Tukea ja apua

Jos tarvitset poikkeustilanteessa tukea tai apua, monet järjestöt ja toimijat auttavat sinua.

Tukea 70 vuotta täyttäneille

Valtioneuvosto on kehottanut 70 vuotta täyttäneitä henkilöitä pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Kaupunki sekä monet järjestöt ja vapaaehtoistoimijat organisoivat parhaillaan palveluja, joilla vastataan yli 70-vuotiaiden kotona asuvien avuntarpeisiin, esimerkiksi kaupassa ja apteekissa asiointiin.

Lue lisää

Ruoka-apua

Yhteinen pöytä

Yhteinen pöytä toimittaa hätäapua kotiovelle, jos olet riskiryhmässä tai muutoin haastavassa elämäntilanteessa, et pääse poistumaan kotoasi ja sinulla on taloudellisia vaikeuksia. 23.3. alkaen vantaalaiset, joilla on ruoasta akuuttia puutetta, voivat soittaa arkisin kello 9–12 Ruoka-apunumeroon, p. 09 839 50450.

Hätäapuna toimitetaan hävikkiruokakasseja. Kassien sisältöön tai toimitusaikaan ei voi vaikuttaa ja niitä jaetaan niin kauan kuin hävikkiä riittää. Henkilökunta kokoaa kassit Yhteisen pöydän hävikkiterminaalilla ja toimittaa ne jakeluautolla oven taakse.

Myös Vantaan seurakunnat ottavat vastaan avunpyyntöjä, p. 09 830 6677 ja 050 353 4677 sekä chat-kanavalla seurakunnan nettisivuilla. Seurakunnat kokoavat itse Yhteisestä pöydästä saatavan ruoat kasseihin. Ruoka jaetaan vapaaehtoisten voimin.

Erityisruokamenohin liittyvä tuki koronaepidemian aikana

Koronaepidemian aikana myönnetään täydentävänä toimeentulotukena - erityisin perustein - Kelan perusosan ruokameno-osuudesta puolet. Erityinen tuki on tarkoitettu ensisijaisti pienituloisille Kelan perustoimeentulotukeen oikeutetuille asiakkaille.

Tukea voi saada

  • karanteeniruokavaraston täydentämiseen 14 vuorokauden ajalle, ja
  • koronaepidemian vuoksi etäopetuksessa olevien tai päiväkodista poissa olevien lasten ruokamenoihin. Tukea voi saada sille ajalle, kun ruokailu koulussa tai päiväkodissa ei toteudu.

Hakemus tähän täydentävään toimeentulotukeen pyydetään lähettämään ensisijaisesti sähköisen asiointipalvelun Maisan kautta.

Tuen hakemisen voi käynnistää myös soittamalla numeroon 09 8392 3384 (ma–pe klo 8.15–16). Hakemus pyritään aina käsittelemään kiireellisenä. Tuki myönnetään hakijan hakemuksessa ilmoittamalle tilille.

Lue lisää kaupungin internetsivuilta: Tukea toimeentuloon

Maksullista ruoan kotiinkuljetusta

Verkossa toimii useita kaupallisia ruoka- ja kauppakassipalveluita. Alla muutamia.

Keskusteluapua

Vantaan perheiden puhelintuki

Ahdistaako korona-arki? Onko kotikoulussa hankaluuksia? Hiertääkö parisuhde? Mietityttääkö raha-asiat? Haluatko jutella ja saada uutta näkökulmaa ja vinkkejä arkeesi?

Lasten, nuorten ja perheiden auttamisen ammattilaiset vastaavat yhteydenottoosi poikkeustilanteen herättämissä kysymyksissä. Vastaajaringissä on kokeneita perhepalvelujen, opiskeluhuollon, Vantaan seurakuntien ja Mannerheimin lastensuojeluliiton ammattilaisia.

Puhelintukea saa numerosta 09 839 50055 arkisin klo 10-18, ja voit soittaa nimettömänä.

Vantaan perheiden puhelintuki ei korvaa kunnan lakisääteisiä palveluja, vaan on tarkoitettu auttavaksi puhelimeksi vantaalaisille perheille. Autamme sinua tarvittaessa löytämään sinulle sopivan palvelun, jos keskustelutuki ei ole riittävä apu.

Ensi- ja turvakotien liiton chat

Ensi- ja turvakotien liiton keskustelupalvelussa saa apua esimerkiksi väkivaltaan, vauvan uniongelmiin tai päihteisiin liittyvissä asioissa. Kaikki chatit ovat auki ma–pe kello 10–15.

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö työskentelee 16-28-vuotiaiden koulutuksen tai työelämän ulkopuolella olevien vantaalaisten nuorten kanssa. Olemme tavoitettavissa numerosta 050 312 4372 tai sähköpostilla etsivanuorisotyo@vantaa.fi.

Jos sinulla tai tuntemallasi nuorella on suunta hukassa, voit aina olla meihin yhteydessä. Tarkemmat yhteystiedot pdf-tiedostossa.

Vastaanotamme edelleen myös huoli-ilmoituksia yhteistyökumppaneilta tuttuun tapaan. Ilmoituksen voit jättää etsivän nuorisotyön sivujen kautta. Huoli-ilmoituksen voi tehdä myös nuori itse tai joku hänestä huolissaan oleva läheinen.

Muita poikkeusolojen palveluita nuorille ja nuorille aikuisille löydät Sivistysvantaan sivuilta.

FinFami Uusimaa

Omaisten tuki ja neuvonta palvelee koko kuukauden ajan. Voit varata puhelinajan verkossa tai soittaa omaisten tuki- ja neuvontanumeroon ma–to kello 9–16, p. 09 686 0260.

Helsinki Mission puhelimet

Aamukorvaan voi soittaa jos haluaa keskustella aamun varhaisina tunteina kello 5–8. Palvelu on avoinna joka aamu, p. 045 341 0504. Puheluun vastaa tehtävään koulutettu vapaaehtoinen.

Nuorten kriisipisteen puhelin palvelee ma–to kello 9–11 suomeksi (p. 045 341 0583) ja ruotsiksi (p. 045 341 0574 ja 044 765 4487).

Juttukorva on auki ma–pe kello 13–15 juttukaveria kaipaaville, p. 045 341 0504.

Hyvakysymys.fi

Väestöliiton Hyvä kysymys -verkkopalvelu tukee ja kannustaa ihmisiä löytämään ratkaisun mieltä askarruttaviin elämäntilanteisiin. Palvelussa on muun muassa chat- ja puhelinneuvontaa, luentoja ja verkkokursseja, vertaisryhmiä sekä videoita ja podcasteja.

Juttupuhelin

Vantaan kaupunki on avannut uuden Juttupuhelimen, joka tarjoaa vapaamuotoista juttuseuraa koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen aikana. Puhelin palvelee arkisin klo 11-15 numerossa 09 839 50420.

Koronabotti

Terveyskylän Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa koronavirusaltistukseen ja -oireisiin liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi HUS Psykiatrian asiantuntijat ovat valmistaneet henkisen tuen ohjelman koronavirustilanteen aiheuttamien huolien ja ahdistuksen käsittelemiseksi.

Kran – apua ruotsiksi

Ruotsinkielinen auttava puhelin laajentaa koronatilanteen vuoksi väliaikaisesti tukipuhelintaan. Puheluita otetaan vastaan arkisin kello 13–17, p. 050 313 9926.

Kriisipuhelin

Suomen Mielenterveysseura Mieli ry:n ylläpitämä kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen. Puhelin päivystää suomen kielellä vuorokauden ympäri, p. 09 2525 0111. Lisätietoja palvelusta sekä numerot ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Mannerheimin lastensuojeluliiton puhelimet

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämässä Lasten ja nuorten puhelimessa sekä chattipalvelussa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa mietityttävästä asiasta. Puhelinpalvelu on auki ma–pe kello 14–20 ja la–su kello 17–20, p. 116 111. Lasten ja nuorten chat on auki sunnuntaista keskiviikkoon kello 17–20.

MLL kertoo nettisivuillaan tavoista puhua lapsille koronasta, ja lisäksi sillä on auttava puhelin (p. 0800 92277) myös vanhemmille.

Mielenterveyden keskusliiton verkko- ja puhelinpalvelut

Mielenterveyden keskusliitto palvelee verkossa ja puhelimitse joka arkipäivä. Mielenterveysneuvontaa, sosiaalineuvontaa, oikeusneuvontaa.

Naisten Linja

Naisten Linjan neuvonta- ja tukipalvelu väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Puhelin päivystää ma–pe kello 16–20, p. 0800 02400.

Nettitupu

Nettitupu on koululaisten ja nuorten tukichat, joka palvelee arkisin kello 12–18.

Nollalinja

Nollalinjan puhelin auttaa, jos on kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessa. Puhelimeen voi soittaa kellon ympäri joka päivä, p. 080 005 005.

Normaali.fi/vantaa

Normaali.fi tarjoaa chat-keskusteluapua huoliin ma–to kello 16–18 ja pe kello 14–16.

Poikien puhelin

Väestöliiton auttava puhelin- ja verkkopalvelu Poikien puhelin on tarkoitettu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Puheluihin vastaa koulutettu mies. Puhelimessa nuoria autetaan kaikissa elämään liittyvissä pulmissa. Palvelu on avoinna ma–pe kello 13–18, p. 0800 94884.

Sekasin247.fi

Sekasin-palvelu tarjoaa chat-keskusteluapua 12–29-vuotiaille arkisin kello 9–24 ja la–su kello 15–24.

Soste ry

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt tarjoavat kattavasti tukea koronavirusepidemian aikana. Soste ry:n sivulta löydät kootusti jäsenjärjestöjen tarjoamat palvelut

Svenskspråkig kristelefon

Må kl. 16–20, ti, to–fr kl. 9-13, tel 09 2525 0112.

Tukeavanhemmille.fi

Sivuilta löydät kootusti erilaisia tukipalveluita, jotka toimivat puhelimitse ja chattien kautta. Vertaiskokemuksia, kriisitukea.

Tukinet

Tukinetissä voit osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin tai saada henkilökohtaisen tukihenkilön.

Vantaan seurakuntien palveleva puhelin ja netti

Vantaan seurakuntien palveleva puhelin suomeksi kello 18–24, p. 0400 221 180. Ruotsiksi kello 20–23, p. 0400 221 190. Myös palveleva netti, joka tarjoaa keskusteluapua.

Vantaan turvakodin kriisipuhelin

Vantaan turvakodin kriisipuhelin palvelee kellon ympäri joka päivä, p. 040 455 5543.

Ajankohtaista

Twitter