Rokotukset

Tavallisimpia aikuisten rokotuksia saat terveysasemilta ajanvarauksella. Nämä yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset, kuten jäykkäkouristus-kurkkumätä -rokotukset ja MPR-rokotukset (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko), saa terveysasemalta maksutta.

Tällä sivulla:
Perusrokotukset
Matkailijoiden rokotukset

Perusrokotukset

Perusrokotukset pistetään terveysasemien rokotusvastaanotoilla. Vastaanotot ovat maksuttomia.

Alle kouluikäiset rokotetaan lastenneuvoloissa ja kouluikäiset kouluterveydenhuollossa.

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokotus (dT)

 • Tehoste annetaan aikuisille 25, 45 ja 65 vuoden iässä tai jos edellisestä tehosteesta yli 20 vuotta. 65-vuotiaasta alkaen tehosteet 10 vuoden välein.

Poliorokotus

 • Tehostetta suositellaan matkustettaessa maihin, joissa tartunta on mahdollinen, kun matkan kesto on yli 4 viikkoa ja edellisestä rokotuksesta on yli 12 kuukautta.

Tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti-rokotus (MPR)

 • Mikäli suoja (rokotus tai sairastettu tauti) tauteja vastaan puuttuu, suositellaan rokotuksen ottamista.

Matkailijoiden rokotukset

Terveysasemilla hoidetaan tavallisimmat Euroopan matkakohteisiin sekä kaukomaiden yleisimpiin turistikohteisiin tarvittavat rokotukset, kuten hepatiitti- ja puutiaisaivotulehdusrokotukset.

Selvitä rokotustarve ajoissa

Selvitä rokotustarpeesi ja muut matkaterveyteen liittyvät seikat ajoissa, mieluiten ainakin noin 2 kuukautta ennen matkaa.

Hepatiittirokotukset terveysasemalta

Hepatiittirokotteita varten tarvitaan resepti, jonka voit pyytää puhelimitse terveysasemien puhelinpalvelusta. Osta hepatiittirokote itse reseptillä apteekista ja käy pistättämässä se millä tahansa Vantaan terveysasemalla hoitajien rokotusvastaanotolla.

 • A-hepatiitti tarttuu viruksella saastuneen ruoan ja juomaveden välityksellä. Rokotusta suositellaan matkustettaessa taudin esiintymisalueelle (Itä-Eurooppa, Afrikka, Aasia, Keski- ja Etelä-Amerikka).
 • B-hepatiitti tarttuu suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä. Rokotusta suositellaan silloin, jos
  • sinulla on riski saada tartunta seksin, lävistyksen, tatuoinnin, pistettävien huumeiden tai kontaktilajien välityksellä
  • sinulla on suurentunut riski joutua sairaalahoitoon ulkomailla (esim. perussairauden vuoksi)
  • matkustat usein
  • vietät pitkiä aikoja taudin esiintymisalueilla

Puutiaisaivotulehdusrokotukset eli TBE-rokotukset terveysasemalta

TBE-rokotteita varten tarvitaan yleensä resepti, jonka voit pyytää puhelimitse terveysasemien puhelinpalvelusta. Osta TBE-rokote itse reseptillä apteekista ja käy pistättämässä se millä tahansa Vantaan terveysasemalla hoitajien rokotusvastaanotolla.

 • TBE tarttuu virusta kantavan puutiaisen eli punkin puremasta.
 • Suomessa taudin voi saada vain maantieteellisesti rajatuilla alueilla lumettomana aikana. Lisäksi tautia esiintyy joillakin alueilla Euroopassa.
 • Rokotusta suositellaan taudin esiintymisalueilla asuville tai pitkään oleskeleville, luonnossa liikkuville henkilöille.
 • TBE-rokotus kuuluu rokotusohjelmaan osassa Suomea vakituisille ja kesäasunnossa asuville. Tällöin rokotus annetaan siinä kunnassa, jossa oleskelun perusteella rokotukseen on oikeutettu.

Lisätietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla.

Muut matkailuun liittyvät rokotukset

Jos perus- ja hepatiittirokotusten lisäksi tarvitset muita rokotuksia matkallesi, niin soita matkailijoiden terveys- ja rokotusneuvontaan.

Ajankohtaista