Vauvaperheen pulmatilanteita

Vauvan uni

Vauvan uni poikkeaa aikuisen unesta. Unirytmi on lyhyt ja katkonainen, ja yöheräämiset ovat arkipäivää vauvaperheessä. Tämä voi väsyttää vanhempia ja aiheuttaa ongelmia niin omassa jaksamisessa kuin myös parisuhteessakin.

Vauva itkee

Jokainen meistä haluaa olla lapselle hyvä vanhempi. Vauvan itku saattaa usein hämmentää, varsinkin jos ei heti keksi miksi vauva itkee, tai miten vauvan saa rauhoittumaan. Itku on kuitenkin vauvalle täysin normaali omien tarpeiden ilmaisukeino. Vauva itkee niin nälkää, märkää vaippaa ja väsymystä, kuin ilmavaivoja ja epämiellyttävää oloa. Normaali, terve vauva itkee noin kaksi tuntia vuorokauden aikana. Vauva voi itkeä myös nukkuessaan. Harvoin vauvan itkun takana on jokin sairaus.

Itkun sävyt

Normaalissa itkussa on useita eri sävyjä, jotka oppii vähitellen tunnistamaan. Voi mennä viikkoja, ennen kuin vanhemmat tunnistavat eri sävyiset äänet märkään vaippaan, nälkään ja sylin tarpeeseen. On tärkeää muistaa, että vauva ei itke kiusatakseen vanhempiaan tai ilkeyttään. Itkulla vauva pyytää apua sellaisen toiminnan tekemiseen, johon hän ei itse pysty. Jos vauva ei itke koskaan, on hyvä ottaa asia esille neuvolassa, koska lapsi voi olla masentunut.

Mitä tehdä, jos itku ärsyttää?

Vanhemman ollessa väsynyt, voi vauvan itku myös ärsyttää. Tällöin vauvan voi laittaa hetkeksi turvalliseen paikkaan lattialle ja mennä itse rauhoittumaan toisaalle. Tämän jälkeen on helpompaa vastata vauvan tarpeisiin menettämättä malttiaan. Vauvaa ei saa missään tilanteessa ravistaa voimakkaasti, tästä voi olla seurauksena vakava aivovamma tai jopa kuolema. Kovakourainen käsittely tuntuu vauvasta inhottavalta, eikä rauhoita lasta. Jos epäilet, että itse tai joku muu voisi vahingoittaa vauvaa, ota heti yhteys neuvolaan tai omaan lääkäriin!

Voiko vauva olla sairas?

Toisinaan vauvan itkun takana voi olla myös jokin sairaus. Mm. koliikki, ummetus tai maitoallergia voi aiheuttaa itkua, joka ei rauhoitu tavanomaisilla hoitotoimilla. Selittämättömän itkun kanssa on hyvä ottaa yhteys neuvolaan tai omaan lääkäriin.

Vinkkejä vauvan itkuisuuteen ja unipulmiin voi saada omalta terveydenhoitajalta tai neuvolan perhetyöstä.

Vauvan ummetus

Suolen toiminta vaihtelee vauvoilla paljon. Rintaruokittu lapsi voi ulostaa joka päivä tai vain kerran kymmenessä päivässä. Rintamaidolla olevalla lapsella ummetus on hyvin harvinaista. Vauvan kasvaessa normaalisti, ollessa hyväntuulinen ja ulosteen ollessa pehmeää, ei ole syytä huolestua vaikka ulostetta tulisikin vain kerran viikossa.

Ummetuksella tarkoitetaan tilannetta, jossa uloste on kovaa ja ulostevälit ovat pitkiä. Tällöin ulostaminen on myös hankalaa ja ulostaminen sattuu lapseen. Ennen kuin aloitetaan hoitoa ummetukseen, on hyvä käydä arvioimassa tilanne lääkärillä. Joskus ummetuksen syynä voi olla esimerkiksi haavauma peräsuolessa. Myös ripulin jälkitilanteena voi tulla ummetusta.

Miten ummetusta hoidetaan?

Mallasuute

Mallasuutetta voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Uutetta sekoitetaan yksi teelusikallinen desilitraan haaleaa vettä tai äidinmaidonvastiketta, ja seos annetaan tuttipullolla. Pulloruokinnalla olevalle lapselle seosta voi tehdä jääkappiin valmiiksi litran annoksen, jolloin litraan sekoitetaan 2-3 ruokalusikallista mallasuutetta. Mallasuute ei sovellu vilja-allergiselle lapselle.

Lisää kuitua

Isommalla lapsella ummetusta voidaan ehkäistä ja hoitaa myös ruokavaliolla. Esimerkiksi luumulla on laksatiivinen vaikutus. Erilaiset kuidut, joita saadaan marjoista, hedelmistä, juureksista ja viljoista, lisäävät ulosteen massaa ja pehmentävät sitä.

5 kk ikäiselle voi antaa esimerkiksi puuroa, johon voi tarvittaessa sekoittaa hieman mallasuutetta. Myös leseiden käyttöä voi kokeilla ummetukseen. Tällöin puuroon sekoitetaan aluksi muutaman päivän ajan teelusikallinen vehnälesettä. Määrää voi lisätä vähitellen pariin ruokalusikalliseen asti. Liiasta leseestä voi lapselle tulla ilmavaivoja, joten liian nopeasti määrää ei ole hyvä kasvattaa.

Lääkkeellinen hoito

Jos ummetusta joudutaan hoitamaan lääkkeillä, kaikki hoito on lääkärin määräämää. Lapsen suoli tyhjennetään peräruiskeilla- tai puikoilla. Peräruiskekuurin jälkeen on tärkeää tarkistaa lapsen ruokavalio, jottei ummetus uusiudu.

Miten ummetusta voi ehkäistä

Vältä:

  • mehukeitto ja kiisseli
  • sokeri
  • valkeat viljatuotteet, pulla ja hiivaleipä
  • valkea riisivelli

Venhäjauhot ja mannaryynit on hyvä korvata graham -jauhoilla ja tummilla mannaryyneillä.
Huolehdi, että lapsi saa riittävästi nestettä. Imeväisellä maito on paras nesteen lähde, mutta isommalle lapselle voi antaa myös vettä.

Vauva sairastaa, Duodecim
Terveyskirjasto, www.terveyskirjasto.fi
STM:n Lastenneuvolaopas 2004

Ajankohtaista

RSS