Mielenterveys

Toivomme, että tältä sivulta löydät asioita, joiden avulla voi lisätä psyykkistä hyvinvointia ja auttaa ennaltaehkäisemään mielenterveyden ongelmia. Sivulla on myös suositusohjeita: miten toimia, jos sinulla tai läheiselläsi on ongelmia.

Useisiin ongelmiin omahoito ja itsestä huolehtiminen auttaa. Ammattiavun hankkimista ei kuitenkaan kannata lykätä liian pitkään. Ammattiapua on Vantaalla hyvin tarjolla.

Hyvinvoinnista huolehtiminen

Vaikeat elämäntilanteet ovat osa elämää. Jokainen meistä joutuu jossain elämänsä vaiheessa haavoittaviin tai ahdistaviin tilanteisiin. Moni selviytyy näistä kriiseistä läheisten tuella. Jos sinulla ei ole luotettavia läheisiä tai tukiverkostoa tai jos toimintakykysi lamaantuu pahoin, kannattaa hakea apua.

Sekä psyykkisen hyvinvoinnin lisäämiseen että mielenterveyden ongelmista toipumiseen voi vaikuttaa myös itse.

Liikunta

Liikunnalla on monia positiivisia vaikutuksia mielialaan. Liikunnan avulla voidaan sekä ennaltaehkäistä että lievittää esimerkiksi masennusta ja ahdistusta. Liikunnassa tulisi erityisesti muistaa säännöllisyys ja se, että liikuntamuoto on itselle mielekäs.

Ihmissuhteet

Olemassa olevien ihmissuhteiden määrä ja toisten tuki edistävät hyvinvointia. Tämänkin vuoksi olemassa olevia ihmissuhteita on syytä vaalia. Mikäli ihmissuhteita on vähän, voi pohtia, miten luoda mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin, elvyttää aikaisempia hyvältä tuntuneita ystävyyksiä tai lisätä sosiaalista toimintaa esimerkiksi uuden harrastuksen kautta.

Tasapainoinen arki

Toimiva mielekäs arki tukee psyykkistä hyvinvointia. Tähän kuuluu säännöllinen ja monipuolinen ravitsemus, mielekäs tekeminen (esim. työ tai muu säännöllinen toiminta) ja mielihyvää tuottavat harrastukset.

Uni

Tasapainoiseen arkirytmiin kuuluu myös säännöllinen päivärytmi ja riittävä uni. Unen saamisen edistämiseksi on tärkeä huolehtia fyysisestä terveydestä, pyrkiä kohtaamaan elämän vaikeudet päivällä ja tarvittaessa järjestämään työaika säännöllistä päivärytmiä tukevaksi. Unettomuus on kuitenkin usein luonnollinen reaktio elämänmuutoksiin ja stressiin, jolloin on hyvä muistuttaa itseään, että tilapäinen unettomuus kuuluu elämään.

Kun univaikeuksia ilmenee, tarkista elintapasi:

 • Vähennä alkoholin käyttöä.
 • Lisää liikuntaa.
 • Älä urheile juuri ennen nukkumaan menemistä.
 • Älä syö iltaisin liian raskaasti.
 • Älä mene nukkumaan nälkäisenä.
 • Yritä käsitellä huolet päivällä.
 • Vältä liian pitkään nukkumista.
 • Tee nukkumisympäristö otolliseksi.
 • Vuode on vain nukkumista ja rakastelua varten.
 • Älä yritä nukahtaa väkisin.
 • Jos uni ei tule 15 minuutissa valojen sammuttamisen jälkeen, nouse vuoteesta.

Kun kyse on vakavasta mielenterveyden häiriöstä, kuten vakavasta masennuksesta tai psykoosista, on haettava ammattilaisten apua. Avun hakeminen alkaa omalta terveysasemalta, jossa osataan arvioida avun tarve ja oikea hoitopaikka.

Voit myös itse arvioida avun tarvetta ja löytää oikean hoitopaikan internetissä toimivasta Mielenterveystalosta: mielenterveystalo.fi

Kaupungin terveysasemat ja mielenterveyspalvelut

Ajankohtaista