Munskydd rekommenderas också för högstadieelever

Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar att också högstadieelever använder munskydd i skolorna i samhällsspridningsfasen av pandemin covid-19.I samhällsspridningsfasen rekommenderar Vanda stad att elever i högstadieåldern i alla Vandas högstadier och enhetsskolor och alla anställda som arbetar i läroanstalterna i fråga samt de personer som eventuellt besöker läroanstalterna ska använda munskydd. Masker används alltid inomhus och utomhus då säkerhetsavstånd inte kan hållas.

För elevernas del träder rekommendationen i kraft från och med 23.11.2020. Munskydd rekommenderas också under skolresor när man rör sig med kollektivtrafik.

Eleverna får fyra munskydd per dag från skolan. Skolan ger eleven anvisningar om hur munskydden delas ut i skolan. Eleverna ska ändå själva se till att de har ett tillräckligt antal munskydd till sitt förfogande. Bästa sättet att transportera de munskydd man tar med sig är i en ren plastpåse som kan tillslutas. Eleverna och personalen kan använda egna munskydd om de vill.

Eftersom det är fråga om en rekommendation kan eleverna inte förpliktas att bära munskydd. Vi rekommenderar starkt att använda munskydd, för att epidemin ska kunna förebyggas så effektivt som möjligt.

Länk till anvisningar om hur man använder munskydd. Anvisningarna gås igenom med eleverna i skolan. Munskyddet sätts på innan man anländer till skolans lokaler. Munskyddet ska bytas till ett nytt om man tar av sig det eller om det blir vått eller smutsigt. Händerna tvättas eller desinficeras innan man sätter på sig ett rent munskydd. Engångsmunskydd som använts kastas i blandavfallet. Vi förebygger spridningen av coronaviruset tillsammans!

Kom med i #maskigäng-kampanjen: https://www.hus.fi/sv/maskigang

Suomeksi
In English (englanti)
Eesti keel (viro)
Русский (venäjä)
Soomaali (somali)
Shqip (albania)
(arabia) فيروس كورونا / عربية

Julkaistu: 20.11.2020 
(muokattu: )