Kun rahat ei riitä

Havaintokuva esimerkkiasioiden kustannuksista: Viihdepalvelut 718 euroa vuodessa. Perhepitsa kerran viikossa 998 euroa vuodessa. Iltapäivälehti viisi kertaa viikossa 364 euroa vuodessa Ripsien pidennykset 900 euroa vuodessa.

Palkkapäivään on vielä viikko mutta tilin saldo näyttää jo nollaa. Tilanne on tuttu meille monelle. Onneksi oman taloustilanteen voi ottaa haltuun.

Oman taloustilanteen seuraamiseen on useita erilaisia sovelluksia. Esimerkiksi Takuu-Säätiön Pennoon voit kirjata päivittäiset menosi ja tulosi ja näet rahatilanteesi yhdellä silmäyksellä.

Selvitä välttämättömät menot

Kuvituskuva

Kun rahaa on rajallisesti, on välttämättömien menojen ymmärtäminen tärkeää. Yksin asuvalle pitäisi jäädä asumiskulujen ja velkojen maksamisen jälkeen käteen vähintään 536 €/kk (elinkustannusnormi). Tällä summalla tulisi maksaa muun muassa ruoka, harrastukset, vapaa-ajan vietto, puhelin- ja nettilaskut sekä hygieniatuotteet ja vaatteet. Viikossa rahaa elämiseen jää siis noin 125 euroa ja päivässä noin 18 euroa. Noin puolet käyttövaroista menee ruokamenoihin, toisen puolen pitäisi riittää kaikkeen muuhun.

Auto maksaa

Kuvituskuva.

Auton kulut muodostuvat sen pääomakuluista ja käyttökuluista. Mitä kalliimman ja uudemman auton ostat, mitä enemmän sillä ajat ja mitä kauemmin sitä pidät, sitä enemmän auton arvo laskee.

Keskihintaisen uuden auton ylläpitäminen, käyttö, huolto ja arvon alentuminen kustantavat keskimäärin 635 €/kk, kun oletetaan, että autolla ajetaan 20 000 km vuodessa (lähde: Autoliitto). Todelliset auton kustannukset voivat olla jopa 8000 euroa vuodessa. Jos joudut ottamaan lainaa auton hankintaa varten, tulee siitä lisäksi kuukausittainen kulu, johon sitoudut mahdollisesti useaksi vuodeksi. Harkitse tarkkaan, onko sinulla rahaa pitää autoa ja huoltaa sitä säännöllisesti.

Tunnista riippuvuus

Elämme kulutusyhteiskunnassa, jossa jatkuva tavaroiden ja palveluiden hankinta on arkipäivää. Tuotteiden hankinta nettikaupasta on helppoa ja maksun voi suorittaa myöhemmin. Kun rahat eivät enää riitä kaikkien laskujen maksamiseen, on ongelmien soppa valmis.

Muita yleisiä riippuvuuksia ovat esimerkiksi päihderiippuvuus, lääkeriippuvuus, nettiriippuvuus ja peliriippuvuus. Usein riippuvuuden myöntäminen ja hyväksyminen on vaikeaa. Riippuvuuden voi tunnistaa esimerkiksi siitä, että riippuvuus alkaa ohjata elämää. Riippuvuuteen kuluu kohtuuttomasti rahaa ja aikaa, ystävät ja perhe kärsivät tai työssäkäynti ja harrastukset eivät enää onnistu kuten ennen. Elämä niin sanotusti kaventuu ja pyörii riippuvuuden ympärillä.

Apua riippuvuuksiin

Apua peliongelmiin

Ajankohtaista