Virtaamon kautta työllistyneet

Vantaan kaupungin vammaisten työvalmennus Virtaamo tarjoaa työvalmennuspalveluja vantaalaisille osatyökykyisille henkilöille. Virtaamo on auttanut työllistämään mm. kehitysvammaisia, fyysisesti vammautuneita, autistisia sekä kuulo- ja näkövammaisia. Monet heistä ovat usein koulutettuja henkilöitä, joilta löytyy monenlaista osaamista eri ammattialoilta. Virtaamon työhönohjauksen avulla on onnistuttu työllistämään useita henkilöitä eri toimialoille. Lue ja katso työllistyneiden tarinat!

Paulin työllistymistarina

Minulla on pitkä kokemus monenlaisista työtehtävistä. Kaikki lähti liikkeelle, kun olin toimintakeskuksessa Kolohongassa vuonna 2010. Työvalmentajani kysyi minulta, että haluaisinko lähteä töihin kauppaan, johon vastasin haluavani. Kaupan alan työ oli ensimmäinen työ, jota lähdin tekemään toimintakeskuksen ulkopuolelle. Kaupassa työtehtäviini kuului tuotteiden hyllyttäminen, jossa tärkeänä muistisääntönä oli, että uudet tuotteet laitetaan taakse ja vanhat eteen. Se oli mielestäni hyvä tehtävä, mutta harmittavasti en tullut työllistyneeksi kauppaan, vaikka hoidin työtehtäväni hyvin, mutta töissä olisi pitänyt olla vielä tehokkaampi.

Vaikka en saanutkaan kaupasta töitä, niin minulla oli onneksi työvalmentaja, joka ehdotti minulle muita työjuttuja. Työvalmentajani löysi minulle uuden siivoustyön varastolta. Menimme työvalmentajan kanssa varastolle, jossa työtehtäviini kuului siivouskoneen ajaminen. En ollut koskaan ennen ajanut mitään liikkuvaa moottoriajoneuvoa, joten alkuun minua vähän jännitti, mutta päätin kuitenkin rohkeasti kokeilla siivouskoneen ajamista. Alkuun koneella ajaminen oli vaikeaa, mutta opin koneen käytön ja sen kesän hoidin siivoustehtäviä varastolla. Kesän jälkeen en valitettavasti saanut varastolta töitä, koska siivouskoneen päivittäisputsaaminen osoittautui minulle liian hankalaksi.

Sitten alkoi minun pitkä urani keittiöalan tehtävissä. Olen nyt ollut töissä kolmen eri koulun keittiöllä, hampurilaisravintolassa, lounasravintolan keittiössä ja nykyisessä työssäni, päiväkodin keittiöllä. Tällä välillä olen käynyt myös opiskelemassa ja opiskelujen yhteydessä suoritin hygieniapassin, joka on todella tärkeä keittiöalan työtehtävissä. Tein monta vuotta töitä ns. työosuusrahalla, mutta olen kyllä tyytyväinen, kun olen päässyt tehtäviin, joista saa enemmän palkkaa ja palkalla olen päässyt ostamaan itselle uusia kivoja asioita.

Vapaa-ajalla minä käyn tukihenkilöni kanssa kuntosalilla ja pelaan mielelläni tietokoneella auto- ja taistelupelejä. Tapaan silloin tällöin minun sisaruksiani ja välillä käyn Jumbossa syömässä ja leffassa. Minä pidän erityisesti supersankareista, Supermanista, Hulkista ja Spidermanista. Enköhän minä itsekin ole eräänlainen työelämän supersankari.

Irenen työllistymistarina

Olen syntynyt Kongossa. Jouduimme lähtemään Kongosta, kun olin 5-vuotias. Samana vuonna minulla todettiin synnynnäinen kaihi, jonka vuoksi olen menettänyt näköni lähes kokonaan. Asuin pakolaisleirillä Ruandassa Kibuyessa kahdeksan vuotta. Kävin ensin tavallista peruskoulua Ruandassa, mutta se kävi liian haastavaksi, kun jouduin opettelemaan kaiken kuulemani perusteella, joten siirryin näkövammaisten kouluun.

Suomeen Jyväskylään olen muuttanut 13-vuotiaana. Suomessa opiskelin ensin suomen kieltä kaksi vuotta, jonka jälkeen siirryin peruskouluun. Jouduin opiskelemaan aakkoset, koska Ruandassa olin opiskellut pistekirjoituksella. Koulussa opin, että pystyn lukemaan tietyn kokoista tekstiä. Sain suoritettua peruskoulun 16-vuotiaana.

Peruskoulun jälkeen menin 10- luokalle ja sen jälkeen valmentavalle luokalle, koska en tiennyt mitä tulevaisuudelta haluan. Sen jälkeen siirryin ammattiin valmentaviin opintoihin, kun tulevaisuuden haaveammatti ei ollut vieläkään selvillä. Kaupan alan valmentavaan kouluun kuului työharjoittelu, jonka suoritin eräässä ravintolassa. Harjoittelun aikana näin laitoshuoltajan siivouskärryn. Näin mikrokuituliinojen kauniit värit ja mielenkiintoisen näköisiä välineitä. Useamman päivän asiaa mietittyäni päätin haluavani opiskella alaa ja näin päädyin opiskelemaan koti- ja puhdistuspalvelualan perustutkintoa Espooseen vuonna 2014.

Asuin asuntolassa opiskelujen alkaessa, kun muu perheeni asui Lahdessa. Muutimme Vantaalle vuonna 2016, jolloin pääsin tutustumaan Vantaan kaupungin työllistymistä tukeviin palveluihin. Valmistuin ammattiin keväällä 2017. Valmistuttuani ammattiin kävin Työvalmennus Virtaamossa haastattelussa, ja työvalmentajan tuella lähdimme etsimään minulle työpaikkaa. Työkokeilun kautta päädyin työskentelemään palkkatyösuhteeseen Vantaan kaupungin Työllistymistä tukevat toiminnat- hankkeeseen laitoshuoltajan työtehtäviin. Työelämä pelotti minua ja kesti hetken tottua taloon ja työkavereihin. Opettelin järjestelmällisen työtavan, jotta pystyin varmistamaan työnlaadun. Myöhemmin tämä toiminta vakinaistettiin ja työskentelen edelleen Työvalmennustoiminnoissa palvelutyöntekijänä. Viihdyn työssäni hyvin. Pidän työkavereistani ja ohjaajista työpaikalla. Nyt 26- vuotiaana haaveilen itsenäisyydestä ja omasta asunnosta. Toivon myös tulevaisuudessa löytäväni harrastuksen ja mahdolliset opinnot musiikin parista.

Liisan työllistymistarina

Olen suorittanut audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon, suuntautumisenani graafinen tuotanto, kuvankäsittely ja valokuvaus. Tällä hetkellä toimin Media artist’s adventure:na järjestöpuolella. Ennen palkkasuhteista työtäni, olen muun muassa ollut työkokeilussa parissa mainostoimistossa ja vapaaehtoisena Digi Haltuun! -hankkeessa.

Välillä olin jo luovuttaa töiden etsimisen suhteen, koska minusta alkoi tuntua siltä, että en tule koskaan saamaan työstäni siihen kuuluvaa palkkaa. Onneksi työvalmentajani ei antanut periksi, vaan hän tsemppasi minua ja jaksoin hänen avullaan ajatella positiivisesti. Olen kiitollinen siitä.

Olen myös kevytyrittäjä, eli teen tilauksesta valokuvaus - ja visuaalisia töitä. Yrittäjäksi ryhtyminen oli jo pitkään ollut haaveissani, rohkeus vain puuttui. Lopulta ajattelin, että eihän kokeileminen maksa mitään. Yhdessä työvalmentajani kanssa aloimme selvittämään asioita ja huomasimme, että apua ja neuvoja yrittäjäksi ryhtymiseen löytyi helposti ja aloimme tuumasta toimeen!

Valokuvaus ja visuaaliset työt ovat aina olleet intohimojani, jonka takia päätin nuorena lähteä opiskelemaan media-assistentiksi. Ensin tein valokuvausta ja visuaalisia töitä harrastusmuodossa, mutta nyt haluan tehdä niitä työkseni.

Olen luova ja visuaalinen ihminen. Pidän siitä, että saan käyttää vahvuuksiani työssäni. Olen myös äärimmäisen sinnikäs ja ahkera. En luovuta helposti, eikä ole mitään sellaista estettä, mitä en pystyisi ylittämään. Tämä johtunee varmaankin elämänmyönteisyydestäni ja periksiantamattomuudestani.

Vapaa-ajalla olen todella aktiivinen, enkä juuri pysy paikallani. Käyn pari kertaa viikossa uimassa ja kerran viikossa fysioterapiassa ja lenkillä. Ennen kaikkea vietän tavallista nuorenparin arkea avopuolisoni kanssa. Viime vuosina olen myös matkustellut paljon eri maissa ja odotankin kovasti tulevaisuudelta uusien maiden näkemistä - sitten kun sen aika on.

Ajankohtaista