Pääkaupunkiseudun uimavesien lämpötilat löytyvät helposti netistä

Uimareita Kuusijärvellä

Pääkaupunkiseudun monien uimarantojen vesien reaaliaikaiset lämpötilat voi nyt tarkastaa näppärästi verkkopalvelusta. Lisäksi ohjelmointitaitoiset voivat käyttää myös avoimena datana julkaistuja lämpötiloja osana omia sovelluksiaan.

Toistakymmentä pääkaupunkiseudun uimarantaa sai vuonna 2020 rantaveteensä yksinkertaisen IoT-sensorin, joka välittää vesien lämpötilatiedot suoraan nettiin. Ensimmäinen etämittari asennettiin Oulunkylän Pikkukosken kelluvaan laituriin helmikuussa 2020. Nyt mittareita on Helsingissä mm. Hietaniemessä, Vartiosaaressa ja Marjaniemessä. Mittarit näyttävät lämpötilan myös Espoossa Kattilajärvellä ja Hanikassa sekä Vantaalla Kuusijärvellä ja Vetokannaksella.

Uimarantasensorien UiRaS-palvelun verkko-osoitteeseen päivittyy viimeisimmät uimavesien lämpötilat muutaman minuutin välein. Sivu itsessään on puhtaan informatiivinen vailla hienouksia, mutta sen kymmenet tuhannet käyttäjät kuitenkin todistavat, että uimarantojen lämpötilatiedolle on kysyntää. Palvelun käyttäjämäärät ovatkin yllättäneet sen tekijät iloisesti.

”Pienellä rahalla ja vaivalla syntyi toimiva ja suosittu palvelu. Esimerkiksi Herttoniemenrannan uimavalvojat kiittelivät, ettei nyt tarvitse joka aamu käydä mittaamassa lämpötilaa käsin”, kertoo palvelun rakentaja, Forum Virium Helsingin erikoisasiantuntija Aapo Rista.

Palvelun helppous kerää kiitosta

Järjestelmän pystyttäjiä ovat kiitelleet niin auringonpalvojat ja uimavalvojat kuin talviuimarit ja syysmyrskyissä surffaajatkin. Aikaisemmin mittaussesonki on ajoittunut pelkästään kesäkaudelle. Viime vuonna sivuston kävijämäärät olivatkin suurimmillaan alkukesästä, kun kylmät uimavedet saivat uimahaaveita elättelevät empimään rannalle lähtöä.

”Ihmiset alkoivat myös pyytää lämpötila-antureita suosikkirannoilleen. Vielä joulukuussa 2020 veimme yhden anturin Lauttasaareen sikäläiselle talviuimariporukalle”, Rista kertoo.

Uimavesien lämpötilatiedot palkittiin vuoden 2020 parhaan uutena avoimen datan avauksena

Mittareista saatavaa lämpötilatietoa tarjotaan myös avoimena datana kaikkien aiheesta kiinnostuneiden käyttöön. Palveluun on rakenteilla sitä varten reaaliaikainen rajapinta. Uimavesien lämpötilatiedot valittiin Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisen avoimen datan palvelun Helsinki Region Infosharen (hri.fi) toimesta vuoden 2020 parhaaksi uudeksi data-avaukseksi. IoT-sensorit keräävät mittaustietoa vesistä automaattisesti ympäri vuoden. HRI-palvelusta löytyville parin vuoden aikasarjoille vesistöjen lämpötiloista voikin sen myötä keksiä monenlaista käyttöä.

Lue lisää uimarantojen lämpötiladatasta.

Lämpötilatiedot löydät täältä: https://uiras.fvh.io/

Julkaistu: 4.6.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter