Aviapoliksen suuralue

Aviapolis on kansainvälinen lentokenttäkaupunki ja Vantaan portti tulevaisuuteen. Sen uudesta kaupunkikeskuksesta rakentuu asukkaiden, palvelujen ja yritysten monimuotoinen ydinalue. Keskusta ympäröivät jo nyt luonnonläheiset ja värikkäät asuinalueet. Aviapolis on Vantaan suurin ja Suomen kasvavin keskus työlle ja yrittämiselle. Alueen sijainti on erinomainen: keskellä Vantaata, pääkaupunkiseutua sekä maailman kaikkia metropoleja.

Uniikki lentokenttäkaupunki

Aviapolis on suuralue Vantaan keskellä, jossa asuu noin 20 000 asukasta. Se on oma lentokenttäkaupunkinsa, sillä siellä sijaitsee Suomen tärkein portti maailmalle: Helsinki-Vantaan lentoasema. Lentokenttää ympäröi viisi kaupunginosaa: Pakkala, Tammisto, Veromies, Viinikkala ja Ylästö. Eniten asukkaita asuu monimuotoisessa Pakkalassa sekä omakotialue Ylästössä. Niissä asuu myös suhteellisesti eniten lapsiperheitä koko Vantaalla. Veromies on Aviapoliksen kehittyvä keskus, johon on kasvamassa asumisen, palvelujen ja yritysten keskus. Jo nyt Aviapolis on Suomen kasvavin ja toiseksi suurin työpaikkakeskittymä 37 000 työpaikalla.

Nuori ja kaunis

Aviapolis on rakennuskannaltaan Vantaan nuorinta aluetta. Suurin osa asunnoista on rakennettu vasta 2000-luvulla. Asuntokannasta noin 65 % on kerrostaloja. Tunnettuja asuinalueita ovat Alvar Aallon suunnittelema Aerola Veromiehessä sekä muun muassa Risto Räppääjä -elokuvista tuttu Kartanonkoski Pakkalassa. Kartanonkoski on saanut useita palkintoja viihtyisyydestään ja kauniista arkkitehtuuristaan. Muualla Pakkalassa sekä Tammistossa löytyy lisää viihtyisää ja värikästä kerrostaloasumista. Tammisto on myös tunnettu arvokkaista jalopuumetsistään. Ylästö taas on oma kyläyhteisönsä suuralueen länsiosassa.

Aktiivinen ja arvostettu

Aviapoliksen asukkaat arvostavat sen hyvää sijaintia, kauneutta, rauhallisuutta, palveluja ja kansainvälisyyttä. Sekä julkisella liikenteellä että autolla pääsee liikkumaan alueelle sujuvasti. Pellot ja jokivarsi ovat rauhoittavia maalaismaisemia. Talojen kaunis arkkitehtuuri viehättää. Ostosalueita täydentävät hyvät lähipalvelut. Lapsiperheet arvostavat myös hyviä koulu- ja leikkimahdollisuuksia. Monelle Aviapoliksen asuinalueelle on muodostunut vahvaa yhteisöllisyyttä, ja asukkaiden omat yhdistykset järjestävät paljon vapaa-ajan toimintaa, kuten tapahtumia, kerhoja ja harrastuksia.

Timanttiset työmahdollisuudet

Työn ja yrittämisen näkökulmasta Aviapolis on Vantaan timantti. Suomen toiseksi suurin, noin 37 000 työpaikan keskus kasvaa nopeasti, ja kansainvälisiä yrityksiä alueella on jo 600. Lentoaseman kautta alueella vierailee myös runsaasti kansainvälisiä asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Työmahdollisuuksia Aviapoliksesta on kaikille koulutuspohjille käytännön osaajista korkeakoulutettuihin. Kun tuleva Aviapoliksen kaupunkikeskus valmistuu Veromieheen, alueelta löytää niin työn, kodin kuin palvelut samasta paikasta.

Saavutettava sijainti

Aviapolis on lentoliikenteen ohella myös muun liikenteen solmukohta. Sillä on kaksi Kehäradan rautatieasemaa, Aviapolis ja Lentoasema. Pääteistä alueen läpi kulkevat Kehä III sekä Tuusulanväylä. Myös Hämeenlinnan- ja Lahdenväylät ovat lähellä. Tulevaisuudessa Aviapoliksessa on tarkoitus kulkea Vantaan ensimmäinen raitiotie. Hakunilasta Tikkurilan kautta tuleva reitti päättyisi lentoaseman kupeeseen. Nykyään Aviapoliksesta kulkee runsaasti bussireittejä eri puolille Vantaata ja pääkaupunkiseutua. Alueelle on myös asennettu runsaasti uusia kaupunkipyöräasemia.

Palvelu pelaa

Aviapoliksessa on erinomainen palvelutarjonta, sillä siellä sijaitsee myyntimäärältään Suomen suurin kauppakeskus Jumbo. Jumbosta löytyy lukuisia erikoisliikkeitä, ravintoloita ja kahviloita sekä isot hypermarketit. Sen naapurissa sijaitsee viihde- ja hotellikeskus Flamingo kylpylöineen ja elokuvateattereineen. Tammistossa on oma ostosalueensa, Tammiston ostospuisto, jossa on monia erikoiskaupan suurliikkeitä ja outlet-myymälöitä. Näiden lisäksi asuinalueilla on omia lähikauppoja ja kioskeja.

Kansainvälistä oppimista

Suuralueelta löytyy useita peruskouluja Pakkalan, Tammiston ja Ylästön kaupunginosista. Erikoisuutena Pakkalassa sijaitsee oppimis- ja informaatiotalo POINT, jossa sijaitsee Vantaan kansainvälinen koulu, kansainvälinen päiväkoti, kirjasto sekä kaupungin yhteispalvelupiste. Kävelyetäisyydeltä löytyy myös vanhaan kivitaloon perustettu nuorisotila Wintti. Vantaan musiikkiopisto ja kuvataidekoulu järjestävät opetusta Pakkalassa ja Ylästössä. Ammattiopisto Varialla on toimipiste Veromiehessä.

Jokiluonnon huomassa

Myös luonto on Aviapoliksessa lähellä. Vantaanjoki mutkittelee sen etelälaidalla ja sen takaa löytyvät Helsingin keskuspuisto ja Haltialan kotieläintila. Joessa virtaavat myös Pitkäkoski, joka on aktiivinen lohenpyyntipaikka, sekä Ruutinkoski luonnonsuojelualueineen. Tammistonmäessä on oma luonnonsuojelualueensa jalopuineen. Liikuntapaikoista merkittävin on Kartanonkosken liikuntapuisto, jossa voi kokeilla jalkapalloa, tennistä, rantalentopalloa, rantafutista, multigolfia sekä ulkokuntosalia. Ylästössä voi harrastaa suunnistusta ja hiihtoa. Myös alueen kouluilta löytyy omia liikuntakenttiä ja –saleja. Flamingo-keskuksesta löytyy kylpylä ja Viinikkalasta golfkenttä.

Elämää jo 1400-luvulla

Aviapoliksen alueella on sijainnut monia keskiaikaisia kyliä, joiden nimet ovat edelleen olemassa. Voutilassa asui vouti, Veromiehessä veronkantaja ja Tolkinkylässä tulkki. Myös vanhaa tieverkkoa ja rakennuksia on säilynyt tähän päivään asti. Alueella kulki Suuri Rantatie eli Kuninkaantie, jonka risteykseen Vantaanjoen kanssa syntyi Vantaan ruukki ja myöhemmin viilatehdas. 1600-luvulta on myös Backaksen kartano, joka toimi alun perin rusthollina ja ratsutilana sekä myöhemmin 1900-luvulla osuusliike Elannon suurtilana. Talvisodan aikaan Suomen hallitus kokoontui kartanon nykyisessä päärakennuksessa.

Lähdetään lentoon!

Helsinki-Vantaan lentoaseman rakentaminen oli tärkeä merkkipaalu Aviapoliksen alueen kehittymiselle. Se on matkailijoiden ensimmäinen kosketus Suomeen ja Vantaaseen. Se avattiin Helsingin olympialaisia varten vuonna 1952 ja nykyisen nimensä se sai vuonna 1977. Maailman parhaaksi lentoasemaksi se valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1998. Lentoasemalla on menossa suuri laajennus, sillä sen matkustajamäärien odotetaan kasvavan nykyisestä 21 miljoonasta 30 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä. Uusi eteläsiipi, länsisiipi ja niitä yhdistävä Aukio ovat jo valmistuneet.

Lapsi hiekkalaatikolla

Aviapolis - uutta sykettä asumiseen

Aviapolis toteuttaa tulevaisuuden visioita jo tänä päivänä, kun lentokentän kupeessa sijaitsevalle alueelle rakentuu viihtyisä kaupunkikeskus.

Hotellirakennus etualalla lentokone

Kotoisin Aviapoliksesta

Lentokenttäkaupunki Aviapolis tunnetaan vauhdikkaasti kasvavana yritysten ja liikenteen solmuna. Tiesitkö että tulevina vuosina yhä useampi löytää kodin Aviapoliksesta?

Aviapolis Urban Blocks arkkitehtuurikilpailu

Kilpailun tavoitteena on tuottaa ideatasoinen suunnitelma alueen maankäytön ja asemakaavoituksen pohjaksi.

Vantaankoski ja Viilatehdas

Vantaankoski on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ympäristö sydämenään Viilatehdas vuodelta 1882.

An aircraft flying in a sunset.

Airport Cities Seminar 2017

Future cities will be built around vivid airports. Most successful airport cities, connected to surrounding region, will grow and diversify at accelerating pace to attractive, livable and diverse cities of the future.

Aviapolis Airport City Conference 2018

Vibrant airport city and busy airport are the keys to success

Conference, Fri 31st of August 2018

The most competitive cities in the future are built close to busy airports. Airport City Aviapolis, located next to Helsinki Airport, redefines the modern airport city concept when the former backyard turns into source of new activity, growth and prosperity. Aviapolis will become a vibrant business and residential area with urban ambience.

See te detailed conference program with speaker profiles

City of Vantaa | Aviapolis Project

Aviapolis – city with wings

Aviapoliksen suuralueen palveluja

Ajankohtaista