Tupakka

Vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen:

  • Päätä lopettamispäiväksi jokin päivä parin viikon sisällä. Liian kauaksi asetettu päivämäärä saattaa vähentää motivaatiota.
  • Käy läpi mahdolliset kariutuneet lopettamisyrityksesi ja ota niistä opiksi yrittäessäsi uudelleen. Repsahduksista ei kannata lannistua, on yleistä, että ennen lopullista savuttomuutta joutuu yrittämään useita kertoja.
  • Huolehdi siitä, että sinulla ei ole lopettaessasi hallussasi tupakkaa. Jos sitä on saatavilla, kiusaus ruveta tupakoimaan voi yllättää.
  • Kun lopetat tupakoinnin, sinulle jää ylimääräistä aikaa. Mieti vaihtoehtoista tekemistä tupakoinnin tilalle.
  • Jos olet halukas käyttämään nikotiinikorvaustuotteita, huolehdi siitä, että sinulla on niitä riittävästi. Käytä tarpeeksi suuria annoksia äläkä turhaan kiirehdi nikotiinivalmisteesta luopumista.
  • Mieti voisitko saada tukea joltain ammattilaiselta, ystävältä tai vaikkapa työkaverilta. Tupakoinnin lopettamisesta voi sopia myös yhdessä porukalla.

Tupakka aiheuttaa sairauksia

Länsimaissa neljätoista prosenttia kuolemista aiheutuu tupakan aiheuttamista sairauksista, ja se on yleisin estettävissä oleva kuolleisuuden syy. Myös Suomessa tupakka on merkittävä sairauksien aiheuttaja:

  • Joka kolmas syöpäsairaus aiheutuu tupakasta.
  • Joka viidennessä sydänperäisessä kuolemassa tupakka on tärkein riskitekijä.
  • Joka toinen tupakoija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin, jos jatkaa tupakointiaan.
  • Tupakka aiheuttaa yleensä käyttäjälleen myös voimakkaan riippuvuuden.

Tietoa tupakoinnin terveyshaitoista

Tietoa riippuvuudesta

Tupakan ainesosa nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Jo satunnainen tupakointi voi johtaa siihen, että aivot tottuvat nikotiiniin ja alkavat vaatia sitä. Nikotiinista riippuvaisen on saatava tupakka tietyin väliajoin nikotiinitason ylläpitämiseksi aivoissa.

Kun tupakointi lopetetaan, nikotiinivajeesta saattaa koitua vieroitusoireita kuten alakuloa, vapinaa, päänsärkyä, ärtyisyyttä ja voimakasta tupakanhimoa. Vieroitusoireita voi lievittää nikotiinikorvaushoidoilla. Lopettamista ei kannata etukäteen pelätä, sillä voimakkaita vieroitusoireita ei tule kaikille.

Psyykkinen riippuvuus

Tupakka "koukuttaa" ihmisen nikotiiniin, niin myös tapoihin ja rutiineihin. On yleistä, että tupakoitsijat käyttävät tupakkaa itsensä palkitsemiseen, tunnetilojen säätelyyn ja taukojen pitämiseen. Psyykkisen riippuvuuden hoito on jokaisen tupakoitsijan kohdalla yksilöllistä riippuen tupakoitsijan tavoista ja tottumuksista. Hoito vaatii lopettajalta omiin tapoihinsa tutustumista. Vain tuntemalla tapansa voi taistella niitä vastaan.

Sosiaalinen riippuvuus

Tupakka liittyy kiinteästi ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Yhdessä tupakoidaan työpaikoilla, kaveriporukoissa ja illanistujaisissa. Sosiaalisen riippuvuuden voittamiseksi tupakoinnin lopettajan on oltava toimissaan päättäväinen ja johdonmukainen.

Vantaalla tehdään ennaltaehkäisevää työtä

Vantaalla tupakoinnin aloittamista ehkäisevää työtä tekee ennaltaehkäisevän päihdetyön yksikkö. Sieltä saa tukea ja neuvontaa myös tupakoinnin lopettamisessa. Vantaa on savuton kaupunki.

Ajankohtaista