UKK Usein kysytyt kysymykset

K: Olen saanut positiivisen tuloksen. Milloin minuun ollaan yhteydessä?

V: Emme enää soita kaikille positiivisen tuloksen saaneille. Olet saanut tekstiviestillä ensiohjeet. Noudata ohjeita ja ota tarvittaessa yhteyttä viestissä annettujen ohjeiden mukaan. Lue ohjeet sivuiltamme.

K: Sain positiivisen tuloksen. Kuinka kauan joudun olemaan eristyksessä?

V: 21.1.2022 jälkeen positiivisen tuloksen saaneita ei enää määrätä eristykseen. Tartunnan saaneiden tulee ilmoittaa sairastumisestaan työnantajalleen. Älä mene töihin tai kouluun viiteen vuorokauteen positiivisen testituloksen saamisesta. Jos tarvitset todistuksen sairauspoissaoloa varten, hae se ensisijaisesti työterveyshuollosta.

Jos olet saanut tuloksen ennen 21.1.2022, sinut on määrätty eristykseen tekstiviestillä. Tällöin eristyksen kesto on 10 vrk oireiden alusta tai oireettomalla testipäivästä. Oireiden alkupäivä on ”päivä nolla”, joten jos oireesi alkoivat maanantaina, eristyksessä täytyy pysyä vielä seuraavan viikon torstai. Jos sinulla ei ole ollut koronavirukseen viittaavia oireita lainkaan, pysy kotona, kunnes positiivisen näytteen ottohetkestä on kulunut 10 vuorokautta.

K: Olen altistunut. Kuinka kauan karanteenini kestää?

V: Vantaan tartuntatautiyksikkö ei enää tee kaikille koronavirukselle altistuneille yksilöllisiä karanteenimääräyksiä. Altistuneita suositellaan välttämään tarpeettomia sosiaalisia kontakteja mahdollisuuksien mukaan altistumista seuraavien 5 päivän ajan tai jos sairastunut asuu samassa taloudessa, tämän oireiden alusta. Kontaktien välttäminen perustuu yksilöiden omaan vastuullisuuteen.
Altistuneet, jotka on erikseen ohjattu viralliseen karanteeniin tartuntatautiyksikön toimesta, saavat tästä erilliset ohjeet tekstiviestillä tai soittamalla. Lue koronavirukselle altistuneen ohje sivuiltamme.

K: Olen mahdollisesti altistunut, kuinka toimin?

V: Jos olet saanut tiedon altistumisesta luotettavasta lähteestä (esim. sairastunut itse, työnantaja, koulun rehtori, päiväkodin johtaja yms.) suositellaan vapaaehtoista kontaktien välttämistä. Mikäli sinut asetettaisiin viralliseen karanteeniin, saat yhteydenoton tartunnanjäljityksestä tekstiviestillä tai soittamalla.

K: Joudun olemaan pois töistä, miten toimin?

V: Ilmoita työnantajallesi poissaolosta normaalin sairauspoissaolokäytännön mukaisesti. Mikäli tarvitset sairauslomatodistuksen, ota yhteyttä työterveyshuoltoon, tai infektiolinjalle: 09 839 50070 (arkisin klo 8–18 ja viikonloppuisin klo 9–16).

Jos olet saanut positiivisen tuloksen PCR-testissä ennen 21.1.2022, sinut on määrätty eristykseen. Jos eristysajalta sinulle koituu ansionmenetystä, olet oikeutettu Kelan tartuntatautipäivärahaan. Lisätietoa kela.fi/tartuntatauti. Todistus järjestyy tartunnanjäljittäjän kautta. Vanhemmalla on oikeus jäädä kotiin hoitamaan alle 16-vuotiasta lasta, mikäli lapsi on määrätty eristykseen tai karanteeniin.

Jos olet saanut positiivisen tuloksen antigeeni/kotitestissä, sinua ei määrätä eristykseen, vaan poissaolo normaalina sairauslomana, kunnes olet oireeton. Mikäli tarvitset sairauslomatodistuksen, ota yhteyttä työterveyshuoltoon, tai infektiolinjalle: 09 839 50070 (arkisin klo 8–18 ja viikonloppuisin klo 9–16).

K: Lapseni on ollut tartuttavuusajalla koulussa/päiväkodissa, miten toimin?

V: Ilmoita lapsen sairastumisesta koulun rehtorille/päiväkodin johtajalle. Rehtori/päiväkodin johtaja tiedottaa tarvittaessa muuta ryhmää mahdollisesta altistumisesta siten, että lapsesi ei ole tunnistettavissa.

K: Miten saan/haen tartuntatautipäivärahaa?

V: Tartuntatautipäivärahaa voidaan myöntää tartuntatautilääkärin eristykseen tai karanteeniin määräämälle henkilölle korvaamaan ansionmenetystä. Tartuntatautipäivärahaa haetaan Kelasta. Jos sinut on määrätty eristykseen tai viralliseen karanteeniin, saat tartuntatautiyksiköstä tartuntatautilain mukaisen viranomaispäätöksen, jolla voit hakea päivärahaa. Sovi päivärahan hakemisesta työnantajasi kanssa. Lisätietoja tartuntatautipäivärahasta Kelan sivuilta.

K: Samassa taloudessa asuva henkilö on saanut positiivisen tuloksen, miten toimimme?

V: Positiivisen tuloksen saaneita ei enää määrätä eristykseen (kts. aikaisempi kysymys). Samassa taloudessa asuville henkilöille suositellaan vapaaehtoista kontaktien välttämistä mahdollisuuksien mukaan 5 päivän ajan sairastuneen oireiden alusta tai näytteenotosta, jos positiivisen tuloksen saanut on oireeton.

K: Olen saanut kaksi rokotetta, joudunko jäämään karanteeniin?

V: Rokotettuja henkilöitä ei pääsääntöisesti aseteta karanteeniin. Rokotus ei täysin poista tartunnan mahdollisuutta, joten mikäli sinulla on koronavirustautiin viittaavia oireita jää kotiin ja tee kotitesti tai hakeudu laboratoriotestiin HUSin ohjeiden mukaisesti.

K: Olen sairastanut koronavirustaudin alle 6 kk sitten, jäänkö karanteeniin?

V: Jos olet sairastanut koronavirustaudin alle 6 kk sitten sinun ei tarvitse jäädä karanteeniin. Sairastetun taudin vasta-aineet eivät täysin poista uuden tartunnan mahdollisuutta, joten mikäli sinulla on koronavirustautiin viittaavia oireita jää kotiin oireidesi ajaksi.

K: Kuinka saan todistuksen sairastetusta taudista / koronarokotuksesta tai testituloksesta?

V: Saat EU:n koronatodistukset Omakannasta. Omakannasta löydät myös vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koskien koronatodistuksia. Mikäli sinulla ei ole pääsyä Omakantaan, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

K: Haluan matkustaa, mistä saan todistuksen sairastetusta taudista?

V: Todistuksen sairastetusta taudista voi saada vain laboratoriovarmennetun taudin osalta. Saat todistuksen ensisijaisesti tulostettua Omakannasta. Jos sinulla ei ole pääsyä Omakantaan, voit pyytää todistusta myös omalta terveysasemaltasi. Muista pyytää todistus hyvissä ajoin ennen matkaa. Muista selvittää ja huomioida kohdemaan vaatimukset jo matkaa suunnitellessasi.

   Hyödyllisiä linkkejä :

   THL koronasivusto: thl.fi/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

   THL karanteeni ja eristys: THL:n karanteeni- ja eristysohjeet

   Vantaan koronasivusto: vantaa.fi/koronavirus sivulta löytyy tietoa usealla kielellä. Tietoa on saatavilla kielillä: suomi, ruotsi, englanti, viro, venäjä, somali, albania, dari ja arabia.

   Koronaneuvonta: vantaa.fi/koronaneuvonta

   Karanteeniohjeet: vantaa.fi/karanteeniohjeet

   Eristysohjeet: vantaa.fi/eristysohjeet

   Kela: korona ja tartuntatautipäiväraha

   Ladattava todistus HUSin, Kymsoten, Pohjois-Pohjanmaan shp ja EKsoten tekemästä koronatestistä: koronatietoni.fi

   EU: koronatodistus Omakannasta: kanta.fi/koronatodistus

   Tukea ja apua: vantaa.fi/tukea ja apua

   Ajankohtaista