Lemmikit ja korona

Ohjeita ja lisätietoa

Ruokaviraston sivulta Eläimet ja koronavirus löytyy vastauksia mm. näihin kysymyksiin

  • tarttuuko koronavirus lemmikkieläimiin tai muihin kotieläimiin
  • voiko viruksen saada lemmikkieläimestä
  • tulisiko virustartunnan saaneen henkilön välttää kontaktia eläimiin
  • levittävätkö muuttolinnut koronavirusta

Eläinlääkärin vastaanotto poikkeustilanteen aikana

Eläinlääkärin vastaanotolle tulevia pyydetään huomioimaan ajantasaiset maskisuositukset, ja että eläimellä saa olla vain 1 terve saattaja.

Lemmikin hoito omistajan sairastuessa

Lemmikin omistajien kannattaa jo etukäteen kartoittaa, mihin oma voi tarpeen vaatiessa mennä väliaikaiseen hoitoon. Voisiko esimerkiksi sukulainen, ystävä tai naapuri olla avuksi?

Mikäli lähipiiristä ei löydy apua lemmikin hoitoon, on suositeltavaa tehdä asunnosta löytyvistä lemmikeistä lista. Tämän listan voi kiinnittää näkyvälle paikalle ulko-oven läheisyyteen, esimerkiksi eteisen seinään. Näin eläinsuojeluviranomainen voi ottaa huomioon kaikki talouden lemmikit saapuessaan auttamaan niitä. Samaan listaan kannattaa kirjoittaa myös jonkun läheisen yhteystiedot. Yhteystietojen avulla saadaan lemmikeistä tarvittaessa lisätietoja sekä voidaan keskustella niiden hoidosta.

On tärkeää, että lemmikkien omistajat löytävät lemmikeilleen varahoitopaikan itse. Tässä poikkeustilanteessa eläinsuojeluviranomaisen resurssit ovat rajalliset, on siis toivottavaa, että ne voidaan säästää eniten apua kaipaaville. Mikäli eläinsuojeluviranomaiselle kuitenkin tulee tieto ilman hoitoa jääneestä lemmikistä, pyritään se siirtämään tilapäishoitoon Viikin löytöeläintalolle mahdollisimman pian. Tilapäishoidon aika on korkeintaan viikko ja siitä koituvat hoitokustannukset tulevat normaaliin tapaan omistajan maksettavaksi. Tilapäishoidon aikana omistaja tai muu hänen valtuuttama läheinen järjestää mahdollisesti tarvittavan jatkohoidon.

Ilman poikkeustilannettakin vastaava varautuminen on hyvä olla olemassa jokaisessa eläintaloudessa. Erityisesti, jos eläimen hoidosta vastaa vain yksi ihminen. On myös aina hyvä muistaa, että mihin tahansa infektiotautiin sairastuneen henkilön on hyvä välttää eläinten tarpeetonta käsittelyä, ja pestä kädet huolellisesti aina esimerkiksi ennen lemmikkien ruokien käsittelyä.

Lisätietoja:
Vantaan kaupunki / Ympäristökeskus
Valvontaeläinlääkäri p. 040 536 0337
ymparistokeskus@vantaa.fi

Koronauutisia

Vantaan kaupungin koronauutiset