Uimarantavesien laadunvalvonta

Kuusijärven uimarannalla kolme henkilöä hyppäämässä laiturilta veteen.

Ympäristökeskuksen terveydensuojelutarkastaja valvoo uimavesien laatua uimarannoilla. Uimarantojen vedenlaatua valvotaan uimakauden aikana sosiaali- ja terveysministeriön asetusten mukaisesti.

Uimakausi alkaa kesäkuun puolivälissä ja kestää elokuun loppuun.

Uimarannoilta otetaan vesinäytteitä kesä - elokuun aikana joka toinen viikko. Näytteenoton yhteydessä arvioidaan veden laatua myös aistinvaraisesti. Jos vedessä tai sen pinnalla todetaan leväesiintymää, voidaan mikroskoopilla varmistaa, onko kyseessä sinilevä vai muita harmittomia leviä. Sinilevät voivat aiheuttaa uimareille vatsa- ja iho-oireita, joten tarvittaessa niiden esiintymisestä tiedotetaan uimarannan ilmoitustaululla.

Uimavesiluokat ja uimavesiprofiili

Suurille uimarannoille määritetään uimavesiluokka neljän viimeisen vuoden uimavesitulosten perusteella. Kuusijärven uimavesiluokka on ollut neljänä viimeisenä vuotena erinomainen. Vetokannakselle on määritelty uimavesiluokka ensimmäisen kerran vuonna 2016 ja se on ollut vuosina 2016 - 2019 erinomainen.

Kuusijärven ja Vetokannaksen uimarannoille on laadittu uimavesiasetuksen mukainen uimavesiprofiili. Uimavesiprofiileissa on mm. tuotu esille syitä, jotka voivat vaarantaa uimaveden laatua ja sitä kautta vaikuttaa myös uimareiden terveyteen. Tiivistelmä uimavesiprofiilista löytyy uimarantojen ilmoitustaululta sekä tällä sivulla olevasta Liitteet -kohdasta.

Yleisten uintipaikkojen veden laatu

Uimarantojen vedenlaatua valvotaan uimakauden aikana sosiaali- ja terveysministeriön asetusten mukaisesti. Uimakausi alkaa kesäkuun puolivälissä ja kestää elokuun loppuun.

Uimarannoilta otetaan vesinäytteitä kesä - elokuun aikana joka toinen viikko. Uusimmat tutkimustulokset löytyvät uimarannan ilmoitustaululta. Näytteenoton yhteydessä arvioidaan veden laatua myös aistinvaraisesti. Jos vedessä tai sen pinnalla todetaan leväesiintymää, voidaan mikroskoopilla varmistaa, onko kyseessä sinilevä vai muita harmittomia leviä. Sinilevät voivat aiheuttaa uimareille vatsa- ja iho-oireita, joten tarvittaessa niiden esiintymisestä tiedotetaan uimarannan ilmoitustaululla.

Tutkimustulokset rannoilta

Uusimmat tutkimustulokset löytyvät uimarannan ilmoitustaululta sekä tämän sivun alalaidassa olevalta kartalta, koko uimakauden yksityiskohtaiset tulokset löytyvät sivun Liitteet -kohdasta.

Havukoski:
11.8. lämpötila 17,6 o C, E.coli 74 mpn/100 ml, Enterokokit 70 pmy/100 ml, sameus 82 FNU, veden laatu hyvä

Kuusijärvi:
25.8. lämpötila 20,5 o C, E.coli 69 mpn/100 ml, Enterokokit 22 pmy/100 ml, sameus 8,6 FNU, sinilevää havaittu vähän, veden laatu muuten hyvä

Leppäkorpi:
11.8. lämpötila 20,4o C, E.coli 9 mpn/100 ml, Enterokokit 13 pmy/100 ml, sameus 3,1 FNU, veden laatu hyvä

Matari:
11.8. lämpötila 17,4 o C, E.coli 51 mpn/100 ml, Enterokokit 220 pmy/100 ml, sameus 77 FNU, veden laatu hyvä

Nikinmäki:
11.8. lämpötila 18 o C, E.coli 65 mpn/100 ml, Enterokokit 20 pmy/100 ml, sameus 64 FNU, veden laatu hyvä

Vetokannas:
25.8. lämpötila 20,3 o C, E.coli 650 mpn/100 ml, Enterokokit 140 pmy/100 ml, sameus 3 FNU, veden laatu hyvä, joskin Vetokannaksen uimarannalla osa käyttäjistä saanut järvisyyhyn. Järvisyyhyä ei tutkita uimavedestä, syyhystä tiedotetaan uimareilta saatujen tietojen perusteella.

Järvisyyhy ilmenee uimisen jälkeisenä ihon kutiamisena ja iholle nousevina näppylöinä. Järvisyyhy on vaaraton, mutta kiusallinen vaiva. Kutina häviää yleensä muutaman tunnin kuluttua, mutta näppylät voivat säilyä iholla jopa viikon. Heti uinnin jälkeen huolellinen pesu suihkussa sekä ihon kuivaaminen karkealla pyyhkeellä poistaa mahdollisia järvisyyhyn aiheuttavia toukkia iholta.

Uimarantojen vedenlaatu kartalla

Tässä näkymässä näet uimarannoittain onko siellä uiminen sallittua, ei suositeltavaa tai kiellettyä.
Viimeisimmät veden tutkimustulokset näet siirtymällä oikeasta yläkulmasta karttapalveluun, ja klikkaamalla siellä uimarannan merkkiä.

Ajankohtaista

Twitter