Influenssarokotukset

Kausi-influenssa on hengitystietulehdus, joka voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja ja johtaa sairaalahoitoihin. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Rokottautumalla voit suojata itsesi lisäksi myös läheisiäsi. Kausi-influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, eikä viime vuoden rokote siksi suojaa tulossa olevalta kausi-influenssalta.

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen.

Voit halutessasi pistättää samalla kertaa influenssarokotuksen kanssa omakustanteisen pneumokokkirokotuksen. Pneumokokkirokotteeseen tarvitaan resepti, jota voit pyytää lääkäriltä sähköisesti joko Maisa-portaalin kautta (maisa.fi), tai puhelimitse samalla kun varaat ajan influenssarokotusta varten. Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle pneumokokkirokotteen, osta se apteekista ja ota mukaan, kun tulet influenssarokotukseen.

Tällä sivulla:

Kenelle influenssarokote?
Kenelle pneumokokkirokote?

Rokotuskampanja terveysasemilla 2020

Huom! Vuoden 2021 rokotuskampanja tulossa.

Terveysasemilla rokotetaan aikuisväestö. Rokotukset järjestetään viikonloppuisin ja arki-iltaisin ajanvarauksella kaikilla terveysasemilla 14.11.2020 alkaen. Huom: Toivomme, että käytätte omaa suu-nenäsuojusta rokotukseen tullessanne.

Neuvoloiden rokotukset ajanvarauksella 2020

Neuvoloissa rokotetaan 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, raskaana olevat sekä edellä mainittujen perheenjäsenet. Rokotuksia annetaan käyntien yhteydessä tai erillisillä influenssarokotusvastaanotoilla.

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset 2020

Riskiryhmiin kuuluvilla peruskouluikäisillä oppilailla on mahdollisuus saada maksuton kausi-influenssarokotus kouluterveydenhuollon kautta. Huomioittehan, että kouluterveydenhuollossa rokotetaan ainoastaan oppilaat, jotka kuuluvat riskiryhmiin. Muiden oppilaiden ja perheenjäsenten rokotukset hoidetaan terveysasemalla.

Opiskeluterveydenhuollossa rokotetaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiriin kuuluvat opiskelijat sekä potilas- ja asiakashoitoon osallistuvat sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat.

Myös varusmiespalvelukseen astuvat, jotka opiskelevat lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa, rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa. Varusmiespalvelukseen astuvat saavat todistuksen saamastaan influenssarokotuksesta.

Jos rokottaminen opiskeluterveydenhuollossa ei jostain syystä onnistu, saat rokotuksen terveysasemalta samoin kuin muut maksuttomaan rokotukseen oikeutetut henkilöt. Opiskeluterveydenhuollossa on mahdollista rokottaa vain kyseisessä oppilaitoksessa opiskelevat oppilaat.

Kenelle influenssarokote?

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen. Influenssarokotteen saavat maksutta:

  • yli 65-vuotiaat
  • raskaana olevat
  • 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset
  • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • varusmiespalvelukseen astuvat
  • asiakaskontakteissa toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijät.

Pitkäaikaissairaat, ikääntyneet ja alle 6 kuukauden ikäiset lapset saavat lisäsuojaa läheisten rokottamisesta. Tulevaa vauvaa voidaan suojata rokottamalla raskaana olevan lähipiiri.

Kenelle pneumokokkirokote?

Yli 50-vuotiailla tai perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla on kohonnut riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin. Pneumokokkibakteerit voivat aiheuttaa mm. keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä. Suomalaiset aikuiset sairastavat ainakin 30 000 pneumokokin aiheuttamaa tautitapausta vuosittain.

Vakavia pneumokokkitauteja voi ennaltaehkäistä rokottamalla. Tämän ohella riskiä sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin voi pienentää tupakoinnin lopettamisella, välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä, huolehtimalla influenssarokotuksista, muistamalla käsihygienian sekä perussairauksien hyvällä hoidolla.

Pneumokokkirokote on omakustanteinen, hinta apteekissa on alle 100 euroa. Rokote vaatii reseptin. Lääkäri arvioi, tarvitsetko pneumokokkirokotusta. Jos olet saanut pneumokokkirokotuksen viimeisen 5 vuoden aikana, et tarvitse nyt uusintarokotusta. Vantaan kotihoidon, palvelutalojen ja Koisorannan palvelukeskuksen asiakkaat saavat pneumokokkirokotuksen maksutta.

Pyynnön lääkärille pneumokokkirokotustarpeen arvioimiseksi voit tehdä Maisa-viestillä, käymällä terveysasemallasi tai soittamalla influenssarokotusten ajanvarausnumeroon 09 8395 0090.

Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle pneumokokkirokotteen, nouda se apteekista ja ota mukaan, kun tulet influenssarokotukseen terveysasemallesi.

Influenssarokotetutkimus

THL ei toteuta FinFluHD-rokotetutkimusta kaudella 2021–2022 koronaepidemian vuoksi. Tavoitteena on jatkaa tutkimusta syksyllä 2022, jolloin osallistujia kutsutaan mukaan kotiin lähetettävillä kirjeillä. Aiemmin tutkimuksessa mukana olleet voivat tulevana syksynä hakea tavallisen influenssarokotteen. Influenssarokotetta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille ja se on terveyskeskuksessa maksuton.

Lue lisää THL:n rokotetutkimuksesta.

Ajankohtaista