Kehäkukka – Vantaan arkkitehtuuripalkinto

Kuva: © Mika Huisman/Decopic

Mikä on Kehäkukka?

Kaupunki palkitsee laadukkaita ja kekseliäitä arkkitehtuurikohteita ja -tekoja Kehäkukka-arkkitehtuuripalkinnolla. Vuoden 2019 Kehäkukka-palkinnon sai Martinlaakson päiväkoti. Arkkitehtuuripalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Palkinto on kunniakirja, joka myönnetään tunnustuksena hankkeelle, tapahtumalle, henkilölle tai yhteisölle, joka on esimerkillisellä tavalla tuonut näkyväksi laadukkaan arkkitehtuurin toteutumista. Palkinnon voi ehdottaa kuka tahansa vantaalaisesta arkkitehtuurista inspiroitunut.

Vuoden 2019 palkinto Martinlaakson päiväkodille

Tunnustuksena laadukkaasta ja kestävästä arkkitehtuurista.

Martinlaakson päiväkoti on arkkitehtuuriltaan raikas ja omaleimainen. Se edustaa kokonaisvaltaisesti laadukasta lopputulosta, jossa toiminnallisuus ja estetiikka ovat läsnä niin sisä- kuin ulkotiloissa. Rakennus luo pääsisäänkäynnillään kutsuvan paikan kaupunkitilaan. Rakennuksen aukeaminen suurilla ikkunoilla kutsuu lähelle ja tutustumaan toimintamahdollisuuksiin. Tilaratkaisuiltaan rakennus on valoisa ja lämminhenkinen. Monikäyttöiset tilaratkaisut tarjoavat mahdollisuuksia monimuotoiseen toimintaan. Päiväkodin piha on monitasoinen ja monipuolinen tuoden kaupunkirakenteeseen väriä ja kiinnostavuutta.

Martinlaakson päiväkoti on Vantaan tilakeskuksen rakennuttama, Anttinen Oiva Arkkitehtien suunnittelema kaksikerroksinen uudisrakennus. Päiväkodin toteutus perustuu vuonna 2016 järjestetyn suppean arkkitehtuurikutsukilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Suunnitelman lähtökohtana on ollut alueen identiteettiä vahvistavan julkisen rakennuksen sovittaminen kaupunkikuvallisesti erilaisten vyöhykkeiden väliin.

Rakennuksen hahmo koostuu selkeäpiirteisistä aiheista ja kuvaa sisätilojenratkaisuja: 2.kerroksen kotialueparit erottuvat kokonaisuudesta omina harjakattoisina massoinaan.

Rakennuksen pääsisäänkäynti ja siihen liittyvät päiväkodin toiminta-ajan ulkopuolisten toimijoiden käytössä olevat yhteistilat avautuvat kutsuvasti Martinlaaksonpolulle ja liittyvät rakennettavaan Vaahtera-aukioon.

Palkintolautakunnan valinta oli yksimielinen.

Vuoden 2019 Kehäkukka-palkinto jaettiin 22.3.2019 Vantaan arkkitehtuuripäivän seminaarissa. Voittaja valittiin vuoden 2018 aikana ehdotetuista laadukkaista ja kekseliäistä arkkitehtuurikohteista ja -teoista. Martinlaakson päiväkotia Kehäkukka-voittajaksi ehdottanut henkilö perusteli ehdotustaan seuraavasti: ”Ehdotan Kehäkukka 2019 voittajaksi Martinlaakson päiväkotia. Päiväkoti on ylväs kuin linna ja kekseliäitä ja ennen kaikkea lapsilähtöisiä ratkaisuja.”

Rakennuttaja: Vantaan kaupungin tilakeskus / Pekka Wallenius, Riitta Miettinen
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy / Vesa Oiva, Outi Bachér
Maisemasuunnittelu: Maisema-arkkitehdit Byman-Ruokonen Oy / Eeva Byman

Aiemmat Kehäkukka-palkinnon saajat:

  • 2018 Fingridin Länsisalmen sähköasema
  • 2017 Fazerin vierailukeskus
  • 2012 Vaisalan pääkonttori, Vantaankoski
  • 2011 Håkansbölen kartanonpuisto, Hakunila
  • 2010 Pyhän Laurin kappeli, Helsingin pitäjän kirkonkylä
  • 2009 DHL Business Park, Aviapolis
  • 2008 Bäckbyn kartano, Viertola
  • 2007 Silkinkaari, Tikkurila

Lisätietoja

Arkkitehtuurityöryhmän puheenjohtaja
aluearkkitehti Anna-Riitta Kujala, 050 302 8799

Ehdota Kehäkukan saajaa osoitteessa apoli@vantaa.fi

Ajankohtaista