Ohjeet tartunnan saaneille

Täältä löydät käytännön ohjeet siitä, miten sinun tulisi toimia, jos olet saanut koronatartunnan.

Katso myös Usein kysytyt kysymykset

Kaikille positiivisen tuloksen saaneille ei soiteta eikä heitä määrätä enää eristykseen. Suosittelemme voimakkaasti, että vältät kaikkia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alkamisesta. Mikäli viranomainen on määrännyt sinut eristykseen ennen 21.1, katso kohta: Olet saanut positiivisen koronatuloksen ja sinut on määrätty eristykseen ennen 21.1

Miten toimin, jos sairastun?

Mikäli oireesi ovat lieviä, sairasta kotona. Katso koronan kotihoito-ohjeet täältä.

  • Mikäli vointisi huononee, etkä pärjää kotihoito-ohjeilla, soita infektiolinjalle. Infektiolinja palvelee arkisin klo 8–18, viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 9–16 numerossa 09 839 50070
  • Muina aikoina ota yhteyttä 116117 päivystysapuun, jos et pärjää koronaoireiden kanssa kotona
  • Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112

1. Vältä kaikkia kontakteja

Pysy kotona ja ole tekemisissä ainoastaan kanssasi samassa taloudessa asuvien kanssa, eli

  • älä kutsu kotiisi vieraita tai esim. siivoojaa. Jos luonasi käy kotihoitaja, kerro hänelle tilanteesta etukäteen.
  • älä mene työpaikalle (etätyötä voit tehdä), kouluun tai päivähoitoon.
  • älä mene kauppaan, kauppakeskukseen, ravintolaan, apteekkiin, virastoon, kirjastoon, teatteriin tai muihin julkisiin tiloihin.
  • älä mene kuntosalille, jumppaan, uimahalliin tai muuhun harrastepaikkaan.
  • älä mene kirkkoon, moskeijaan tai muuhun vastaavaan kokoontumiseen.
  • jos olet varannut kiireettömän ajan johonkin terveyspalveluun, siirrä aikaa.
  • älä käytä julkisia liikennevälineitä (juna, bussi, lentokone). Jos tarvitset taksia, pyydä sellaista, jossa on suojapleksi.

Huolehdi yskimis-, niistämis- ja käsihygieniasta. Jos joudut poistumaan asunnostasi esimerkiksi välttämättömälle lääkärikäynnille, käytä maskia.

Saat ulkoilla vointisi salliessa, mutta vältä muita ihmisiä. Pidä vähintään 2 metrin turvaväli vastaantulijoihin. Vältä hissin käyttöä, äläkä liiku taloyhtiön yhteisissä tiloissa. Vältä koskettelemasta porraskaiteita tai muita pintoja, joihin muutkin koskevat.

2. Arvioi tukosriskisi

Joillain henkilöillä ilmenee koronavirustartunnan vuoksi kohonnut riski verisuonitukoksiin. Katso tukosriskiä lisäävät tekijät täältä.

Ole yhteydessä Vantaan tartunnanjäljitysyksikköön, jos arvioit tukosriskisi kohonneeksi: 09 839 50015 arkisin klo 8.30–14, sunnuntaisin ja arkipyhinä klo 10–14.

3. Altistuneiden ohjaaminen välttämään kontakteja

Vantaan tartuntatautiyksikkö ei enää tee yksilöllisiä karanteenipäätöksiä koronavirukselle altistuneille. Toivomme, että kerrot tartunnasta niille henkilöille, joita olet tavannut tartuttavuusaikana, jotta he voivat välttää sosiaalisia kontakteja mahdollisuuksien mukaan.

Tartuttavuusaika alkaa 48 tuntia ensioireitasi edeltäen ja kestää 5 vuorokautta oireiden alusta. Jos sinut on testattu oireettomana, tartuttavuusaika lasketaan 48 tuntia testiajasta edeltäen ja se kestää 5 vuorokauden ajan testituloksesta.

Altistuneiden ohjeet löytyvät täältä.

4. Mitä teen, jos minun pitää olla poissa töistä tai koulusta?

Jos olet saanut koronatartunnan ja sinulla on oireita, ilmoita sairastumisestasi työnantajalle. Älä mene työpaikalle viiteen vuorokauteen. Jos oireesi jatkuvat yli 5 vuorokautta, palaa töihin vasta kun olet oireeton ja työkuntoinen.

Jos työnantajasi edellyttää todistusta sairauspoissaolosta, hae todistus työterveyshuollosta.

Jos sinulla ei ole pääsyä työterveyshuoltoon ja tarvitset todistuksen sairauspoissaolosta, voit soittaa Vantaan infektiopuhelimeen 09 839 50070 (arkisin klo 8–18 ja viikonloppuisin klo 9–16).

HUOM! Jos olet saanut koronatartunnan ja olet täysin oireeton, etkä voi tehdä etätöitä, voit mennä työpaikalle. Huolehdi erityisen hyvästä suojauksesta viiden vuorokauden ajan. Käytä maskia, huolehdi tarkkaan käsihygieniasta ja pidä turvavälit muihin ihmisiin. Jos sinulle tulee oireita, ilmoita sairastumisesta ja jää kotiin.

Olet saanut positiivisen koronatuloksen ja sinut on määrätty eristykseen ennen 21.1

Kaikille positiivisen tuloksen saaneille ei enää soiteta. Eristyksesi jatkuu 10 vuorokautta oireiden alusta tai näytteenottopäivästä, jos olet oireeton.

PCR-laboratoriotestistä positiivisen tuloksen ennen 21.1 saaneille kirjoitetaan eristysmääräys, joka postitetaan kotiosoitteeseen ilman erillistä yhteydenottoa. Eristyksen alkamispäivä on päivä, jolloin positiivinen tulos on vastaanotettu. Eristyksen viimeinen päivä on kymmenes päivä oireiden alusta tai näytteenotosta, jos olet oireeton. Oireiden alkamispäivä on ”päivä nolla”, joten jos oireesi alkoivat maanantaina, tulee eristyksessä pysyä vielä seuraavan viikon torstaina.

Noudata kohdan 1 ohjetta kontaktien välttämisestä

Lisäksi arvioi tukosriskisi ja ohjaa altistuneet välttämään kontakteja.

Ajankohtaista