Omistusasuminen

Omistusasuminen on Vantaalla suosituin asumismuoto.

Suurin osa vantaalaisista asuu omistusasunnossa. Asuntokannasta noin 57 prosenttia on omistusasuntoja. Vantaalla omistusasumisessa on paljon valinnanvaraa ja mikä parasta, samalla rahalla saa monesti Vantaalta suuremman asunnon kuin pääkaupunki-seudun muista kaupungeista!

Omistusasumisen keskeinen etu vuokra-asumiseen verrattuna on se, että osa asumismenoista eli asuntolainan lyhennykset ovat käytännössä säästämistä. Silloin, kun asunto on velaton, ovat asumismenot pienemmät kuin vuokra-asunnossa. Asunnon omistaja voi myös hyötyä varallisuuden kasvusta, mikäli asuntojen hinnat nousevat.

Omistusasunnon hankinta ei yleensä onnistu ilman lainanottoa. Lainan lisäksi tarvitaan myös oma rahoitusosuus. Asuntolainan määrä ja laina-aika on mitoitettava kohtuullisiksi, jotta rahaa jää muuhunkin elämiseen mikäli asuntolainan korkotaso nousee. Taantuman aikana myös asuntojen hinnat voivat laskea ja asunto-omaisuuden arvo pienentyä, joten omistusasumiseen liittyy myös riskejä.

Osaomistuasunnot

Osaomistusasunto on asumismuoto, jossa asukas maksaa ensin osan asunnon hankintahinnasta. Tyypillisesti rahoitusosuus on 10-15 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Osaomistusasunnossa asutaan vuokralla tietty määräaika, minkä jälkeen asukkaalla on mahdollisuus lunastaa asunto omaksi. Omaksilunastamisen jälkeen asunto vastaa perinteistä asunto-osakeyhtiöasuntoa.

Osaomistusasunnot ovat joko vapaarahoitteisia tai valtion tuella rakennettuja. Valtion tuella rakennettujen osaomistusasuntojen asukkaat valitaan sosiaalisin perustein. Vapaarahoitteisen osaomistusasumisen muodot ja rahoituksen yksityiskohdat vaihtelevat suuresti rakennuttajayhtiöstä riippuen.

Ajankohtaista