Ohjeita epidemian tai sairastumisen ehkäisemiseksi

Voit vähentää sairastumisen riskiä valmistamalla ja säilyttämällä elintarvikkeita oikein (huom. pakkausmerkinnät), kiinnittämällä huomiota talousveden poikkeavaan laatuun ja henkilökohtaiseen hygieniaan uidessasi. Hyvät hygieniakäytännöt auttavat myös estämään epidemian syntymistä ja leviämistä.

Elintarvike

Pese kädet huolellisesti ennen kuin ryhdyt valmistamaan ruokaa, raa´an lihan, kalan ja multajuuresten käsittelyn jälkeen, ennen syömistä sekä wc:ssä käynnin ja niistämisen jälkeen.

Pese kasvikset aina huolellisesti ennen käyttöä. Käytä niiden huuhteluun puhdasta vettä.

Huolehdi keittiön ja keittiövälineiden puhtaudesta.

Käytä ruoan valmistuksessa laadultaan hyviä raaka-aineita.

Säilytä helposti pilaantuvat (kylmäsäilytettävät) elintarvikkeet oikeassa lämpötilassa, joko riittävän kylmässä tai riittävän kuumassa. Älä säilytä tuotteita huoneen lämpötilassa, sillä siihen liittyy ruokamyrkytysriski.

Älä käsittele samoilla työ- tai ruokailuvälineillä raakoja ja kypsiä elintarvikkeita. Pese raa´an lihan kanssa kosketuksissa olleet työvälineet, leikkuulaudat, astiat sekä kätesi.

Kypsennä ruoka kauttaaltaan yli +70 °C:een sekä siipikarjanliha yli +75 °C:een (lihan tulee olla myös sisältä kypsää).

Pidä valmis ruoka kuumana vähintään +60 °C:ssa tai kylmänä enintään +6 °C:ssa.

Jos et säilytä ruokaa kuumana valmistuksen jälkeen, jäähdytä se välittömästi jääkaappilämpötilaan, alle +6 °C:een, ja säilytä jääkaapissa.

Jos kuumennat aikaisemmin valmistetun ruoan uudelleen, kuumenna se juuri ennen ruokailua kauttaaltaan yli +70 °C:een.

Kuumenna ulkomaiset pakastevadelmat ennen käyttöä vähintään +90 °C:een lämpötilaan kahden minuutin ajaksi, jolloin estät mahdollisen norovirustartunnan.

Jos olet saanut norovirustartunnan, älä käsittele pakkaamattomia elintarvikkeita. Suositeltavaa on, ettei pahimpien ripulioireiden aikana eikä 1-2 vuorokautta oireiden päättymisen jälkeen käsitellä elintarvikkeita. Tämän jälkeen tulee noudattaa erityistä huolellisuutta ja hygieenisiä työtapoja ruoan valmistuksessa.

Talousvesi

Jos havaitset vedessä jäteveden hajua tai makua, älä juo tai käytä vettä ruuanvalmistukseen. Mikäli kyse on verkostovedestä, ota yhteyttä ympäristökeskukseen tai vesilaitokseen.

Uimavesi

Kiinnitä huomiota henkilökohtaiseen hygieniaasi.

Älä mene uimarannalle, kun sairastat ripuli- ja oksennustautia. Uimista tulee välttää taudin aikana ja vähintään kahden päivän ajan oireiden loppumisesta.

Älä pese lasta uimavedessä vaipanvaihdon yhteydessä.

Ilmoita uimarannan ylläpitäjälle (yhteystiedot ilmoitustaululla), jos havaitset puutteita wc-tilojen siisteydessä tai varustuksessa (käsisaippua, käsipyyhkeet, wc-paperi).

Ajankohtaista