Usein kysytyt kysymykset koronatilanteessa - henkilökohtainen apu

1. Tarvitseeko avustajan toimittaa sairauslomatodistus?

Koronaepidemian aikana työnantaja voi poikkeuksellisesti myöntää sairastuneelle avustajalle enintään seitsemän peräkkäistä kalenteripäivää sairauslomaa ilman lääkärintodistusta (sairauslomatodistusta). Työantaja ilmoittaa avustajan sairauslomasta tavalliseen tapaan työtuntilistassa (tai itsesyötössä Suoratyö-ohjelmassa).

2. Mikä on palkka oman tai lapsen sairastumisen ja sairastumisepäilyn tai karanteenin aikana?

Jos työntekijä on lääkärin määräyksestä poissa työpaikalta sairastumisen tai sairastumisepäilyn vuoksi, työnantaja maksaa palkan samoin perustein kuin sairasloman ajalta. Avustajalla on oikeus jäädä hoitamaan alle 10- vuotiasta lasta. Palkallinen poissaolo voi olla korkeintaan kolme työpäivää.

Työntekijän tulee selvittää oikeutensa Kelan tartuntatautipäivärahaan (kela.fi).

Lisäksi vantaa.fi sivuilta löytyy erillinen ohje Koronatartuntatilanteessa.

3. Henkilökohtainen avustaja ilmoittaa työnantajalle mahdollisesta altistumisistaan koronavirukselle. Avustajalla ei ole mitään oireita. Työnantaja peruu avustusvuoron. Saako avustaja työvuoron ajalta palkkaa?

Jos avustajalla ei ole todettu koronavirustartuntaa, hän ei ole karanteenissa ja hänellä olisi mahdollisuus saapua työvuorolleen, on palkka maksettava.

4. Miten toimitaan lomautusten kanssa?

Katso ohjeet Vantaan henkilökohtaisen avun opas työnantajille ja avustajille kohta; lomautukset. Lomautusilmoitus on annettava viimeistään 14 vuorokautta ennen lomautuksen alkamista. Lomautus voi perustua avustustarpeen vähentymiseen kodin ulkopuolisen toimintojen tilapäisellä loppumisella.

5. Miten toimitaan, jos avustajalla on jouduttu teettämään ylitöitä?

Jos päätöksessä olevien avustustuntien määrä ei ole riittävä, on lisätuntien tarve arvioitava yhteystyössä vammaisten asiakasohjauksen kanssa. Ole yhteydessä vammaisneuvontaan p. 09-83924682 ma-pe klo 9-15 tai vammaisneuvonta@vantaa.fi.

6. Jos avustaja sairastuu, mistä saan sijaisen?

Ole yhteydessä asiasta Vammaisneuvontaan p. 09-83924682 ma-pe klo 9-15 tai vammaisneuvonta@vantaa.fi. Sinulle voidaan järjestää avustaja tilapäisesti esimerkiksi henkilökohtaisen avun ostopalvelumallilla.

7. Voiko omainen toimia avustajana?

Jos avustajaa ei muulla tavoin ole saatavissa, niin tässä poikkeustilanteessa voi omainen toimia avustajana. Työnantaja tekee omaisen kanssa määräaikaisen työsopimuksen maksimissaan 31.5.2020 saakka.

8. Avustaja on sairaana, ja tuntilistat pitäisi palauttaa tänään. Työnantaja ei pysty ilman avustajaa täyttämään, tulostamaan ja allekirjoittamaan tuntilistoja. Miten tilanteessa tulee toimia?

Tuntilistan allekirjoittaa aina työnantaja tai hänen edustajansa. Tuntilistat voi toimittaa sähköpostitse, postitse tai suoraan postilaatikkoon. Tuntilistan voi lähettää sähköpostilla myös valokuvattuna.

9. Jos avustettava joutuu sairaalaan, eikä siellä ole riittävästi henkilökuntaa esim. kääntämään vaikeavammaista henkilöä, voiko avustaja päästä suojatusti sairaalatilanteeseen avustamaan?

Avustaminen päättyy työnantajan joutuessa sairaalahoitoon.

10. Miten avustajat suojautuvat, jos vaikeavammainen avustettava henkilö sairastuu?

Suojautumisessa noudatetaan kansallisia suojautumisohjeita (kts. THL). Suojavarusteiden järjestäminen on työnantajan vastuulla. Vantaa.fi sivustoilla on ajantasaista KORONA-infoa.

Ehkäise tartuntoja:

  • Noudata huolellista käsi- ja yskimishygieniaa
  • Pese käsiä vedellä ja nestesaippualla ainakin 20 sekunnin ajan
  • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta aina, kun siihen on mahdollisuus
  • Ota käsihuuhdetta riittävästi (kaksi pumppausta = vajaa teelusikallinen = 2-4 ml)
  • Käytä tervehtimiseen muita tapoja kuin kättely
  • Pysyttele vähintään metrin päässä henkilöstä, joka yskii tai aivastaa
  • Älä koskettele silmien, nenän tai suun aluetta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi
  • Älä mene sairaana tai toipilaan töihin
  • Mikäli sairastut kesken päivän, lähde pois töistä
  • Paluu töihin vasta, kun on yksi ollut yksi (1) oireeton päivä

Ajankohtaista