Muuttunut elämäntilanne

Kuvituskuva

Elämässä sattuu ja tapahtuu, sillä on vaikutusta myös raha-asioihin.

Elämänmuutos voi olla oma valinta tai olosuhteiden sanelemaa. Elämänmuutoksista seuraa usein tulojen ja menojen muutoksia. Ongelmia syntyy, jos tulot pienenevät ja menot kasvavat. Sinne kuuluisaan sukan varteen kannattaa kerätä säästöjä. Jos elämä kuitenkin yllättää ja taloudellisesti on tiukkaa, älä jää yksin. Neuvoa ja tukea on saatavilla.

Eläkkeelle siirtyminen

Eläkkeellä tulot pienenevät, mutta menot saattavat pysyä samana. Eläkkeellä tulosi ovat noin 50–70 % nykyisistä tuloistasi. Joissakin tapauksissa menot saattavat jopa kasvaa. Esimerkiksi terveydenhoitokulut yleensä kasvavat. Tulojen pienentymiseen voi varautua. Laske tuleva eläkkeesi ja pyri maksamaan esimerkiksi velat pois ennen eläkkeelle jäämistä.

Työttömyys

Työttömyys tulee usein yllätyksenä ja tulot pienenevät huomattavasti. Menoihin kannattaakin heti kiinnittää huomioita. Liiton tai työttömyyskassan jäsenenä saat ansiosidonnaista päivärahaa, joka on peruspäivärahaa korkeampi. Ansiosidonnainen päiväraha on 50–70% bruttotuloistasi. Peruspäiväraha ilman mahdollisia korotuksia, esimerkiksi lapsikorotuksia, on 32,68 €/päivä.

Sairastuminen

Pitkäaikainen sairaus ja työkyvyttömyys pienentävät tuloja. Sairauspäivärahan määrän voit arvioida laskurilla. Voit laskea myös sairauspäivärahakauden pituuden eli kuinka kauan päivärahaa maksetaan.

Itsenäistyminen

Omaan kotiin muuttaminen ja itsenäistyminen ovat jännittäviä elämänvaiheita. Nuori saa vihdoin itse päättää omista asioistansa. Vapauden ohella itsenäistyminen tuo vastuuta. Elämisen kulut saattavat yllättää. Vuokrakodista pitää usein maksaa parinkin kuukauden takuuvuokra. Vuokran lisäksi asumisessa maksavat vesi ja sähkö, kotivakuutus, kalusteiden ja kodinkoneiden hankinta. Lisäksi kaikki muutkin menot aina ruoasta vapaa-ajan menoihin pitääkin yhtäkkiä kustantaa itse. Jotta talous ei menisi kuralle, kannattaa omaa kulutustaan seurata ja varmistaa, että rahat riittävät kaikkeen tarvittavaan. Markkinoilla on esimerkiksi erilaisia appseja, joilla oman talouden seuranta on mielekästä.

Lapsen syntymä

Äitiys- ja vanhempainvapaalla tulot pienenevät, mutta menot yleensä kasvavat. Uutta perheenjäsentä varten pitää hankkia monenmoista varustetta, vakuutus ja ehkäpä asuntokin pitää vaihtaa isompaan. Lastentarvikkeisiin saisi kulumaan omaisuuden, mutta vähemmälläkin pärjää. Kirpputoreilta ja netin käytettyjen tavaroiden palveluista löytyy laadukkaita lastentarvikkeita pienemmälläkin rahalla. Tulojen pienentymiseen kannattaa varautua hyvissä ajoin ja omaa kulutustaan kannattaa seurata.

Avioero

Avioero mullistaa paitsi elämän myös oman talouden. Yhteisestä taloudesta tuleekin kaksi erillistä taloutta. Yhteiset omistukset jaetaan, asunto myydään, ja osapuolet muuttavat omiin asuntoihinsa. Tästä kaikesta koituu yleensä lisäkustannuksia, joihin ei etukäteen voi varautua. Vaikka mielessä myrskyää, kannattaa omaan talouteen kuitenkin kiinnittää huomioita mahdollisimman pian. Omiin kulutustottumuksiin saattaa joutua tekemään isojakin muutoksia. Vapaa-ajan rientoihin ja ylellisyystuotteisiin tai -palveluihin ei välttämättä olekaan varaa. Avioero vaikuttaa myös moniin Kelan myöntämiin etuuksiin.

Ajankohtaista