Vastuullinen vantaalainen -piirrosjuliste

Vastuullinen vantaalainen

Resurssiviisaan Vantaan rakentamiseen tarvitaan kaikkia. Kotitalouksien osuus kasvihuonekaasupäästöistä on merkittävä. Jokainen voi omassa elämässään tehdä viisaita valintoja, joilla omaa ympäristökuormitustansa voi pienentää.

Ympäristövastuullinen arki

Arjen suuret linjat – se, miten asumme, liikumme paikasta toiseen ja mitä syömme - vaikuttavat siihen, millaisen jalanjäljen saamme aikaan. Kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä merkittävimmät syntyvät rakennusten lämmittämisestä ja sähkönkulutuksesta, liikkumisesta ja ruokavalinnoista. Vähentämällä energiankulutusta, ostamalla ympäristömerkittyä energiaa, liikkumalla viisaasti ja tekemällä kestäviä ruokavalintoja omaa päästökuormaansa voi vähentää huomattavasti.

Hanki vain tarpeeseen ja mahdollisuuksien mukaan kierrätettyä tavaraa, korjaa, lainaa ja uudelleen käytä - ja lopuksi huolehdi jätteiden lajittelusta. Suurin osa jätteistä syntyy jo ennen kuin tuote on kuluttajalla. Niinpä jätteen määrän vähentämiseksi tärkeintä onkin kuluttaa harkiten. On tärkeää lajitella syntyvät jätteet, jotta niiden arvokkaat materiaalit saadaan hyödynnettyä uudelleen. Vantaalaisia jäteasioissa neuvoo ensisijaisesti HSY.

Pienistä päivittäisistä kestävistä valinnoista syntyy huomattava yhteisvaikutus, kun tekijöitä on riittävästi. Samalla säästyy usein myös rahaa. Resurssiviisaiden valintojen ja tekojen tulisikin muodostua osaksi arkielämäämme.

Vastuullinen vantaalainen -videot kannustavat kuntalaisia ilmastotekoihin

Vantaan kaupunki on yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n Ilmastoinfon ja ympäristöalan asiantuntijayritys Ekokumppanit Oy:n kanssa tuottanut neljä videota, jotka kannustavat kuntalaisia ilmastonmuutoksen hillintään ja ilmastotekoihin. Videot ovat vapaasti kaikkien Suomen kuntien käytettävissä, mikä edistää kuntien yhteistä työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Videoiden teemoina ovat energiansäästö, kulutus, lähiluonto ja liikenne. Videoilla on kuvattu eri-ikäisten ihmisten ilmastotekoja. Videoilla esiintyvät henkilöt pohtivat muun muassa energiankäyttöä, arjen kulutusvalintoja, luontosuhdetta ja liikkumis- ja työskentelytapoja.

Noin kaksiminuuttiset videot on toteutettu suomeksi, mutta ne ovat saatavilla myös englanniksi, ruotsiksi, viroksi, venäjäksi, arabiaksi ja somaliksi tekstitettyinä. Lisäksi suomeksi on saatavilla videoista lyhyempiä, noin 30 sekunnin mittaisia versioita.

Videoiden avulla kunnat voivat tavoittaa tehokkaasti paitsi eri ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat kohderyhmät, myös kielivähemmistöt.

Videot ovat vapaasti saatavilla Vantaan kaupungin aineistopankista. Videot voi ladata tai niitä voi katsoa kaksoisklikkaamalla videota. Lisäksi ne ovat Kaupunkiympäristön toimialan YouTuben kanavalla.

Vantaan kaupunki tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tärkeässä osassa tavoitteen saavuttamiseksi ovat tavallisten kuntalaisten ilmastoteot. Ilmastovideot on tuotettu osana Vantaan kaupungin Vastuullinen vantaalainen -hanketta, jota rahoittaa ympäristöministeriö.

Kohti pysyvästi pienempää hiilijalanjälkeä

Lokakuussa 2019 joukko vantaalaisia kotitalouksia kokeili, miten hiilijalanjäljen pienentäminen sujui käytännössä. Kuukauden kokeilujakson aikana osallistujakotitaloudet pudottivat keskimäärin peräti 14 % omasta ilmastovaikutuksestaan.

Osallistu resurssiviisaan Vantaan luomiseen

Resurssiviisaalla Vantaalla osallisuus ja yhteisöllisyys ovat osa ympäristövastuullista arkea. Esimerkiksi Yhteiseen pöytään ja muuhun vapaaehtoistoimintaan osallistumalla voit antaa oman panoksesi resurssiviisaaseen kaupunkiin. Talkoisiin osallistumalla kättensä työn jäljen ympäristön hyväksi näkee heti. Ajankohtaiset ympäristöasiat ovat esillä asukastilojen tapahtumissa esimerkiksi erilaisilla teemaviikoilla kuten Hävikkiviikko syyskuussa.

Liiku viisaasti

Suosimalla lihasvoimia ja julkisia saa omasta hiilijalanjäljestään nipistettyä ison osan pois. HSL:n reittioppaassa saat kulkutavat yhdisteltyä näppärästi, vaikkei koko matkan julkisilla taittaminen onnistuisikaan. Lisätietoa kaupungin liikennesuunnittelusta saat sivulta vantaa.fi/liikenne.

Syö hyvin kestävästi

Ruoantuotanto aiheuttaa ison siivun arjen ympäristövaikutuksista. Vinkkejä kestäviin ruokavalintoihin saat mm. Motivan ylläpitämältä Saa syödä! -sivustolta.

Energiansäästö kannattaa

Energiaa säästämällä voi samalla säästää myös rahaa. HSY:n Energianeuvonta-sivustolta löydät lisätietoa niin energiankulutuksesta kuin HSY:n energia-aiheisista koulutuksista ja tapahtumista.

Kuluta harkiten

Kaikkea ei aina tarvitse omistaa itse tai ostaa uutena. Laadukasta kierrätettyä tavaraa löytyy Kierrätyskeskuksesta, ja työkalut voi vuokrata vaikkapa Liiteristä. Vinkit aineettomiin joululahjoihin löydät Anna jotain muuta -sivustosta.

Vastuullinen vantaalainen vinkit

Ajankohtaista