Vantaan kaupungin viheralueohjelmassa, liikuntapaikkaselvityksessä tai kaavoituksessa, minkä vuoksi oman selvityksen laatiminen oli tarpeen. Vantaan frisbeegolfrataselvityksen tavoitteena on ollut määritellä Vantaan kaupungin tahtotila frisbeegolfratojen määrän ja laadun suhteen sekä koota periaatteet frisbeegolfratojen suunnittelun ja toteuttamisen pohjaksi.

Selvityksessä on myös pyritty löytämään yhteistyömalleja alan järjestöjen kanssa. Lisäksi tavoitteena on ollut löytää Vantaalta uusia ratojen sijoituspaikkoja sekä tarkastella mahdollisten uusien kenttien toteuttamisaikataulua. Tavoitteena on ollut löytää paikkoja, joihin voidaan sijoittaa rata lyhyellä aikavälillä sekä kohteita jotka ovat frisbeegolfiin soveltuvia, mutta joihin radan rakentaminen ei ole vielä ajankohtaista. Lisäksi Vantaan jo olemassa olevat radat kartoitettiin ja niiden tulevaisuutta arvioitiin.

Vantaan frisbeegolfradat

Ajankohtaista