Muut päihteet ja riippuvuudet

Tarvitsetko lisätietoa huumausaineista ja niiden vaikutuksista? Haluatko sinä tai läheisesi irti huumeiden, pelien tai internetin aiheuttamasta riippuvuudesta? Tältä sivulta saat vinkkejä, kuinka voit itse arvioida omaa päihteiden käyttöäsi ja mistä voit saada lisätietoa riippuvuuksista ja niistä irrottautumisessa. Jos tarvitset kuitenkin ammattilaisen tukea, sivun oikeasta laidasta löydät tietoa neuvonta- ja hoitopalveluista, joita vantaalaiset voivat käyttää.

Huumeet ja niistä aiheutuvat ongelmat

Huumeiden käyttö aiheuttaa sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Terveyshaitat liittyvät käytettyjen huumeiden välittömiin vaikutuksiin, eri huumeiden käyttötapoihin tai pitkäaikaiskäytön myötä kehittyviin sairauksiin. Sosiaalisia haittoja ovat huumeiden käyttöön liittyvä alakulttuuri ja rikollisuus sekä huumeiden pitkäaikaiskäyttöön liittyvä syrjäytyneisyys.

Tutkittua tietoa erilaisten huumausaineiden vaikutuksista löydät
Päihdelinkin Pikatieto-osiosta.

Päihdelinkin DUDIT-testin avulla voit saada kokonaiskuvan huumeiden käyttöön liittyvistä ongelmista, haitoista ja niiden asteesta. Palautteessa annetaan myös tietoa mistä voi halutessaan hakea tukea ja apua huumeiden käytön lopettamiseksi.

Mikä on peliongelma?

Pelit ovat keskeinen osa n nuorten media- ja populaarikulttuuria. Nykyiset tietokoneilla ja konsoleilla pelattavat digitaaliset pelit ovat jatkumoa perinteisille kortti-, lauta- ja pihapeleille. Joskus liiallinen pelaaminen aiheuttaa kuitenkin ongelmia, esimerkiksi päivärytmiin tai sosiaalisiin suhteisiin.

Myös rahapelien pelaaminen aiheuttaa eritasoisia ongelmia ja vakavimmillaan rahapelaaminen on myös yksi riippuvuuden muoto.

Tukiaineistoa rahapeleistä ja peliongelmasta saat
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisuista

Omaa rahapelaamista voit arvioida Päihdelinkin rahapelitestillä.

Katso myös Peli poikki -oma-apuopas ongelmapelaajille.

Mitä tarkoittaa nettiriippuvuus?

Kuten pelaaminen, myös netin käyttö voi aiheuttaa erilaisia ongelmia kaiken ikäisille ihmisille. Nettiriippuvuudella tarkoitetaan liiallista, hallitsematonta tai vahingoittavaa netin käyttöä.

Päihdelinkin nettiriippuvuustestillä voit testata, aiheuttaako liiallinen netin käyttö sinulle ongelmia.

Ajankohtaista