Tietoa koronaviruksesta ja sen ehkäisystä

Epäiletkö koronavirusta?

Jos sinulla on vain lieviä oireita, voit varata ajan näytteenottoon itse. Voit varata ajan myös alle 16-vuotiaalle lapsellesi. Jos haluat varata ajan jollekin toiselle henkilölle, otathan yhteyttä Vantaan terveysasemien puhelinpalveluun.

Asiointi puhelimitse

 • Jos sinulla on syytä epäillä tartuntaa ja koet tarvitsevasi ammattilaisen apua, voit myös soittaa puhelinpalveluun arkisin ja viikonloppuisin.
 • Terveysasemien puhelinpalvelu 09 839 50 000 arkisin klo 8–18 ja viikonloppuisin klo 9-18. Puhelinpalvelussa hoitajamme arvioi tilanteesi ja tekee lähetteen testaukseen.
 • Viikonloppuisin terveysasemien puhelinpalvelu palvelee vain koronavirusepäilyyn liittyviä asioita.
 • Terveysneuvonta virka-ajan ulkopuolella: Päivystysapu 116 117.

Koronaviruksen kotihoito-ohjeita

Riskiryhmät

Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.
Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä,
Lue lisää riskiryhmistä THL:n sivuilta

Vantaan koronaviruksen näytteenottopisteet

Vantaalla koronanäytteenottopiste toimii Varistossa (Varistontie 1). Näytteenotto tapahtuu sisätiloissa. Näytteenottopiste on avoinna joka päivä kello 8-16 välillä.

Näytteenottopisteinä toimivat Variston lisäksi myös HUS:in ylläpitämät Jorvin, Peijaksen ja Meilahden kolmiosairaalan pisteet. Näytteenottopaikan ja tarkan osoitteen saat ajanvarauksen yhteydessä.

Mikäli oireesi ovat lieviä, voit varata ajan näytteenottoon itse sähköisestä Koronabotti-palvelusta. Jos koet, että tarvitset ammattilaisen arviota, voit myös soittaa terveysasemien puhelinpalveluun numeroon 09 839 50 000 ma-pe klo 8:00–16:00 ja la-su 8:00-14:00. Mikäli olet jo käynyt jossain muualla koronavirustesteissä ja haluat perua näytteenottoajan, voi ajan peruuttaa tekstiviestillä numerosta 040 574 4555. Huomioithan, että vaikka oireesi ovat helpottaneet, on testaukseen silti hyvä mennä.

 • Näytteenoton ajanvarauksesta tulee tekstiviesti-ilmoitus puhelimeen.
 • Paikalle voi saapua sovittuna aikana omalla autolla, auton kyydissä, pyörällä tai jalkaisin. Julkisia kulkuneuvoja ei tule käyttää.
 • Näyte otetaan nenänielun limakalvolta vanupuikolla.
 • Negatiivisesta tuloksesta lähetetään 1–2 vrk kuluttua näytteenotosta tieto tekstiviestillä. Asiakkaalle soitetaan, mikäli tulos on positiivinen.
 • Tulos on nähtävissä myös www.omakanta.fi tai Maisa-asiakasportaalissa heti sen valmistuttua.
 • Suojaa muita altistumiselta
 • Huolehdi käsihygieniasta
 • Kun yskit tai aivastat, suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla tai yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan
 • Pidä tarpeelliset turvavälit

Martinlaakson terveysasema toimii koronaterveysasemana

Koronaterveysasemalle ei voi tulla suoraan paikan päälle vaan puhelinpalvelun arvion kautta. Jos epäilet tartuntaa, soita terveysasemien puhelinpalveluun, p. 09 839 50 000 (ma-pe kello 8-16 ja la-su kello 8-14). Lue lisää Martinlaakson terveysaseman sivuilta.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta

Uudesta koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.
Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Koronavirukseen liittyvä neuvontanumero Vantaalla

Vantaalaisille auennut puhelinneuvonta koronaviruksesta. Uuden neuvontapalvelun numero on 09 8395 0070. Palvelu on tarkoitettu kaikille vantaalaisille, jotka pohtivat miten koronavirus vaikuttaa heidän arkeensa. Puhelin palvelee myös henkilöitä, jotka uskovat altistuneensa koronavirukselle tai jotka oireiden perusteella arvelevat saaneensa tartunnan.

Puhelinnumerossa palvellaan vantaalaisia arkisin klo 8.00-15.30. Muina aikoina vantaalaisia neuvoo koronavirustartuntaan liittyvissä asioissa Päivystysapu, p. 116 117. Puhelu koronavirusneuvontaan maksaa normaalin puhelun verran. Jos ei soittaminen syystä tai toisesta ei onnistu, on korona-asioissa myös mahdollisuus lähettää sähköpostia osoitteeseen korona@vantaa.fi. Nopein yhteydenottotapa on kuitenkin soittaminen.

Oirekartta

Usein kysyttyä koronaviruksesta

THL:n internet-sivuilta löytyy vastauksia kansalaisten usein esittämiin koronavirukseen liittyviin kysymyksiin:

Usein kysyttyä koronaviruksesta (THL)

Miten koronavirusta ehkäistään?

Mitä voin tehdä suojellakseni ikääntyneitä ja sairaita koronatartunnalta?

Kaupungin ohje vierailijoille

Koska monet asukkaamme ovat iäkkäitä tai muuten infektioherkkiä, suhtaudumme koronatilanteeseen vakavasti. Tartuntojen välttämiseksi annamme sosiaali- ja terveystoimen palvelupisteitä sekä asumis- ja hoivapalveluita koskevan vierailuohjeen.

Ohjeita matkailijoille

Tarkista ulkoministeriön verkkosivuilta uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.

Koronaviruksen torjunta tehdään Helsinki-Vantaan lentoasemalla viranomaisyhteistyönä (tiedote 7.8.2020)

Helsinki-Vantaan lentokentälle on avattu terveysneuvonta- ja koronatestauspiste (tiedote 31.7.2020)

Matkustaminen ja korona (THL)

Ohjeita matkustajille ja Suomeen palaaville (Rajavartiolaitos)

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) sivuilta aina ajantasaista tietoa

THL seuraa ja arvioi tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Tarkempia tietoja löytyy THL:n sivuilta.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen koronainformaatio

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestö Soste ry on koonnut intenetsivuilleen jäsenjärjestöjensä koronapalvelut.