Myyrmäen suuralue

Myyrmäki on suuralueineen joka neljännen vantaalaisen koti. Sen urbaaneissa kortteleissa elää värikäs katutaidekulttuuri ja aktiivinen asukastoiminta. Niiden lomasta löytyvät lähitienoon kattavimmat palvelut ja liikenneyhteydet. Lisäksi alueella on idyllisiä omakotialueita, joissa voi nauttia luonnon ja jopa maaseudun rauhasta. Myyrmäen suosio on kestänyt kirjaimellisesti jo tuhansia vuosia, sillä sieltä on löydetty asuinpaikkoja jopa 7000 vuoden takaa.

Väkirikkainta Vantaata

Myyrmäen suuralue on Vantaan väkirikkain suuralue, jossa asuu joka neljäs vantaalainen eli yhteensä 57 700 asukasta (31.12.2019). Se käsittää maantieteellisesti Länsi-Vantaan eteläpuolen, jossa on 11 kaupunginosaa. Eniten asukkaita asuu alueen keskuksissa, Myyrmäessä ja Martinlaaksossa, jotka ovat koko Vantaan urbaaneimpia alueita. Niitä ympäröivät Askisto, Hämeenkylä, Hämevaara, Kaivoksela, Linnainen, Petikko, Vantaanlaakso, Vapaala ja Varisto. Myyrmäen suuralueen naapureita ovat pohjoisessa Kivistön suuralue, idässä Aviapoliksen suuralue, etelässä Helsinki ja lännessä Espoo.

Urbaani ja idylli yhdessä

Myyrmäen suuralue on Vantaan kerrostalovaltaisinta aluetta, mutta sillä on myös useita pientaloalueita. Ne painottuvat keskuksia ympäröiviin kaupunginosiin. Niistä löytyy myös merkittäviä arkkitehtuurikohteita, kuten Kaivokselan klassinen lähiöalue, Hämevaaran bungalow-tyyppiset talot sekä Kilterinmäen modernit uudistalot. Viime vuosina suuralueelle on juurikin rakennettu uudis- ja täydennysrakentamista ja erityisesti Myyrmäen keskusta tulee kasvamaan. Alueelta löytyy kuitenkin myös puutarhamaista ja jopa maaseutumaista asumista. Asukkaat puhuvatkin niistä omina “kylinään” keskellä kaupunkia.

B-vyöhykkeen kunkku

Myyrmäen suuralue on rakennettu alusta lähtien hyvän joukkoliikenteen varaan. Kehärata kuljettaa lentoasemalle vartissa ja Pasilaan sekä Helsinkiin noin puolessa tunnissa. Alueelta löytyy yhteensä neljä rautatieasemaa: Myyrmäki, Louhela, Martinlaakso ja Vantaankoski. Lisäksi alueella kulkee runkobussilinja 560 sekä monia muita bussilinjoja. Suurin osa suuralueesta sijaitsee HSL:n B-vyöhykkeellä, joten matkoille käyvät edullisimmat AB- ja BC-liput. Tieliikenteen pääväylistä aluetta palvelevat Kehä III, Vihdintie ja Hämeenlinnanväylä. Esimerkiksi Hämeenlinnanväylältä pääsee myös pikavuorobusseilla pohjoiseen, kuten Hämeenlinnaan ja Tampereelle.

Mihin menet, Myyr York?

Myyrmäki tulee olemaan yksi Vantaan avainalueista. Sinne kehittyy Vantaan urbaanein kaupunkikeskus, josta on tulevaisuudessa entistä paremmat joukkoliikenneyhteydet eri puolille pääkaupunkiseutua. Myyrmäen ja Martinlaakson keskukset tulevat kasvamaan yhteen. Radanvarteen toteutetaan myös korkeampaa täydennysrakentamista viihtyisyyttä ja vehreyttä vaalien. Siksi jo 1970-luvulla alueelle syntynyt lempinimi “Myyr York” tulee kuvaamaan aluetta entistä paremmin. Myös omakotitontteja on tulossa lisää, esimerkiksi Vapaalaan ja Varistoon. Samalla alueelle on suunnitteilla sekä rakenteilla uusia kouluja ja päiväkoteja.

Palveluiden pläjäys

Suuralueen palvelut keskittyvät Myyrmäen sekä Martinlaakson keskustoihin. Myyrmäestä löytyy kolme kauppakeskusta: Myyrmanni, Isomyyri ja Myyrinpuhos. Myyrmannin vierestä löytyy yksi pääkaupunkiseudun vilkkaimmista kauppatoreista, Paalutori. Sen laidalla sijaitsevat myös taidemuseo Artsi, Kino Myyri ja Myyrmäkitalo, jossa ovat Vantaa-info ja kirjasto. Martinlaaksoon avattiin uusi ostoskeskus vuonna 2015. Variston ja Petikon yritysalueilla on useita erikoiskaupan suurmyymälöitä. Lisäksi asuinalueilla on omat lähipalvelut, kuten lähikaupat. Kirjastot löytyvät Myyrmäen lisäksi Martinlaaksosta ja Pähkinärinteestä. Terveysasemat löytyvät Myyrmäestä ja Martinlaaksosta.

Monet oppimisen mahdollisuudet

Päiväkoteja suuralueella on lähes 40. Avoimia päiväkoteja on kolme ja Vihertiellä avoin asukaspuisto. Martinlaakson päiväkoti palkittiin arkkitehtuuristaan Kehäkukka-palkinnolla vuonna 2019. Peruskouluja löytyy 11 ja niistä muutamalla on useita toimipisteitä. Sekä varhaiskasvatusta että perusopetusta tarjotaan suomeksi ja ruotsiksi. Nuoria palvelevat Myyrmäen nuorisotalo Arkki sekä Pähkinärinteen ja Martinlaakson nuorisotilat. Toisella asteella kouluttavat ammattiopistot Varia ja Mercuria sekä Vaskivuoren ja Martinlaakson lukiot. Myyrmäki on myös korkeakoulutuksen keskus: ammattikorkeakoulu Metropolialla on siellä toiseksi suurin kampuksensa.

Kulttuurin ja katutaiteen kehto

Kulttuuri on Myyrmäen ehdoton valttikortti. Sen huomaa jo alueen katukuvassa runsaana katutaiteena. Rautatieasemiakin on muutettu taideasemiksi. Vantaan taidemuseo Artsi tarjoaa tasokkaita taidenäyttelyitä läpi vuoden ja kulttuuritalo Martinus konsertteja sekä teatteria. Alueella toimii myös Vantaan musiikkiopisto, kuvataidekoulu ja tanssiopisto. Lasten laajoista kulttuuripalveluista vastaa kulttuurikeskus Toteemi. Musiikkitarjontaa tuottavat myös Vantaan viihdeorkesteri ja Vantaan elävän musiikin yhdistys Velmu ry. Velmun työtä on erittäin suosituksi musiikkifestivaaliksi kasvanut Louhela Jam. Loppukesäisin Myyrmäessä järjestetään oma taiteiden yö “Why So Myrtsi”, joka levittäytyy koko Myyrmäen keskustaan sekä Louhelaan.

Urheilijan paratiisi

Toinen suuralueen valteista on urheilu. Myyrmäen keskustan kupeessa sijaitsee Vantaan suurin liikuntakeskus, Myyrmäen urheilupuisto, jossa voi nauttia poikkeuksellisen laajasta lajitarjonnasta. Puistossa pidetään myös useita korkean tason kilpailuja ja tapahtumia, esimerkiksi Energia-areenalla, Myyrmäkihallissa ja urheilustadionilla. Puistoon on suunnitteilla myös oma hotelli kisavieraille. Urheilupuiston lisäksi asuinalueilla on omat lähiliikuntapaikat ja –puistot. Suuralueella toimii useita urheiluseuroja, kuten Etelä-Vantaan Taitoluistelijat, IF Helsinge-Atlas sekä Etelä-Vantaan Urheilijat, joka on eniten suomalaisia jääkiekkoilijoita NHL-tasolle kasvattanut seura. Autourheilun puolella kuuluisuuteen nousivat Martinlaakson omat formulatähdet, Mika Häkkinen ja Mika Salo.

Luonnon lumo

Asukkaat viihtyvät suuralueellaan hyvin. Erityisesti luonto on heille tärkeää ja viheralueita löytyykin runsaasti. Leikkipuistoja on yhteensä yli 40. Erityisesti pientaloalueilla, kuten Linnaisten ja Askiston kaupunginosissa, viherpinta-alan osuus on jopa yli 70 prosenttia. Keskusta-alueella Jokiuomanpuisto ja Viherpuisto ovat asukkaiden olohuoneita. Pähkinärinteessä sijaitsee uniikki lampiympäristö Lammaslampi ja Espoon rajalla Pitkäjärvi lintutorneineen. Soltorpiin avattiin lasten oma luontopolku. Suuralueen lajisto onkin poikkeuksellisen monimuotoista. Alueen pohjoisosasta alkaa laaja Petikon virkistys- ja luonnonsuojelualue. Talvisin suuralueella kulkee kattava latuverkko. Kesäisin uidaan Vetokannaksen uimarannalla.

We love Myrtsi!

Myyrmäen suuralueella toimii aktiivista asukas- ja yhdistystoimintaa. Yksi tunnetuimmista on Myyrmäki-liike, joka syntyi vuonna 2012. Sen aktiivit järjestävät ja hallinnoivat asukkaille erilaisia tapahtumia ja palveluita, kuten yhteistyöskentelytila Coworking Myyr Yorkia, alueen paikallislehti Myyr York Timesia sekä Myyrmäen avointa tapahtumakeidasta, Myyrmäen monttua. Toinen alueella toimiva yhdistys on katutaiteen asianajaja Street Art Vantaa, joka on levittäytynyt myös muualle Vantaalle. Kaupunginosissa toimii myös useita asukas- ja omakotiyhdistyksiä. Kaikille suuralueen asukkaille on avoinna kohtaamispaikka Myyrinki, joka tarjoaa kerhoja, ryhmiä, toimintatupia sekä Vantaan aikuisopiston palveluja Myyrmäen keskustassa.

Jo muinaiset myyrmäkeläiset

Myyrmäen suuralueen historia ulottuu yli 7000 vuoden taakse. Sieltä tunnetaan koko Suomen vanhimpia asuinalueita ja Myyrmäkitalosta löytyy jopa muinaisen myyrmäkeläisen rekonstruktio. Keskiajalla Vantaankoskella sijaitsi Suuren Rantatien eli Kuninkaantien sekä Hämeeseen johtavan tien ja Vantaanjoen vesireitin risteys. 1800-luvulla koskelle syntyi mylly sekä ruukki. Ruukin ympärille kasvoi merkittävä teollisuuskeskus, josta muistuttaa edelleen vanha viilatehdas. Koko suuralueella sijaitsi useita kartanoita ja tiloja, joista edelleen paikoillaan ovat esimerkiksi Hämeenkylän ja Linnaisten kartanot sekä Övre Nybackan tila.

Myyrmäen keskusta

Kehitteillä on korkeatasoinen ja elävä kaupunkikeskus kivijalkakauppoineen ja laadukkaine julkisine ulkotiloineen.

Kulttuuritalo Martinus

Konsertteja, tanssi- ja teatteriesityksiä, kokouksia ja seminaareja sekä muita monipuolisia tapahtumia viihtyisissä puitteissa.

Vantaan taidemuseo Artsi

Tuoretta nykytaidetta ilmiöineen kansainvälisellä otteella. Graffitia, katutaidetta ja performansseja. Aina vapaa pääsy!

Martinlaakso

Keskustan kehityssuunnitelmissa on urbaani virikkeellinen katuympäristö, uutta asuinrakentamista, liiketilaa, palveluita ja päiväkoti.

Myyrmäen jättigraffiti

Myyrmäen suuralueen palveluja

Ajankohtaista