Aviapoliksen valokohteet

Aviapoliksesta löytyy niin suuria kuin pieniäkin valokohteita, joihin tutustuessasi voit vaikka pysähtyä puolimatkan Etapille!

Piirretty kartta Aviapoliksen valokohteista

1. Heini Matveinen ja Ari Björn: Etappi
Karhumäenkallio

Etappi Aviapoliksen Karhumäenkalliolla

Vuonna 2015 valmistunut Etappi-taideteos koostuu kolmesta kalliomuodostuman edustalle sijoitetusta retkijakkarasta, joiden istuinosa on pronssia ja jalat ruostumatonta terästä. Taideteos, kallio ja mäntyjä on valaistu kohdevalaisimilla. Teokseen voi osallistua istahtamalla jakkaralle.

2. Antti Maasalo: Revontulet
Aviapoliksen liittymä, Tikkurilantien ja Lentoasemantien risteys

Revontulet teos hohtaa sinistä valoa

Revontulet on monumentaalinen valoteos, jonka materiaali on ruostumatonta terästä ja väripintoihin on laminoitu heijastinvärikalvot. Revontulet -valoteoksen toiminnallisuuteen vaikuttavat tuuli ilmavirtoineen ja auringon säteilemä valo. Pimeään aikaan teos valaistaan ohjelmoidulla RGB valo-ohjelmalla.

Abstrakti teos esittää revontulia. Tuulen voimasta yläosan värilliset säleiköt pyörivät ja kuvaavat revontulien lumoavaa liikettä öisellä taivaalla. Teoksen alaosassa on narratiivi, jossa kerrotaan maantieteellisesti erilaisista maisemista, joiden ylle revontulet ilmaantuvat. Alaosan runkoon on kaiverrettu ja hiottu suomalaisia maisemakuvia kuudesta eri ilmansuunnasta siten, että jokaisessa suunnassa on kuvioita alueelle tyypillisistä maisemista kuten etelässä merenrannikosta ja rantamaisemasta, lännessä viljavainioista jne. Alaosa valaistaan vaihtuvalla värivalaistuksella, joka esittää suomalaisen maiseman valaistuksen voimakkaita muutoksia eri vuorokauden ja vuodenaikojen kuluessa.

Teoksen yksityiskohdat tulevat parhaiten esille jalankulkijoille ja pyöräilijöille, jotka voivat myös pysähtyä katsomaan teosta. Teoksen monumentaalisuus hahmottuu etäämmältä risteysalueella autossa matkaaville.

Teos on 13,5 m korkea
halkaisija 3,60 m
kehä on 11,3 m.

3. Liittymän siltojen valaistus ja valotaideteos Kiito
Kehä III, Lentoasemantien liittymä

Kehä III – Lentoasemantien liittymäalue on portti Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Siltojen korostusvalaistuksen värit vaihtuvat kuukausittain: piipahda katsomaan, missä valossa Vantaa tällä kertaa näyttäytyy! Sillan arkivalaistus on ohjelmoitu vuodenajan mukaan. Talvella sillassa on sinisen sävyt, keväällä vihertää ja syksyllä ruska tarttuu siltaan. Valon sävy muuttuu vuorokauden ajan mukaan, aamulla valon sävy on heleä ja illalla syvä. Kalenterivuoden juhlapäiville on suunniteltu juhlapäivän teemaan sopiva värillinen valaistus. Valaistus on päällä auringon laskun ja nousun mukaan. Liikenneturvallisuuden vuoksi ramppisiltojen valo on staattista, vilkkuvia tai nopeasti väriä vaihtavia valaistuksia ei käytetä. Uuden vuoden aattona on hitaasti muuttuva valo, jossa muutos on niin hidas, että sitä ei pysty havaitsemaan autolla ohi ajettaessa.

Idänpuoleiselta saapumisrampilta löytyvä Kiito-valotaideteoksen voi nähdä kuin ilmaan nousevana lentokoneena ja tervehdyksenä Suomeen saapuville. Valon väri on arkena valkoinen. Tiettyinä juhlapäivinä KIITO on kaksivärinen ja siinä käytetään teoksen läpi liukuvaa valoa. Kokonaisuuden on suunnitellut WSP.

4. Kausivalaistus
Lentoasemantie, Jumbon kohdalla

Kirkkaat lediketjut valotolpassa

Jumbon luona Lentoasemantiellä katuvaloissa loistavat nyt seitsemänmetriset valolieriöt, joissa kylmä ja lämmin valo vaihtelevat.

5. Viihdekeskus Flamingo
Tasetie 8

Iso hotellirakennus punaisessa iltavalaistuksessa

Siiven muotoinen, punaisen chilipippurin värinen lisärakennus hohtaa iltaisin säpäkkää valoa. Vuonna 2019 valmistuneen rakennuksen myötä Break Sokos Hotel Flamingo on Suomen suurin hotelli.