Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (Vakehyva) vastaa 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveyspalveluiden, sekä pelastustoimen järjestämisestä alueellaan. Hyvinvointialueen rahoitus tulee pääosin valtiolta.

Hyvinvointialuetta johtaa 1.3.2022 alkaen aluevaaleilla valittu aluevaltuusto. Alueen asukkaat voivat osallistua alueen kehitykseen esimerkiksi nuoriso-, vanhus- ja vammaisneuvostojen, ja muiden osallisuustoimien kautta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue palvelee noin 275 000 asukasta, ja työllistää noin 4 300 työntekijää. Nykyiset sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuslaitoksen työntekijät siirtyvät hyvinvointialueen palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Lisätietoa hyvinvointialueista valtakunnallisesti täällä.

Tavoite: Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kahden hyvinvointialueen yhteiseksi

Nykyinen Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on osa Vantaan kaupungin organisaatiota. Se toimii kahdeksan kunnan alueella: Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Vantaalla.

Vaikka hyvinvointialueita koskevassa lainsäädännössä Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on jaettu kahtia, on tavoitteena yksi, yhteinen pelastuslaitos Keski-Uudenmaan, sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen alueilla. Tästä on solmittu yhteistoimintasopimus näiden hyvinvointialueiden välillä.

Yhteisen pelastuslaitoksen valmistelu tehdään osana Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valmistelua, ja se saadaan päätökseen kevään 2022 aikana.

Lapsi juoksee ulkona, takana aikuinen
Hyvinvointialue palvelee vantaalaisia ja keravalaisia - vauvasta vaariin.