Vaalit

Kasvomaskiin pukeutunut äänestäjä ojentaa äänestyslipun vaalivirkailijalle

Suomessa toimitetaan kolmet yleiset valtakunnalliset vaalit: eduskuntavaalit ja kuntavaalit joka neljäs vuosi sekä tasavallan presidentin vaali joka kuudes vuosi. Näiden lisäksi on joka viides vuosi järjestettävät europarlamenttivaalit.

Viimeisimmät vaali olivat kuntavaalit kesäkuussa 2021. Ennakkoäänestys järjestettiin 26.5.–8.6.2021. Vaalipäivä oli 13.6.2021.

Keskusvaalilautakunta on vahvistanut kuntavaalien 2021 tuloksen 16.6.2021.

Seuraavana toimitetaan aluevaalit. Aluevaaleissa valitaan jäsenet ja varajäsenet hyvinvointialueen ylintä päätäntävaltaa käyttävään aluevaltuustoon. Varsinainen vaalipäivän on 23.1.2022 ja ennakkoäänestys järjestetään 12. - 18.1.2022.

Vaalien toimittamisesta Vantaalla vastaa keskusvaalilautakunta vaalitoimiston avustuksella.

Löydät vaalipäivän äänestyspaikkasi kartalla kotiosoitteen perusteella osoitteessa www.aanestyspaikat.fi (palvelu on käytössä vain vaalien alla).

Jos olet epävarma äänestyspaikastasi tai äänestysoikeudestasi, voit tiedustella asiaa Digi- ja väestötietovirastosta (puh. 0295 535 530, palvelu on käytössä vain vaalien alla).

Äänestyspaikoilla noudatetaan yleisiä turvaohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Äänestäjää suositellaan pitämään yllä 2 metrin turvavälejä, käyttämään suu-nenäsuojainta, noudattamaan yskimishygieniaohjeita, ottamaan mukaan oma kynänsä ja käyttämään tarjolla olevaa käsidesiä. Varaudu jonottamaan ulkona. Viivakoodillinen henkilötodistus nopeuttaa rekisteröitymistä.

Lue myös muista vaikuttamisen keinoista.

Lisätietoa vaaleista löydät oikeusministeriön vaalit.fi-sivuilta.

Kuntavaalitietoa vierailla kielillä

شارك بصوتك وأحدث تأثيراً في فانتا! (arabia)

برای تأثیر گذاری در وانتا رای دهید! (dari)

Vantaan ennakkoäänestyspaikat

Jos äänestät ennakkoon, voit valita monista vaihtoehtoisista paikoista. Kuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 26.5.–8.6.2021.

Kirjeäänestys ulkomailta

Sekä ulkomailla pysyvästi asuvat että vaalien ajan ulkomailla tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää yleisissä vaaleissa kirjeitse ulkomailta.

Vanhus istuu kotonaan

Tietoa kotiäänestyksestä

Jos et ilman kohtuuttomia vaikeuksia pääse äänestyspaikalle, ilmoittaudu kuntavaalien kotiäänestykseen viimeistään 1.6.2021 klo 16 mennessä.

Kamera kuvaamassa

Katso kuntavaalitentit Vantaa-kanavalta

Teemat: Ke 5.5. Lapset ja nuoret, ti 11.5. Nuorilta nuorille, ke 19.5. Rakentaminen ja liikenne, ke 26.5. Ikääntyvien palvelut ja terveyspalvelut. Vaalitentit voi katsoa myös tallenteina.

Virkailija ojentaa äänestyslapun äänestäjälle

Ilmoittaudu kuntavaalien varahenkilöstöön

Vaaleissa tarvitaan henkilökuntaa puolueiden järjestämien työntekijöiden vahvistuksiksi. Varsinaiset rekrytoinnit on jo tehty, mutta etenkin koronavuonna varahenkilöstöllä on tärkeä rooli.

Lue lisää vaaleista

Vaalit.fi-sivustolta saat lisätietoa Suomessa järjestettävistä vaaleista.

Kuntavaalit 2021 suomalaisella viittomakielellä