Asukkaita tarinakahvilassa

Sirkuksesta siivet selkään, puistosta murua rinnan alle – alueiden hyvinvointiin satsattiin tänä vuonna monin konstein

Vantaalla on vuoden alusta toteutettu alueiden hyvinvointieroja tasapainottavaa Myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelmaa. Vuoteen on mahtunut lukuisia kohdealueiden viihtyisyyteen, nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja kotoutumisen tukemiseen liittyviä toimenpiteitä katutaiteesta puistoruokailuun.

Vuoden 2021 loppuun jatkuvan Myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelman ensimmäisen vuoden tuloksia tarkasteltiin kaupungin hyvinvointiryhmän seminaarissa.
- Olemme tehneet paljon ja työ jatkuu. Asukkaat on tärkeä saada mukaan jatkossa entistä laajemmin. Vaikka esimerkiksi lapsiperheköyhyys on Suomessa totta, eriytymiskehitys on meillä toistaiseksi maltillista verrattuna moniin muihin maihin, ja siksi siihen on mahdollista vielä puuttua, muistutti sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja ja hyvinvointiryhmän puheenjohtaja Elina Lehto-Häggroth.

Toimintaohjelman puitteissa on saatu Vantaalle muun muassa uusia asukastiloja, rikosuhripäivystys, kuraattoripalveluita päiväkoteihin sekä erityisnuorisotyöntekijöitä ammattiopisto Variaan ja yläkouluihin. Valmennustalojen suomen kielen opetusta ja Tempo-orkesterin toimintaa on laajennettu. Perjantaisessa seminaarissa kuultiin myös muutaman toimenpiteen tarkempi esittely.

Sirkuksesta siivet elämään -hankkeessa on vahvistettu osallistujien osallisuutta, hyvinvointia, elämäntaitoja sekä suomen kielen taitoja sosiaalisen sirkuksen keinoin. Myyrmäessä kokoontuneeseen ryhmään on osallistunut kymmenkunta maahanmuuttajakotiäitiä lapsineen. Sirkusprinsessan itsestään löytäneet äidit ovat kiinnostuneita ryhmän jatkosta. Toiminnasta on vastannut Sirkus Magenta yhdessä kaupungin maahanmuuttajapalveluiden kanssa.

Alkukesästä Myyrmäen Vihertien asukaspuistossa ja Havukosken Rautkallion puistossa kokeiltiin alle 18-vuotiaiden maksutonta kesäruokailua helpottamaan lasten ja nuorten loma-ajan arkea. Ruokailijoita puistoissa oli yhteensä reilu 5000. Sekä ruokaan että henkilökunnan toimintaan ja tunnelmaan oltiin palautteen mukaan tyytyväisiä. Puistojen kiiteltiin heränneen eloon uudella tavalla ja puistoruokailun toivottiin jatkuvan ensi vuonna, useammassa paikassa.

Kuntatekniikan keskus toteutti vuoden aikana yhdessä Street Art Vantaan kanssa reilu parikymmentä katutaideteosta Mikkolaan, Havukoskelle, Länsimäkeen, Martinlaaksoon ja Hakunilaan. Työ käynnistyi keräämällä ideoita teoksiin alueiden asukkailta Story Sharing Café -tarinakahviloissa. Vantaalaisten tarinat juhlistivat paikallisuutta, kaupunginosien historiaa ja nykypäivää. Teokset koristavat nyt muun muassa alikulkutunneleita, sähkökaappeja, siltatolppia ja kioskin kylkeä. Näyttäviä muraaleja valmistui useita muun muassa Havukoskella. Lisätietoja teoksista.

Vantaa haluaa myönteisen erityiskohtelun ohjelmalla vähentää hyvinvointieroja mm. parantamalla alueiden viihtyisyyttä yhteistyössä asukkaiden kanssa sekä kohdentamalla erilaisia palveluja ja tukitoimia näille alueille. Lisäksi ohjelmassa on toimenpiteitä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja kotoutumisen varmistamiseksi. Ohjelma toteutetaan vuosina 2019–2021 ja sen toteutukseen budjetoidaan kaksi miljoonaa euroa vuosittain, yhteensä kuusi miljoonaa euroa. Lue lisää toimintaohjelmasta.

Julkaistu: 22.11.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter