Raskaus ja tupakka

Apua tupakoinnin vähentämiseen ja lopettamiseen kannattaa pyytää neuvolasta.

Tupakoinnin vaikutusta sikiöön ja raskauteen on tutkittu paljon. Tulokset osoittavat kiistattomasti tupakan haitallisuuden sikiölle ja äidille. Kemialliset yhdisteet kulkeutuvat istukan kautta sikiöön ja sen kautta sikiö saattaa altistua suuremmalle nikotiinipitoisuudelle kuin tupakoiva äiti.

Tupakan myrkyt

Nikotiini kulkeutuu istukan kautta sikiöön ja saa aikaan kohdun, istukan ja napaverisuonten supistumisen ja aiheuttaa hapenpuutteen eli hypoksian. Nikotiini myös hidastaa hermo- ja aivosolujen jakaantumista. Häkä ja syanidi yhdessä nikotiinin ja hapenpuutteen kanssa kasvattavat sikiön hermostovaurioiden riskiä. Myös sikiön sydämen lyönti kiihtyy ja hengitysliikkeet vähenevät. Syntymän jälkeen lapselle tulee usein nikotiinin vieroitusoireita, ja lapsi on itkuinen ja ärtyisä.

Tupakansavussa on erilaisia myrkkyjä, kuten kadmium, lyijy ja syanidi, jotka aiheuttavat sikiön kasvuhäiriöitä. Lisäksi solumyrkky syanidi häiritsee solun elintoimintoja.

Kohdun ulkoinen raskaus ja keskenmeno

Tupakointi lisää kohdun ulkoisen raskauden riskiä 2,5-kertaiseksi. Riskiä voi vähentää lopettamalla tupakoinnin 2–3 kuukautta ennen raskaaksi tuloa. Tupakointi kaksinkertaistaa alkuraskauden keskenmenoriskin. Tupakointi aiheuttaa myös miniabortteja, jolloin raskaus keskeytyy jo ennen kuukautisten poisjääntiä.

Sikiön kasvu ja syntymäpaino

Äidin tupakointi raskauden aikana vaikuttaa myös syntyvän lapsen painoon. Tupakoivan äidin lapsi painaa syntyessään 150–400 grammaa vähemmän kuin ei-tupakoivan äidin lapsi. Kasvun hidastuminen johtuu sikiön puutteellisesti ravinnonsaannista. Tupakointi vaikuttaa istukan verenkiertoon ja sitä kautta ravintoaineiden ja hapen kuljetus häiriintyy. Tupakointi lisää myös keskosuutta, ja alhainen syntymäpaino lisää vastasyntyneen kuolemanriskiä ja kätkytkuoleman vaaraa.

Passiivinen tupakointi ja raskaus

Passiivisella tupakoinnilla on sama vaikutus kuin aktiivisella tupakoinnilla.

Vauvan terveys ja pitkäaikaiset vaikutukset

Tupakoivan äidin vauva on yleensä itkuisempi ja kärttyisämpi kuin ei-tupakoivan äidin vauva. Myös imetys epäonnistuu useammin tupakoivilla äideillä kuin ei-tupakoivilla. Tupakoivien vanhempien vauvoilla on myös kaksi kertaa enemmän hengitystieinfektioita kuin tupakoimattomien vauvoilla ja äidin raskausaikainen tupakointi kaksinkertaistaa vauvan riskin sairastua astmaan. Samoin vauvan vatsakoliikkien ja huulihalkion riski kasvaa. Odotusajan tupakointi aiheuttaa lapselle myös oppimis- ja keskittymisvaikeuksia ja. Lisäksi tupakointi odotusaikana voi rajoittaa pituuskasvua ja painonnousua.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Erityisesti tupakointi kannattaa lopettaa ennen raskautta. Raskauden aikana voi käyttää myös nikotiinikorvaushoitoa, jolloin lapsi ei saa nikotiinin lisäksi häkäkaasua tai muita tupakansavun myrkkyjä. Nikotiiniakin sikiöön siirtyy vain kolmannes siitä määrästä, jonka tupakoiva äiti ja sikiö saavat yhdestä savukkeesta. Lopettaminen nikotiinikorvaushoidon avulla on viisainta tehdä 1-3 kuukautta ennen raskautta.

Savuton raskaus, MLL:n julkaisu