Näyttelytoiminta

Lastenkulttuurikeskus Toteemissa ja Pessissä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä eri taiteenaloilta. Näyttelyihin liittyy aina oheisohjelmaa, mm. toiminnallisia opastuksia, työpajoja ja perhetapahtumia.

Tervetuloa inspiroitumaan, innostumaan, tutkimaan ja unelmoimaan taiteen ja kulttuurin pariin näyttelyiden eläväisessä ilmapiirissä!

Minä tykkään nyt, Kulttuuritalo Valve

Minä tykkään nyt

Näyttely ilosta, surusta ja muista tunteista
31.1.–17.6.2022
Lastenkulttuurikeskus Pessi, Vernissakatu 4

Avoinna: ke - pe klo 10 - 16 (Huom! Koronarajoitusten vuoksi avoinna toistaiseksi vain ryhmille!)
Koululaisopastukset maanantaisin erillisillä varauksilla.
Omatoimiset vierailut tiistaisin erillisillä varauksilla.
Ilta- ja viikonlopputapatumien yhteydessä.

Minä tykkään nyt on elämyksellinen taidemaailma, jossa sukelletaan tunteisiin turvallisesti ja mielikuvituksen voimalla. Moniaistinen taideseikkailu perustuu Eppu Nuotion ja Liisa Kallion samannimiseen kirjaan (WSOY 2019). Näyttelyssä on mahdollisuus lueskella kirjavan ilon keskellä, tykätä täydellisillä treffeillä, punnita surun helminauhoja ja runoilla ihan itse.

Näyttely toivottaa sinut tervetulleeksi tunteiden tutkimusretkelle! Minä tykkään nyt -kirjan tunteista viisi – ilo, suru, viha, pelko ja tykkääminen – ovat saaneet oman kohtauksensa näyttelyssä. Kokonaisuutta on ollut rakentamassa yli 20 taiteilijaa ja tekijää. Lisäksi liki 200 eri-ikäistä sanataiteen ystävää on kirjoittanut hakusanoja näyttelyn aakkoselliseen tykkäyshakemistoon.

Näyttelyn on tuottanut Oulun lastenkulttuurikeskus/ Lumotut sanat.

Koululaisvierailut Minä tykkään nyt -näyttelyssä

Lastenkulttuurikeskus Pessi
Maksuton. Ilmoittaudu: kulttuuritapahtumat@vantaa.fi.
maanantaisin 31.1., 7.2., 14.2., 7.3., 21.3., 28.3., 4.4., 11.4., 25.4. klo 9–10 ja 10.10–11.10 seuraavilla sisällöillä eri luokkatasoille:

Minä tykkään minusta! - Näyttelyretki 1.–2. luokille

Tykätä voi monta kertaa. Jos rakastaa, niin voi antaa toiselle jäätelöä. Viha on suurempi ja vaarallisempi kuin Tyrannosaurus Rex. Surusta on kamalan pitkä matka kesälomaan.

Tule näyttelyretkelle tutkimaan tunteita! Etsitään yhdessä kirjavaa iloa ja voitetaan näkymättömiä pelkoja, kurkistetaan pussauskoppiin ja kokeillaan, miltä näyttää surullinen viiva. Näyttelyretkellä jutellaan tunteista ja tutustutaan taideteoksiin.

Kirjavaa iloa ja hurjia tunnemyrskyjä - Sanataideseikkailu 3.–6. luokille

Ilon kirjava päivänvarjo kieppuu kirjojen keskellä ja viha myrskyää mustaa ja punaista.
Minä tykkään nyt -näyttelyssä sukelletaan yhdessä tunteisiin! Sanataideseikkailun aikana tutustutaan tykkäystutkijan kummalliseen työhön, kuljetaan näkymättömän pelon pesään, nyrkkeillään vihaa tiehensä ja mietitään, miltä näyttää iloinen viiva.

Taidepedagogien ja oppaiden koulutus Minä tykkään nyt -näyttelyssä

Kohderyhmä: Vantaan varhaiskasvatuksen taidepedagogit ja Vantaan sanataidekoulun ohjaajat
Aika: ti 25.1.2022 klo 13.00–15.00
Paikka: Lastenkulttuurikeskus Pessi, Vernissakatu 4, Tikkurila

Ohjelma:
klo 13.00 Pessin esittely, kulttuurituottaja Jaana Niinivirta
klo 13.15–14.45 Koulutus näyttelyn Minä tykkään nyt -sisältöihin. Koulutuksessa saa mallin siitä, millä tavoin oman lapsiryhmän voi opastaa näyttelyssä.

Kouluttaja: Oulun Sanataidekoulu Valven sanataideopettaja Kati Inkala. Lopuksi on aikaa jäädä keskustelemaan ja tutustumaan näyttelyyn.

Maksuton. Ilmoittautuminen: mirva.aalto@vantaa.fi.

Omatoimiset näyttelyvierailut ryhmille

Ryhmät varaavat aina vierailuajan näyttelyyn. Suosittelemme ryhmille ohjattuja vierailuja (ks. Koululaisvierailut Minä tykkään nyt -näyttelyssä), mutta ryhmillä on mahdollista tulla myös omatoimisille käynneille tiistaisin 1.2. – 31.5.2022 klo 9–13 tasatunnein. Vierailun kesto 45–60 min / ryhmä. Maksuton.

Jos päiväkodissanne on oma taidepedagogi, hän voi ilmoittautua koulutukseen (ks. Taidepedagogien ja oppaiden koulutus) ja sen jälkeen tuoda ryhmän opastetulle kierrokselle näyttelyyn.

Varaa aika omalle ryhmälle sähköpostilla: mirva.aalto@vantaa.fi.

TulevaisuusPerjantai -taidepajat

perjantaisin 4.3., 1.4. ja 6.5.2022 klo 17.30–19.00
Lastenkulttuurikeskus Pessi, Vernissakatu 4

TulevaisuusPerjantai-taidepajoissa tutustutaan Minä nyt tykkään -näyttelyyn, jonka inspiroimana tehdään kuvataide- ja rakentelutehtäviä taidepedagogi Elina Krahlin ohjauksessa. Jokaisessa työpajassa on eri tekniikka, esim. maalaus tai rakentelu. Omat ideat ja keksinnöt ovat tervetulleita! 4.3. juhlitaan lisäksi kansainvälistä tulevaisuuspäivää!

Työskentely sopii koko perheelle, 2–12-vuotiaille lapsille, myös perheen vauvat ja teinit tervetuloa mukaan hengaamaan.

Ilmoittaudu jokaiselle kerralle erikseen osoitteessa kulttuuriliput.vantaa.fi (toimii parhaiten älypuhelimella).
Maksuton.

Lue minut. Kuva Leela Konttavaara.

Lue minut

20.11.2021 – 10.2.2022

Lastenkulttuurikeskus Toteemi, Myyrmäentie 6

Lue minut -näyttely on oodi kirjoille, tarinoille ja inspiroitumiselle. Toiminnallisessa näyttelyssä voi levätä kirjapatjalla, seilata ja haaksirikkoutua sekä avata salaisuuksien kaapin ja inspiroitua minimaailmoista äänimaailman lomassa. Lue minut -näyttelyn käsikirjasto, kirjakello ja tarinalaatikot vievät kirjojen ja tarinoiden keksimisen ja kuuntelun maailmaan. Näyttely perustuu kuvittaja Sanna Pelliccionin ideoimaan samannimiseen kirjaan, jonka kuvituksiin Siri Kolu on tehnyt tekstit ja inspiraatiotehtävät sanataideharjoituksineen. Näyttely on suunnattu 7-14- vuotiaille.

Tuotanto: visuaalinen suunnittelu Sanna Pelliccioni, Lastenkulttuurikeskus Pessi.
Yhteistyössä: Tampereen lastenkulttuurikeskus Rulla, Valveen sanataidekoulu, Vantaan sanataidekoulu ja Stadian ammattiopisto

Lue minut -ryhmävierailut, opastus ja työpaja

1.–6.-luokat, kesto 90 min, max 30 oppilasta

to 20.1., ma 24.1., to 27.1., ma 31.1., ma 7.2., to 10.2. klo 9–10.30 ja 11.30–13.

Luokka jaetaan kahteen eri ryhmään, jotka ovat vuorotellen opastuksessa ja työpajassa. Vierailulla tutustutaan näyttelyyn sanataideohjaajan kanssa. Kädentaitopajassa tehdään taidekasvattajan ohjauksessa kierrätysmateriaaleista kirjanmerkkihahmot tai ovenkahvamerkit. Maksuton. Pakolliset varaukset: kulttuuritapahtumat@vantaa.fi

Ajankohtaista