Asiaa alkoholista

Raskauden aikana turvallista alkoholimäärää ei ole olemassa. Alkoholi läpäisee istukan ja kulkeutuu sitä kautta myös sikiön verenkiertoon. Sikiö ei kykene polttamaan alkoholia, vaan alkoholin on ensin kulkeuduttava takaisin äidin maksaan ennen kuin alkoholi hajoaa ja poistuu verenkierrosta.

Alkoholi ja raskaus

Raskauden aikaisen alkoholin käytön vaurioista löytyy tietoa Verneri.net -sivustolta. Jos alkoholin käytön lopettaminen raskauden aikana tuntuu vaikealta, asiasta kannattaa keskustella neuvolassa oman terveydenhoitajan kanssa. Alkoholin käyttöä raskauden aikana on syytä välttää, koska turvallista rajaa alkoholin käytölle ei tiedetä.

Alkoholi ja imetys

Äidin nauttima alkoholi kulkeutuu myös äidinmaitoon verenkierron kautta. Äidinmaidon alkoholipitoisuus on sama kuin veren alkoholipitoisuus. Päihtyneenä imettämistä kannattaa välttää paitsi äidinmaitoon imeytyvän alkoholin vuoksi, myös siksi, koska alkoholin vaikutuksen alaisena lapsen käsittely usein muuttuu. Lasta ei käsitellä yhtä herkästi ja varovasti kuin selvin päin, ja riski lapsen putoamiselle ja muille tapaturmille kasvaa. Lapsi huomaa äidin erilaiset otteet ja voi olla normaalia levottomampi, hermostuneempi ja itkuisempi. Yksi annos alkoholia poistuu verestä noin kahdessa tunnissa.

Tietoa alkoholista

Yksi ravintola-annos on noin 15 ml puhdasta alkoholia.

Yksi ravintola-annos on:

  • 33 cl olutta
  • 12 cl mietoa viiniä (alle 15 %)
  • 8 cl väkevää viiniä (yli 15 %)
  • 4cl väkevää alkoholia, vodkaa (yli 21 %)