Osalla Vantaan liityntäpysäköintialueista ilmainen pysäköinti vaatii jatkossa joukkoliikennelipun

Liityntäpysäköintialue Leinelässä

Vantaan liityntäpysäköintialueet Tikkurilan, Myyrmäen, Leinelän ja Rekolan juna-asemilla ovat jatkossa maksuttomia voimassa olevan joukkoliikennelipun haltijoille, mutta maksullisia muille. Muutos tulee voimaan alkuvuodesta 2020.

Voimassa olevan HSL:n tai VR:n joukkoliikennelipun haltijat voivat pysäköidä mainituilla liityntäpysäköintialueilla 12 tuntia ilmaiseksi näyttämällä lippunsa pysäköintiautomaatin QR-lukulaitteelle tai matkakortinlukijalle ja syöttämällä automaattiin autonsa rekisteritunnuksen. Ilmaiseen pysäköintiin oikeuttavat HSL-kortin kausi- ja arvolippu, HSL:n ja VR:n mobiililippu (kerta- ja kausilippu) ja muu VR:n lippu. Lipun voi ostaa myös pysäköintiautomaatin yhteydessä olevalta kortinlukijalta. Automaatista saa lipukkeen, mutta sitä ei tarvitse viedä esille autoon, sillä pysäköinninvalvonta näkee pysäköintioikeuden sähköisesti automaattiin syötetyn rekisteritunnuksen perusteella.

Ilman joukkoliikennelippua pysäköinti maksaa jatkossa viisi euroa. Myös tässä tapauksessa enimmäispysäköintiaika on 12 tuntia. Maksun voi suorittaa joko maksukortilla pysäköintiautomaatilla tai Easyparkin, Parkmanin, eParkingin tai Moovyn mobiilisovelluksilla.

”Nykyisin liityntäpysäköintialueille pysäköivät myös monet, jotka eivät käytä joukkoliikennettä. Muutos tehdään, jotta liityntäpysäköintialueet saadaan paremmin todellisten liityntäpysäköijien käyttöön. Näin pysäköintipaikat riittävät tarkoitukseensa paremmin ja liityntäpysäköijä saa paikan todennäköisemmin”, kertoo Vantaan kaupungin liikenneinsinööri Jenni Holm.

Liityntäpysäköintialueiden muutos maksulliseksi muille kuin joukkoliikennelipun haltijoille aloitetaan Tikkurilasta, Myyrmäestä, Leinelästä ja Rekolasta, sillä kyseiset pysäköintialueet ovat olleet ruuhkaisia, jolloin pysäköintipaikkojen ohjaaminen erityisesti joukkoliikenteen käyttäjien tarpeisiin on erityisen tärkeää.

Tämän lisäksi Martinlaaksossa on juna-aseman läheisen ostoskeskuksen katolla sijaitseva liityntäpysäköintialue, jolla on hieman muista poikkeava käytäntö. Liityntäpysäköintialueen käyttö on nykyisellään rajattu vain HSL:n lipun haltijoille, mutta jatkossa sielläkin ilmaiseen pysäköintiin oikeuttavat myös VR:n liput, ja liityntäpysäköinti tulee maksulliseksi muille.

Vantaan muilla liityntäpysäköintialueilla pysäköinti on edelleen maksutonta kaikille, mutta maksullisuutta laajennetaan myöhemmin ainakin Vehkalaan, Vantaankoskelle ja Kivistöön.

Alun perin Vantaankosken, Vehkalan ja Kivistön liityntäpysäköintialueilla oli tarkoitus ottaa käyttöön erilainen, puomeihin perustuva järjestelmä. Suunnitelmasta kuitenkin luovutaan, ja mainituille asemille tulee käyttöön sama järjestelmä kuin nyt Tikkurilaan, Myyrmäkeen, Leinelään ja Rekolaan, jolloin käytäntö on Vantaan eri asemilla yhtenäinen.

Julkaistu: 20.11.2019 
(muokattu: )