Korson suuralue

Korson suuralueella vallitsee kotoisa, yhteisöllinen ja luonnonläheinen henki. Sitä kutsutaan jopa Suomen suurimmaksi omakotialueeksi. Moni on asunut alueella koko ikänsä ja korsolaisuudesta ollaan ylpeitä. Tunnettuja korsolaisia ovat muun muassa toimittaja Jenni Pääskysaari ja kultamaalivahti Kevin Lankinen. Alueelta löytyy oikeastaan kaikki, jota viihtyisään asumiseen tarvitaan: monipuolinen asuntovalikoima, hyvät palvelut, vahvat liikenneyhteydet sekä runsas luonto.

Kotoisat Korson kulmat

Korson suuralue sijaitsee Itä-Vantaan pohjoisosassa, Keravan, Tuusulan ja Sipoon rajanaapurina. Siellä asuu noin 30 000 asukasta yhdeksässä kaupunginosassa. Väkirikkaimpia ovat keskuskaupunginosa Korso sekä Metsola. Muita osia ovat kerrostalovaltainen Mikkola sekä omakotivaltaisemmat Jokivarsi, Leppäkorpi, Matari, Nikinmäki, Vallinoja ja Vierumäki. Korsoa on luonnehdittu Suomen suurimmaksi omakotialueeksi ja se tunnetaan legendaarisesta Ankkarockistaan sekä historiallisista tanssipaikoistaan.

Kuin Pikku-Vantaa

Korson suuralue muistuttaa rakenteeltaan koko Vantaata pienoiskoossa. Suurimmalta osalta se on luonnonläheistä omakotialuetta, mutta mukaan mahtuu myös muutama tiiviimpi keskittymä. Esimerkiksi Jokivarressa pientalojen osuus on lähes 100 %, kun taas Mikkolassa 95 % on kerrostaloja. Nikinmäki, Matari, Vierumäki, Jokivarsi ja Leppäkorpi ovat kuin omia kyliään, joissa asukkaiden välillä vallitsee rento yhteisöllisyys. Luonto on vahvasti läsnä jokaisessa kaupunginosassa. Yleisesti Korson suuralueen tunnelmaa luonnehtii kotoisuus, rauhallisuus ja turvallisuus.

Liukkaasti liikenteeseen

Korson liikenneyhteydet ovat mainiot. Sen rautatieasemalta pääsee nopeasti lähijunilla Keravalle, Tikkurilaan ja Helsinkiin sekä lyhyen vaihdon kautta lentoasemalle. Tikkurilassa voi vaihtaa myös kätevästi kaukojuniin sekä Pietarin Allegroon. Aseman viereiseltä bussiasemalta lähtee myös useita bussiyhteyksiä ympäri Vantaata ja lähiseutua. Tulevaisuudessa Korson bussiasemasta on tarkoitus uudistaa bussiterminaali. Autolla Korsoon on helppo tulla sekä Lahdenväylän että Tuusulanväylän kautta. Koko suuralueen läpi kulkeva Kulomäentie yhdistää ne toisiinsa.

Palvelut yhdessä paketissa

Suuralueen palvelut keskittyvät Korson keskustaan, aseman ympärille. Aseman itäpuolelta löytyy päivittäistavarakauppoja, terveysasema, liityntäpysäköintialue sekä pienliikkeitä. Länsipuolelta löytyy monitoimikeskus Lumo, jossa sijaitsevat Lumon lukio, kirjasto, Vantaa-info, monitoimisali, liikuntahalli ja kulttuuripalvelut. Myös länsipuolella on päivittäistavarakauppoja, ravintoloita, apteekki sekä pysäköintitalo. Asemanseudulle on suunnitteilla uusi bussiterminaali sekä uusia asuinkortteleita, joihin tulee myös kivijalkaliiketiloja. Myös Tikkurilan, Koivukylän ja Keravan palveluiden ääreen pääsee kätevästi junalla.

Koko koulu Korsossa

Päiväkoteja Korson alueella on yhteensä 19, joista kaksi on yksityisiä. Näitä täydentävät Korson asukaspuisto ja Saturnuksen avoin päiväkoti Mikkolassa. Kouluja on seitsemän, joihin lukeutuu myös Vantaan seudun steinerkoulu. Korsossa voi opiskella koko peruskoulun sekä jatkaa toiselle asteelle lukioon. Lumon lukiossa on muun muassa runsas kielivalikoima sekä monen eri taiteenlajin opetusta. Lumon monitoimitalossa toimii myös Vantaan kuvataidekoulun ja musiikkiopiston toimipisteet. Musiikkiopistolla on toimipiste myös Mikkolassa. Kädentaitoja voi harrastaa käsillä tekemisen aarreaitassa, Inkun Ideapajassa.

Luonnon ja liikunnan läheisyys

Luonto- ja ulkoilukohteet ovat Korson vahvuuksia. Suurimpia niistä ovat Vierumäenmetsä, Metsolansuo sekä Jokivarrenpuisto. Sipoonkorven kansallispuistokin on vain lyhyen matkan päässä. Keskustassa sijaitsee kaunis Ankkapuisto. Korson liikuntapuistosta löytyy muun muassa skeittiparkki sekä monitoimikenttä. Matarilla on erittäin suosittu skeittipuisto sekä Kulomäessä tennis- ja jalkapallokentät. Koko Vantaan korkein kohta, Kulokukkula, sijaitsee Korson etelälaidalla. Kertoman mukaan sieltä voi nähdä hyvällä säällä jopa Viroon saakka. Kulokukkulan viereen nousee Vantaan uusi urheilukeskus, Elmon urheilupuisto, jonne on suunniteltu uimahallia, ulko- ja sisäpelikenttiä ja jäähallia.

Aktiivista toimintaa

Korson suuralueella toimii monia aktiivisia yhdistyksiä. Yksi niistä on Korso-Seura, joka järjestää alueen tunnettuja tapahtumia, kuten Joulupolku, Joulukadun avajaiset sekä Korson Kyläpäivä. Seura pyörittää myös suosittua lainaamotoimintaa, joista voi lainata esimerkiksi juhlatarvikkeita tai vaikka pomppulinnan. Urheilun puolella Korsossa toimii muun muassa lentopallossa menestynyt Korson Veto ja sen liigajoukkue Vantaa Ducks, monilajiseura Korson Kaiku sekä jalkapallojoukkue Korson Palloseura. Kulttuurin puolella Lumon lukiossa kasvaa tulevaisuuden uutta teatteri- ja taidesukupolvea. Musiikkikulttuuria edustavat Lumon Puhaltajat ja Vantaan vanhin mieskuoro, Korson Mieslaulajat.

Rautatien lapsi

Korso sai alkunsa Suomen ensimmäisen rautatien rakentamisesta Helsingistä Hämeenlinnaan. Korson kohdalle, keskelle metsää, tehtiin junien kohtauspaikka, joka korotettiin asemaksi vuonna 1889. Tarinan mukaan nimi asemalle otettiin läheiseltä kolmen pitäjän rajapyykiltä, Kors rå:lta. Korson alue kuuluikin alun perin osin Tuusulaan, Keravaan ja Helsingin maalaiskuntaan. Aseman ympärille alkoi nopeasti nousta työläisten asuntoja sekä varakkaampien helsinkiläisten huviloita. Alueelle syntyi myös pienteollisuutta, kuten kattohuopatehdas ja valimo. Lopulta Korson alue liitettiin kokonaan Helsingin maalaiskuntaan eli nykyiseen Vantaaseen vuonna 1954. Korson keskusta alkoi muotoutua 1960-luvulla.

Ankkapuisto uudistuu

Ankkapuistossa on aloitettu vesistöjen ruoppaus sekä neljän sillan uusiminen. Työt valmistuvat suunnitelmien mukaan kesällä 2018.

Yrityspalvelukeskus Leija

Yrityspalveluja Leijasta

Vantaan seudullinen yrityspalvelukeskus Leija Aviapoliksessa tarjoaa kattavat palvelut yritystoiminnan tueksi.

Lumossa tapahtuu

Monitoimikeskus Lumo on kulttuurin, tapahtumien, oppimisen ja liikunnan kohtauspaikka kaikenikäisille.

Korson suuralueen palveluja

Ajankohtaista