Lapsen kenkien valinta

Vastasyntyneen jaloissa on runsaasti rasvakudosta, siksi ne näyttävät pulleilta lättäjaloilta. Pulleus häviää noin kolmen vuoden iässä. Lapsen jalka on suhteessa aikuisen jalkaan lyhyempi ja leveämpi ja kantapää on kapea.

Lapsen jalat tarvitsevat monipuolista liikuntaa voidakseen kehittyä luonnollisesti. Jalkojen asennolla ja toiminnalla on vaikutusta ryhtiin. Paljasjaloin kävely matolla, ruoholla tai hiekalla vilkastuttaa lihasten toimintaa ja edesauttaa jalkojen asennon toivottavaa kehitystä. Leikinomaiset harjoitukset, esimerkiksi kiipeily, kiinniottoleikit, ruutuhyppely ja ulkoleikit ovat eduksi kehitykselle.

Jalan muotoutuminen ja kengän rakenne

Pienen lapsen kenkä

Kävelyn opetteluvaiheessa lapselle hankitaan kengät. Pienen lapsen kenkä on nilkkaa tukeva. Kengän sisäpohjan tulee olla tasainen, jotta jalkaterän lihakset pääsevät kehittymään. Napakka nauha-, tarra-, tai solkikiinnitys on suositeltavaa. Kengän on hyvä aueta lähes kärkeen asti pukeutumisen helpottamiseksi. Kantapään tulee istua kantakappiin, joka ei saa painua kasaan puristettaessa. Alle 2-vuotiaan jalan koko tarkistetaan kahden-kolmen kuukauden välein.

Leikki- ja kouluikäisen kenkä

3–6-vuotiaiden alaraajojen normaaliasennon kehitykseen voi kuulua lievä pihtipolvivaihe. Noin kuusivuotiaana jalan kaarte/holvit ovat havaittavissa ja pihtipolvet tavallisesti hävinneet.

Tukeva kantakappi ja riittävän ylös jalan rintaan ulottuva nauha-, remmi-, tai tarrakiinnitys antavat hyvän tuen. Kengän tulisi taipua päkiä kohdalta, jotta normaali kantapäältä varpaille rullaava askel onnistuu.

Jalat kasvavat nopeasti ja ovat valmiit ennen muun kasvun päättymistä. Nuoren jalat ovat 10-12 vuotiaana saavuttaneet 80-90% lopullisesta pituudestaan, jolloin nuori saattaa kärsiä jalkojensa koosta ja käyttää liian pieniä kenkiä. Esimerkiksi kymmenvuotias voi tarvita jo yli 40 numeron kenkiä.

Hyvän kengän ominaisuudet

Hyvässä kengässä on:

  • kasvu ja käyntivaraa
  • suora lesti
  • tilaa kaikille varpaille pituus-, leveys- ja korkeussuunnassa
  • joustava, tukeva pohja, joka isolla lapsella taipuu päkiän kohdalta
  • tukeva kantakappi
  • nauha-, tarra-, tai solkikiinnitys

Kengät on pidettävä kunnolla kiinni!

Vantaan kaupunki, Fysioterapia 2001